© Leonhard Foeger Още по темата Търговията привлича най-много преки

...
© Leonhard Foeger Още по темата Търговията привлича най-много преки
Коментари Харесай

Чуждестранните инвестиции за първите седем месеца са 219 млн. евро

© Leonhard Foeger Още по тематиката
Търговията притегля най-вече директни вложения към юни

Общо сумата на непознатите инвестиции в България доближава 246 млн. евро през първото полугодие
19 авг 2018
Чуждите вложения падат до 180 млн. евро през първото тримесечие

Понижението идва от отлив на дялов капитал, а секторът, привлякъл най-вече средства, е преработващата индустрия
20 май 2018
Чуждите вложения се усилват и надвишават 900 млн. евро през 2017 година

Една трета от вложенията се насочват към бранш търговия, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка
19 фев 2018 Преките вложения за интервала от януари до юли възлизат на 219.9 млн. евро, след по-силно второ тримесечие, демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ). Това е с 374.8 млн. евро по-малко, в сравнение с регистрираното през първите седем месеца на предходната година, когато статистиката показваше 594.6 млн. евро директни вложения в страната. Причината за по-ниското равнище спрямо 2017 година е отлива на дялов капитал, негативните стойности при реинвестираната облага, измерени на база тримесечните доклади на фирмите с задгранично присъединяване и понижението на отговорностите на сдруженията с задгранични акционери по финасови, облигационни и търговски заеми. Обикновено тази статистика търпи проверка при разбора на данните за август и годишните финансови доклади за 2018-та.

По-добре от пролетта, по-слабо от предходната година

Според данните, второто тримесечие е било по-добро откъм вложения в дялов капитал и дългови принадлежности, по отношение на времето от януари до март. Общо за интервала април - юни непознатите вложения са 279.9 млн. евро, от които 134.5 млн. евро в дялов капитал и 180.6 млн. евро в дългови принадлежности. Корекция на сумата оказва негативната стойност на реинвестираната облага в размер на 35.5 млн. евро за тримесечието.

Ефектът на месец юли върху резултата за седемте месеца на годината също е отрицателен поради понижението на отговорностите по дългови принадлежности с 56.9 млн. евро. Така за времето от януари до юли резултатът е 219.9 млн. евро директни вложения в страната.

За същия интервал вложенията в чужбина възлизат на 278.9 млн. евро, при 167.3 млн. евро за първите седем месеца на предходната година.

Най-големите чисти директни вложения за тази година идват от Холнадия (221.4 млн. евро), Русия (157.9 млн. евро) и Германия (80.5 млн. евро). постъпленията от вложения в недвижими парцели на задгранични лица за седемте месеца възлизат на 4.2 млн. евро, по отношение на 10.5 млн. евро за същия интервал на миналата година. Най-активни са жителите на Русия с инвестиции за 2.1 млн. евро, следвани от украинци с 0.7 млн. евро и Германия с 0.4 млн. евро, демонстрира още статистиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР