© Joshua Roberts Още по темата Вечерни новини: Борисов и

...
© Joshua Roberts Още по темата Вечерни новини: Борисов и
Коментари Харесай

Вечерни новини: ЕС и САЩ в търговска война, кабинетът заговори за заем от Русия за АЕЦ "Белене"

© Joshua Roberts Още по тематиката
Вечерни вести: Борисов и Путин с сделка за още съветски газ, Италия пробва да излезе от политическата рецесия

И още: Фалшиво " ликвидиране " на съветски публицист в Украйна озадачи света; предстоят промени в здравната каса; на следващия ден стартира най-големият софтуерен конгрес в България - DigitalK
30 май 2018
Вечерни вести: Повече еврофондове за България, Италия разклати пазарите

И още: Борисов ще разиска с Путин АЕЦ " Белене " и газовия хъб; пукотевица с жертви в белгийския град Лиеж; къде и каква е новата апаратура на Кристо
29 май 2018 Очаквано денят донесе неприятни вести за Европейски Съюз - Доналд Тръмп реши да не демонстрира " милосърдие " и да таксува вноса на стомана и алуминий и от Европейски Съюз, паралелно с още две страни. Макар предстоящо, решението е много болезенено и ще има последици за световната търговия.

В България, където Бойко Борисов се завърна много по-бързо от предстоящото, откакто редуцира визитата си в Русия с един ден, значимата тематика през днешния ден бе АЕЦ " Белене ". Управляващите очевидно пробват да създадат следващ завой. Досега те бяха безапелационни, че планът може да се случи единствено като частен и без никакво държавно присъединяване и гаранции, само че през днешния ден енергийният министър Теменужка Петкова позволи измежду евентуалните сюжети и създаване на централата със заем от Русия.

И в случай че политиката не е вашата вода, използвайте топлото време и се потопете в първия ден на DigitalK: огромната конференция на " Капитал " за цифровото бъдеще, което към този момент е тук (линковете за нея ще откриете на уеб страницата и в самата вечерна емисия).

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Съединени американски щати постановат мита върху стоманата и алуминия за Европейски Съюз, Канада и Мексико

Съединени американски щати обявиха, че придвижват проекта си за мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Канада и Мексико. Така на процедура се поставя завършек на двумесечното изключение за тях и се задава курс към комерсиална война с някои от околните американски съдружници. Търговският министър на Съединени американски щати Уилбър Рос разяснява, че митата от 25% върху стоманата и от 10% върху алуминия от Европейски Съюз, Канада и Мексико ще влязат в действие в 07.00 ч. в петък.

" Очакваме да продължим с договарянията както с Канада и Мексико, от една страна, по този начин и с Европейската комисия, от друга, защото има други въпроси, които също би трябвало да разгадаем ", уточни той. Но не даде детайлности какво могат да създадат Европейски Съюз, Канада и Мексико, с цел да бъдат отстранени митата. Преди оповестяването на новината Германия и Франция оповестиха, че Европейският съюз ще вземе всички нужни ограничения, с цел да се отбрани. Това ще е много неприятна вест за европейската стопанска система, която и без друго бележи знаци за закъснение.

Енергийният министър позволява опция за заем от Русия за градежа на АЕЦ " Белене "

Един от евентуалните сюжети за реализирането на плана АЕЦ " Белене " е създаване на централата с междудържавен заем от Русия по модел на унгарска АЕЦ " Пакш 2 ". Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която показа отчета за АЕЦ " Белене " пред отрасловата парламентарна комисия.

Такова развиване на нещата обаче е в цялостно несъгласие с направените неведнъж до момента заявки от властта, че страната няма да дава спомагателни пари за нуклеарния план. Премиерът Бойко Борисов сподели по време на визитата си в Москва, че АЕЦ " Белене " може да се случи единствено на пазарен принцип и с присъединяване на стратегически вложител. В четвъртък пред БНР зам.-председателят на комисията по енергетика Валентин Николов сподели, че има декларирани три капиталови планове - на китайската CNNC, на интернационалната група " Фраматом " и на съветската " Росатом ".

Последен късмет за държавно управление в Италия

Президентът на Италия Серджо Матарела е дал на популистите от " Пет звезди " и евроскептичната " Лига " още малко време, с цел да опитат да сформират коалиция и по този начин да бъдат избегнати нови избори. Преди няколко дни Матарела отхвърли да назначи евроскептичен претендент за стопански министър, препоръчан от двете партии, и по този начин осуети опита им за сформиране на кабинет. Той натовари някогашния чиновник на Международния валутен фонд Карло Котарели със задачата да сформира механически кабинет, който да приготви нови избори. " Лига " и " Пет звезди " обаче оповестиха, че няма да поддържат Котарели.

Така, когато изглеждаше, че Италия отива към нови избори, двете партии и президентът очевидно взеха решение да опитат да се схванат още един път. Инвеститорите се опасяват, че нови избори могат да донесат още повече гласове за " Лига " и " Пет звезди " и да трансфорат вота на процедура в референдум за излизане от еврозоната и Европейски Съюз. Това ще вкара Европа в рецесия (ако тя не влеза сама в такава - виж по-горе).

ФУТБОЛНА ИЗНЕНАДА
Зинедин Зидан напусна " Реал " (Мадрид)


Старши треньорът на " Реал " (Мадрид) Зинедин Зидан се отдръпва от поста си. 45-годишният французин свика изключителна конференция и изненадващо разгласи, че напуща тима. Зидан застана отпред на " Реал " при започване на 2016 година, с цел да размени уволнения Рафаел Бенитес. За две години и половина някогашният полузащитник завоюва девет трофея и влезе в историята с три следващи купи в Шампионската лига. " Oбичам този клуб, само че е време за смяна. Отборът има потребност от нея ", сподели Зидан при отдръпването си. " Имаше комплицирани моменти през сезона, които ми се отразиха. Играчите се нуждаят от смяна ", добави той.

Фотограф: Juan Medina

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Вот на съмнение може да смъкна Рахой от власт на следващия ден

За да потвърди, че Италия не е единствената въпросителна в Южна Европа, Испания също се разклати. Ниският рейтинг на ръководещите в Мадрид и скандал с корупция и " черни каси " в ръководещата партия може да сложат завършек на държавното управление на Мариано Рахой с избор на съмнение, дебатите по който бяха през днешния ден, а гласуването е на следващия ден. Вотът е импортиран от най-голямата опозиционна партия - социалистическата PSOE, само че тя се нуждае от поддръжка от " Подемос " и " Граждани ", с цел да мине вотът. Баската национална партия разгласи, че ще поддържа вота, което би свалило държавното управление.

Втори ден договаряния на високo равнище в Ню Йорк сред Съединени американски щати и Северна Корея

Фотограф: Mike Segar

Американският държавен секретар Майк Помпeo и високопоставеният севернокорейски чиновник Ким Йонг Чол ще договарят втори следващ ден в Ню Йорк в опит да уредят различията си за нуклеарното въоръжаване и да основат условия за историческа среща на високо ниво сред техните водачи. Съединени американски щати упорстват Северна Корея да се откаже напълно от програмата си за нуклеарно оръжие, в случай че Ким Чен Ун желае среща с Доналд Тръмп.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Общинските съветници от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Патриоти за София " (ВМРО и " Атака " ) и част от групата на Реформаторския блок избраха Румен Русев за нов изпълняващ длъжността кмет на " Младост ". Той бе предпочетен пред посочения от Десислава Иванчева досегашен пиар на общината Петър Кърджилов.

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт против някогашния изпълнителен шеф на НДК Мирослав Боршош. Той е упрекнат в няколко закононарушения - от умишлена занемареност през подписване на неизгодни покупко-продажби до заграбване на над три милиона лв., поверени му да ги ръководи.

Дания гласоподава дефинитивно да забрани облекло, което покрива лицето, в това число никаб и бурка. Така страната се причисли към други европейски страни с решението, а държавното управление споделя, че законът не е ориентиран против никоя вяра.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Uber и Waymo готвят партньорство в самостоятелните коли

Ubеr и отделът за самостоятелни коли на Alphabet - Waymo, беседват за потреблението на технологията на Waymo си в приложението на Uber, заяви основният изпълнителен шеф на Uber Дара Косровшахи. По време на конференция той сподели, че връзките на компанията му с Uber се усъвършенстват, откакто през февруари Uber се съгласи да заплати на Waymo 245 млн. $ в акции за споразумяване на юридически спор за търговски секрети.

Косровшахи сподели още, че има вяра, че технологията зад самостоятелното шофиране ще бъде споделена и че всяка компания като Waymo, която желае да е водач в бранша, ще би трябвало неизбежно да си партнира с Uber поради мрежата й от консуматори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР