© Надежда Чипева Българският износ нараства с 9.5% към април,

...
© Надежда Чипева Българският износ нараства с 9.5% към април,
Коментари Харесай

Силни продажби на горива и машини увеличават износа към ЕС

© Надежда Чипева Българският експорт нараства с 9.5% към април, демонстрират данни на Национален статистически институт. Увеличението се дължи на мощни продажби в трети страни през първите три месеца на годината, до момента в който през април годишният ритъм на напредък към страните отвън съюза се забавя до 1.7%. Ниският ритъм идва от изключително висока база през същия месец на предходната година, дължаща се на еднократни фактори.

От друга страна, продажбите на български артикули в Европейски Съюз се форсират през четвъртия месец до 8.2% на годишна база при 2.9% месец по-рано. Подробна разбивка към момента няма, само че данни за първото тримесечие демонстрират, че водещи фактори за нарастването на продажбите към Европейски Съюз са горивата и машините.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Като цяло сумата на продажбите на български артикули в чужбина доближава 18.66 милиарда лева към края на април, а вносът е 20.6 милиарда лева Неговият ритъм на нарастване е два пъти по-нисък от този на износа.

Износът към Европейски Съюз - спад на шродажбите на мед

През първото тримесечие на тази година българският експорт към страни от Европейски Съюз нараства със 7% по отношение на същия интервал на предходната година.

Най-голям принос за нарастването имат продажбите на горива - 1.7 прочие п., като покачването по отношение на година по-рано се дължи на по-голям експорт към страни като Италия (от 611 хиляди лева до 78.8 млн. лева.) и Словения (от 19.4 млн. лева до 53.9 млн. лева.). Като цяло сумата на продажбите на горива нараства със 75.5% до 365.2 млн. лева към края на март.

На второ място по принос с 1.6 прочие п. застава огромната група артикули " Електрически машини и апарати ", където продажбите се покачват с 14% до близо 1.2 милиарда лева Увеличение на продажбите е очевидно в съвсем всички подкатегории от групата. При транспортните средства и техните елементи пък растежът е с 26% до над 445 млн. лева, а повода за нарастването е надалеч по-лесна за изтъкване - това са продажбите на електрически колела. След като Европейски Съюз наложи по-високи мита върху вноса на евтините китайски разновидности на продуктите през 2017 година, българските производители регистрират в пъти по-големи продажби.

От друга страна, продажбите на мед и медни артикули не престават да понижават, като понижението на сумата към края на март е с над четвърт до 628.8 млн. лева по отношение на същия интервал на 2018 година Спадът идва както от по-ниската цена на цветния метал на интернационалните пазари, по този начин и от намаляване на продадените количества в Европейски Съюз, които може да се дължат на краткотрайно прекъсване на производството.

Трети страни - горива и фармация

Факторът " горива " води и при износа към трети страни със 131% нарастване на годишна база и продажби за 265.8 млн. лева през април, главно в Турция и Египет. Далеч на второ място с " едвам " 48.8% нарастване на експорта остават фармацевтичните артикули, които регистрират продажби за 65.4 млн. лева

Ако се изключат горивата обаче, експортът към терти страни щеше да регистрира спад от цели 9.6% през април по отношение на година по-рано. Причината - продажбите на " Изделия от чугун, желязо и стомана " понижават от 114.5 млн. лева през април 2018 година до 9.2 млн. лева тази година. Тук обаче няма драма, защото базата беше изключително висока предходната година поради еднократен фактор - продажбата на тръбите за " Турски поток ". Става въпрос за противоположен износ, защото това бяха импортираните от Русия тръби за неслучилия се " Южен поток ", а не генериране на добавена стойност за българската стопанска система.

Това е и главната причина през април растежа на българския износ към трети страни да се забавя до 1.7% на фона на двуцифрен ритъм през първите три месеца. Вносът също пораства, само че по-бавно

Към края на април в България са продадени непознати артикули за 20.6 милиарда лева, което е с 4.6% над сумата от същия интервал на предходната година. От тях 64.5% са вносни артикули от Европейски Съюз, където нарастването е с 2.3% към април, а останалите са от трети страни (9.1% ръст).

Подробната разбивка на Национален статистически институт демонстрира, че през първото тримесечие на годината вносът от Европейски Съюз нараства с едвам 0.3%, като в плюс на растежа е нарастването на непозната електрическа техника с 11.2% до 1.2 милиарда лева Минус пък идва от по-малкия импорт на руди, шлаки и пепели, както и на горива.

За растежа на вноса от трети страни пък определящ фактор е импорта на горива, който нараства през първото тримесечие с 11.3% до 1.1 милиарда лева и понижава с 13% на годишна база през април до 249 млн. лева Съответно и вноса от трети страни нараства със 17.4% през първите три месеца и пада с 14.5% през април по отношение на същия интервал на предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР