© Красимир Юскеселиев Френската компания Фраматом ще се опита да

...
© Красимир Юскеселиев Френската компания Фраматом ще се опита да
Коментари Харесай

"Фраматом" ще се опита да осигури финансиране за участието си в АЕЦ "Белене"

© Красимир Юскеселиев Френската компания " Фраматом " ще се опита да обезпечи финансиране за дейностите, които й бъдат предоставени по плана АЕЦ " Белене ", само че няма да бъде вложител в нуклеарната централа. Това изясни за " Капитал " представителят на компанията в България Станислав Георгиев. По думите му " Фраматом " е подготвена да взе участие в реализацията на плана като реализатор и снабдител на съоръжение в подобен размер, в какъвто беше планувано и през 2012 година, преди прекъсването на плана. В случая тогава ставаше въпрос за до 25% от техническата част, само че в актуалната процедура това може доста да се промени както нагоре, по този начин и надолу. А и към този момент цените са доста по-различни от преди 7-8 години.

" Ще се договаря с финансови институции за заем, който да обезпечи по-голямата част от дейностите, които бъдещия вложител или вложители решат да ни възложат. Разбира се, по-късно, ще се договорим по какъв начин и по кое време тези пари ще бъдат възобновени ", споделя Георгиев. Според него това би облекчило старта на плана, защото няма да се наложи вложителят, който и да е той, да търси цялото финансиране на куп - към 8.5 милиарда евро.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Ние от работа не бягаме. " Фраматом " е подготвена да одобри толкоз действия, колкото ѝ бъдат дадени. Всичко зависи от стратегическия вложител ", споделя още Георгиев. Засега като стратегически вложители се спрягат имената единствено на " Росатом " и Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC). И двете компании обаче имат запаси към заложената от държавното управление рамка на плана - без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без контракти за разлика, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Затова е допустимо на по-късен стадий тези условия да бъдат преразгледани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР