© Мария Съботинова Работният петък от коледната седмица не донесе

...
© Мария Съботинова Работният петък от коледната седмица не донесе
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов поиска държавно ВиК мегадружество, до 55 млн. лв. за новия правителствен самолет

© Мария Съботинова Работният петък от коледната седмица не донесе прекомерно жизнерадостни вести. Водната рецесия в Перник помрачава почивката на локалните хора, а и на властта. Проблемите в града се утежняват, а ВиК проблеми - сходно на изгнила тръба, изскачат и в други места в страната. На този декор Борисов стартира в тестови режим концепцията за сливане на ВиК сдруженията в една мегакомпания. Предложението е противоречиво, а специалистите занапред ще изричат отзиви за него.

Собствена драма имат и хората в Бобов дол, на 40-ина километра от Перник. Стотина от тях през днешния ден блокираха пътя за " Мини Бобов дол " на предприемача Христо Ковачки в символ на митинг против тежките камиони, които транспортират руда и отпадъци, с цел да бъдат изгорени в локалния Топлоелектрическа централа. Последиците за популацията са разрушена инфраструктура – пътища с дупки, напукани къщи, развалени водопроводи и замърсен въздух. Въпреки сигналите досега институциите не са подхванали ограничения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Иначе на последното си съвещание на годината ръководещите не се стискаха и раздадоха десетки милиони - за общински поправки и планове, за поправки на храмове, спомагателни средства за здравната каса, както и пари за нов държавен аероплан.

По света пък неприятни произшествия откриха място в потока от вести - самолетна злополука в Казахстан с жертви и транспортен съд, който се блъсна в истанбулския бряг до Босфора.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ

Най-важните вести от деня в три фрази

Управляващите обмислят уедряване на ВиК сдруженията в нова държавна мегаструктура

Премиерът Борисов изиска да се разиска концепцията ВиК сдруженията да се слеят в едно огромно държавно сдружение, с цел да може по-добре да се управлява инфраструктурата и да се вършат поправки, стана ясно след съвещанието на кабинета през днешния ден. Повод е бедствено състояние в Перник, режимът на водата в Ловеч и същата заплаха и в други градове, защото водната инфраструктура в страната от години е в доста неприятно положение, а общите загуби на вода са над 60%. За момента обаче остава неразбираема възможната технология за осъществяване на сходна концепция, защото собствеността на общо 64 ВиК сдружения в страната е друга: най-вече от тях са общински, други са държавни, има и такива със смесено държавно и общинско присъединяване, само че има и частни оператори, а най-голямото сдружение - " Софийска вода ", пък се стопанисва от френската " Веолия " по силата на 25-годишна концесия.

Под 55 млн. лева ще коства новият държавен аероплан

Под 55 млн. лева ще коства покупката на нов държавен аероплан, който би трябвало да подмени настоящия " Фалкон ". Сумата бе гласувана от държавното управление в петък като оптимален спомагателен разход по бюджета на транспортното министерство, предопределен за Авиоотряд 28. В средата на ноември държавният " Фалкон " кацна спешно с премиера Борисов на борда след проблем с навигационната система, а месец по-късно Министерски съвет взе решение и за закупуване на нов аероплан. Авиационни специалисти обаче са на мнение, че по този начин ще се изхарчат ненужно средства, защото във фалкона има още живот, а актуалното му положение се дължи на неприятна поддръжка и липса на хангар.

Община София с нова платформа за премерване на чистотата на въздуха

Община София пусна нова интернет платформа с 22 станции за премерване на замърсяването на въздуха в София. Те са сложени в кварталите, а в центъра има единствено една - до Военната академия. Досега общината разчиташе на данните на станциите на организация " Околна среда ", които обаче са едвам шест (едната освен това е на Витоша), има и мрежа от частни цивилен станции, които обаче съгласно организацията не били надеждни.

Товарен транспортен съд се блъсна в брега в Истанбул, Босфорът бе затворен

Товарен транспортен съд, плаващ под либерийски байрак, се блъсна в брега в европейската част на Истанбул, след което придвижването през Босфора бе прекъснато. Според телевизия CNNTurk няма потърпевши и вредите не са огромни. Дългият 191 метра Songa Iridum е плавал от Одеса до пристанище Амбарлъ на Мраморно море, не е известна повода за случая в региона на квартал Саръйер, който е покрай черноморския вход на Босфора.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Самолетна злополука в Казахстан взе жертви

[Reuters]
Пътнически аероплан със стотина души на борда катастрофира тази заран в Казахстан, взимайки най-малко 12 жертви, още десетки са съществено ранени. Няма потърпевши българи. Самолетът Fokker-100 на казахстанската самолетна компания Bek Air е изхвърчал от град Алмати за столицата Нур Султан, само че не съумял да набере височина и закачил бетонно ограждение, след което се блъснал в жилищна постройка. Това е станало при прибрани колесници и на разстояние от 300-400 метра. Самолетът е на 23 години и последният му документ за валидност е от май 2019 година Всички полети на Bek Air краткотрайно са прекъснати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР