© Kai Pfaffenbach Още по темата Вечерни новини: Всички искат

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата Вечерни новини: Всички искат
Коментари Харесай

Вечерни новини: България ще кандидатства за чакалнята за еврозната до юли, полицаите ще получат още 100 млн. лв. за заплати

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Вечерни вести: Всички желаят да строят пътя до Калотина, а международният растеж на стопанската система може да е кратковременен

И още: Протести вместо тържества при откриването на европредседателството; Брюксел може да обвърже спазването на закона с еврофондовете; налозите ще се заплащат и без такси
10 яну 2018
Вечерни вести: София отново бе затисната от замърсен въздух, и служителите на реда желаеха пари, с цел да не стачкуват

И още: Wizz Air стартира да лети сред Варна и Виена; Отказва ли се Меркел от климатичните цели за 2020?; Полша сменя основни министри в опит да смекчи тона към Брюксел
9 яну 2018
Вечерни вести: Показно ликвидиране на предприемач в София, Софийският университет получи пари и постройка и няма да стачкува

И още: Кои са спечелилите от " Златните глобуси " ; Рекордно икономическо доверие в еврозоната; Колко костваха изключителните пролетни студове на застрахователите
8 яну 2018 Без изненада " европредседателство " и " митинги " са основните думи, които продължиха да изпълват и уплътняват осведомителното пространство в четвъртък. Все отново няколко значими стопански вести съумяха да се промъкнат около тях - България се е решила до лятото да кандидатства за въвеждане на еврото, а немската стопанска система продължава да пораства със солидни темпове, което е добра вест и за нашата страна, защото е най-големият ни търговски сътрудник. В края на деня Българска народна банка позволи Общинска банка да бъде купена с пари от " Инса ойл " на Георги Самуилов.

На политическия фронт пък връзките сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи леко се обтегнаха, откакто левицата реши да внесе независимо вота на съмнение към държавното управление на 17 януари, а не дружно с Движението, както бе оповестено преди време.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Горанов: До юли България ще кандидатства за " чакалнята за еврото "

България има желание доникъде на годината публично да кандидатства за така наречен " чакалня за еврозоната " (валутния механизъм ERM II, който предшества влизането в еврозоната). Това е декларирал финансовият министър Владислав Горанов пред задгранични публицисти в деня на формалното разкриване на българското председателство на Европейски Съюз.

Още преди година държавното управление ускори дипломатическите старания в тази посока, само че до момента не се ангажираше с твърди периоди. Причината беше, че се чакаха уверения за триумф от всички значими фактори по процедурата и най-много от Европейската централна банка (ЕЦБ). Неофициално се знаеше за положителни сигнали от Германия и Франция, а през есента мощен знак беше даден от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Сега изявлението на Горанов демонстрира, че очевидно страната е получила и неофициална благословия от ЕЦБ.

Борисов купи недоволството на служителите на реда със 100 млн. лева

След като отпусна спомагателни пари на Българска академия на науките и на Софийския университет, министър председателят Борисов потуши по същия метод и служителите на реда. От срещата му с техните синдикалните организации в четвъртък стана ясно, че ведомството ще получи спомагателни 100 млн. лева за заплати. Обещанието пристигна в деня на формалното разкриване на българското председателство на Европейски Съюз, за който в столицата бяха планувани куп митинги, измежду които и демонстрации на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Полицейските синдикати въпреки всичко не се отхвърлиха от плануваните за 11 януари акции, само че продъжаването на протестните дейности по-късно " предстои на разискване ".

Така тезата на министър Лиляна Павлова, че митингите в деня на европредседателството са " малко като да се оплачеш на арменския поп ", най-малко за в този момент не работи на процедура. Действията на премиера Бойко Борисов демонстрират тъкмо противоположното. Министерство на вътрешните работи пък е едно от ведомствата с най-високите бюджети в страната като всяка година средствата порастват, а в края на годината по традиция държавното управление му отпуска и спомагателни средства. Предвидените разноски за Министерство на вътрешните работи за 2018 година са съвсем 1.3 милиарда лева като близо 90% от тях са за личен състав.

Германската стопанска система е ускорила растежа си през 2017 година

Германия продължава да е икономическия мотор на Европейския съюз. През предходната година Брутният вътрешен продукт на страната е повишен с 2.2% при 1.9% година по-рано. Това е най-големият напредък от 2011 година насам за страната, която е водещ търговски сътрудник на България – годишно за там отиват артикули за над 6 милиарда лева Ниските лихви, релативно евтиното евро и нарасналото вътрешно частно ползване са били главните тласъци за растежа. За предходната година Германия регистрира и рекорден бюджетен остатък.

След като години се бореше с хроничните дефицити, държавното управление съумя да изведе салдото на плюс 38.4 милиарда евро, което е 1.2% от Брутният вътрешен продукт. Това е четвърта поредна година на остатък и е най-големият от обединяването на Германия до момента.

Българска социалистическа партия ще внесе вота на съмнение без Движение за права и свободи

Социалистите ще внесат сами вота на съмнение, а тематиката ще бъде несправяне на държавното управление с корупцията. Това е решило управлението на партията. Днес Корнелия Нинова изясни, че водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е бил осведомен за решението на Българска социалистическа партия. " Дали Движение за права и свободи ще ни поддържа в дебатите и при гласуването е тяхно решение ", съобщи Нинова. От придвижването не изглеждаха по никакъв начин удовлетворени от сходна развръзка, като Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи в прав текст, че на Българска социалистическа партия й липсва съдружна просвета още до момента в който е в съпротива, а какво остава за ръководство.

Преди празниците Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се схванаха да разгласят общ избор на съмнение на 17 януари, като точните претекстове трябваше да бъдат изяснени след това. Междувременно обаче в коледната си тирада почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган съобщи, че сега няма партия, която да е подготвена да ръководи, и прикани да се пази стабилността. Това се изтълкува като знак, че Движение за права и свободи ще се отдръпна като съвносител, въпреки водачът Мустафа Карадайъ да не удостовери. Нинова през днешния ден изясни, че повода за решението на Българска социалистическа партия е точно речта на Доган, защото социалистите не са съгласни с изказванието, че няма политическа мощ, която е в положение да поеме ръководството на страната.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Apple ще показа достъпа до облачните данни на консуматори в Китай с китайска държавна компания

Apple ще даде в края на февруари достъп до данни на китайски консуматори на iCloud на държавна китайска компания. В документ на компанията се споделя, че достъпът до данните на консуматори, които употребяват облачните услуги на компанията, ще е споделен сред нея и държавната Guizhou on the Cloud Big Data (GCBD). Тази стъпка ще се направи единствено за консуматори, намиращи се в Китай. С нея ще се извърши условието на закона за облачните услуги, който работи сега в страната.Според уеб страницата TechCrunch обаче решението на процедура ще засегне и профили, основани в Съединени американски щати, плащани с долари и свързани с американската версия на App Store и това ще породи неодобрение у част от употребяващите облачните услуги. В обществените мрежи към този момент се появиха мнения, съгласно които управляващите в Китай получават по-добра опция да следят жителите си.

Фотограф: Kim Kyung-Hoon

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Tакса върху пластмасата може да помогне за запълване на дупката в бюджета след Brexit

Еврокомисията обмисля такса върху пластмасите като нов източник на постъпленията в бюджета на Европейски Съюз и метод за понижаване на отпадъците, съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Той не показа повече детайлности за тази такса или за предстоящите доходи, припомняйки, че комисията ще разгласява през май по-подробни оферти за идната многогодишна финансова рамка за интервала след 2020 година.

Въпреки излизането си от Европейски Съюз през 2019 година Англия се ангажира да внася своя дял и през 2020 година След това обаче Европейски Съюз няма да получава чистия принос на Лондон, оценен от комисията на сред 12 и 14 милиарда евро годишно. Дебатът за това по какъв начин и от кого ще се набират средствата публично ще стартира през май, само че вниманието към тематиката се изостя още от в този момент.

Японският министър председател Шиндзо Абе ще посети България на 14 и 15 януари

Японският министър председател Шиндзо Абе ще посети няколко страни от района на Централна и Източна Европа, като обиколката включва и публично посещаване в България на 14 и 15 януари. Той ще се срещне с премиера Бойко Борисов. Абе ще посети също по този начин Румъния, Сърбия, Естония, Латвия и Литва.

През декември м.г. Япония и Европейският съюз приключиха договарянията по подписване на съглашение за свободна търговия за основаване на един от най-големите стопански блокове в света. Предвидено е то да влезе в действие при започване на 2019 година Споразумението ще отстрани 10-процентните мита върху японските коли и 3-проценттните митнически цени за автомобилни елементи. За Европейски Съюз договорката значи отпадане на японските мита от към 30% за европейските сирена и 15% за виновността, позволение за увеличение на износа на говеждо и свинско месо, както и достъп до огромни обществени търгове в Япония.

Ердоган търси среща с Меркел в опит да усъвършенства връзките с Германия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган желае персонална среща с немския канцлер Ангела Меркел, с цел да поправят обтегнатите връзки на страните си. Ердоган би желал да предложения Меркел в Турция, откакто приключат договарянията за ново държавно управление, или вероятно самият той да пътува до Германия.

Германо-турските връзки пострадаха тежко след опита за прелом против Ердоган през 2016 година Турският водач упрекна Германия, че приютява поддръжници на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен, който съгласно него стои зад пуча. Оттогава Турция арестува редица немски жители по обвинявания, свързани с тероризъм.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Мобилният оператор " Теленор " понижи неустойките при предварително преустановяване на срочни контракти за мобилни и закрепени услуги на частни лица. От 12 януари, клиентите на компанията към този момент ще заплащат като наказателна клауза за предварително преустановяване на контракт не повече от три общоприети месечни абонамента без значение от периода на контракта, който са подписали (12 или 24 месеца), а не всички оставащи вноски, както до момента.

Незаконното наличие в обществените мрежи да бъде сваляно до два часа след публикуването му желаеха еврокомисари на среща с представители на обществени мрежи. Целта е да може да се предотврати потреблението на тези платформи от терористи, само че фирмите би трябвало да влагат повече в автоматизирано разкриване и да обменят информация с правоприлагащите органи.

Европейска комисия ще вложи 1 милиарда евро в европейска инфраструктура от суперкомпютри. Те са нужни за обработката на все по-големи размери от данни в доста области - от опазването на здравето и ВЕИ до сигурността на колите и киберсигурността. Европейските учени и компании все по-често обработват данните си отвън Европейски Съюз, защото наличната изчислителна мощ в съюза не дава отговор на потребностите им.

Парламентът одобри на първо четене законопроекта против безразборното строителство на небостъргачи в София. Промените са препоръчани от основния проектант на София и имат за цел да затворят малките врати в закона, посредством които става допустимо зачестилото строителство на пределно високи здания на несъответствуващи места. С плана се дефинира оптималната височина и основаване на две зони за небостъргачи - в региона на 7-и километър на бул. " Цариградско шосе " и на Околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР