© Надежда Чипева Частни имоти вече ще могат да се

...
© Надежда Чипева Частни имоти вече ще могат да се
Коментари Харесай

Земи за техпаркове и индустриални зони вече ще могат да бъдат отчуждавани експресно

© Надежда Чипева Частни парцели към този момент ще могат да се отчуждават експресно освен за автомагистрали и електропроводи, само че и за индустриални зони и софтуерни паркове.

Промени в процедурата и изискванията, при които се позволява авансово осъществяване на актове за отчуждаване на частни парцели по Закона за държавната благосъстоятелност, бяха гласувани дефинитивно на второ четене в Народното събрание. С тях се задължава съда, по искане за авансово осъществяване на актове за отчуждаване в интерес " на изключително значими държавни или публични ползи ", да се произнася в седемдневен период, а не до 1 месец, както до момента.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Добавката за " индустриални зони или софтуерни паркове с нужната техническа инфраструктура за привличане на вложения " стана по предложение на депутатите от ръководещото болшинство Тома Биков, Станислав Иванов и Николай Александров.

Бързината, с която беше признат законът и неналичието на публично разискване по тези промени, представяни по-скоро като механически, е любопитна сама по себе си. Но значим подробност е също, че в прорез с нормалната законодателна процедура, в преходните разпореждания е записано, че почналите производства по отчуждаване на парцели - частна благосъстоятелност, се довършват по новия ред, а не по досегашния. Това явно подухва мисли, че става дума за съответни процедури.

Пред парламентарната правна комисия във вторник зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов разгласи, че сега има работна група при вицепремиера Томислав Дончев за сложно решение на проблемите при организирането на индустриални паркове и една от плануваните ограничения е точно бързото отчуждаване на парцели за построяването на такива обекти.

Кой взема решение за зоните

Такива зони към този момент ще могат да бъдат определяни за национални обекти с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на стопанската система.

Това стана с смяна в Закона за поощряване на вложенията. С нея на министъра се разрешава да предлага на държавното управление " установяване на индустриални зони или софтуерни паркове с нужната техническа инфраструктура за привличане на вложения за национални обекти по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност. "

Пак там се прибавя и легално определение за " индустриална зона " - " цялост от един или няколко прилежащи поземлени парцела, ситуирани на територии, за които според организационен проект е несъмнено предопределение за индустриални действия. "

Доста бърз закон

Проектът за промени в Закона за държавната благосъстоятелност бе импортиран от Александър Ненков и група депутати от ръководещото болшинство на 16 април т.г. и беше придвижен през Народното събрание за по-малко от месец, макар великденските, първомайските и гергьовските празници. Акцентът в претекстовете на вносителите е, че се постанова да се облекчи процедурата и да се съкратят периодите за авансово осъществяване на актовете за наложително отчуждаване на недвижими парцели частна благосъстоятелност, с цел да може да се форсира оптимално процесът по построяването на значими национални обекти и обекти с национално значение.

Според новата редакция на текста, съдът се произнася в седемдневен период в закрито съвещание по искане за авансово осъществяване на акта за отчуждаване на частен парцел и го позволява, в случай че това се постанова, " с цел да се защитят изключително значими държавни или публични ползи ". Според настоящия текст на закона произнасянето е в едномесечен период. Искането се прави от органа, който е издал акта за отчуждаване и/или от вложителя.

Допълнителни условия за допускане на предварителното осъществяване са да има влезнал в действие обстоен организационен проект, с който парцелът е предназначен за създаване на народен обект или обект с национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията; парцелът не е само жилище на притежателя, а избраното с акта обезщетение да е импортирано по сметка на притежателя или, в случай че той не е показал сметка - по сметка на регионалния шеф.

Освен това, с определението си за допускане на предварителното осъществяване, което е дефинитивно, съдът дефинира и парична гаранция в размер на една трета от импортираното обезщетение, която вложителят би трябвало да внесе по сметка на регионалния шеф и едвам по-късно може да желае въвод във притежание и да получи позволение за градеж. Гаранцията служи при положение, че съдът усили размера на избраното обезщетение за отчуждаването, както и вероятно на компенсациите за пропуснати изгоди до деня на влизане в действие на решението за отчуждаване или пък за вреди, в случай че отчуждаването не се реализира или бъде анулирано. Промени и за кадастъра

В преходни разпореждания е осъществена и смяна в Закона за кадастъра и имотния указател. С нея уведомяването за промени в кадастъра при повече от 50 парцела ще се вършат посредством Държавен вестник, публикация в локалната работа по кадастъра, в общината и кметството, а не самостоятелно до всеки притежател.
Предложението за такава смяна беше също направено от Александър Ненков, който съобщи, че тя е трябвало да бъде направена при предходните промени в ЗКИР, само че била забравена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР