© Ints Kalnins, Reuters Миг-29 на полските ВВС и италиански

...
© Ints Kalnins, Reuters Миг-29 на полските ВВС и италиански
Коментари Харесай

Италиански "Еврофайтър Тайфун" ще пазят небето на България 3 месеца


© Ints Kalnins, Reuters

Миг-29 на полските Военновъздушни сили и италиански " Еврофайтър Тайфун " снимани в интервенция по " еър полисинг " на НАТО над Литва през 2015 година

Италиански изтребители " Еврофайтър Тайфун " ще вземат участие в взаимна интервенция за запазване на въздушното пространство (еър полисинг) на България за три месеца. Правителството ще вземе решение за общата интервенция на постоянното си съвещание в сряда, съгласно дневния ред. Съвместните дейности са по осъществяване на решението на НАТО за увеличаване на защитата на въздушното пространство.

Италианските самолети ще са 3 и ще летят от 15 юли до 15 октомври, съгласно източници на " Дневник ". Всички разноски ще са за сметка на Италия. Употребявани " Еврофайтър Тайфун " са една от опциите от които ще избира държавното управление за нов за армията ни изтребител. Те се оферират от Италия.

През септември предходната година американски изтребители F-15C също участваха в взаимен " еър полисинг " за към седмица.

Планирането на взаимната интервенция е направено още през януари 2016 година, когато италиански боен транспортен аероплан " Спартан " кацна спешно на Летище София. Машината е оставила италианските офицери и е изхвърчала единствено с екипажа на самолета от летище " Граф Игнатиево " до Пловдив, само че развален мотор я предиздвикала да кацне спешно.

Италия изпрати публично писмо до българските институции, в което се показва подготвеност за " еър полисинг " още през декември 2015 година в отговор на циркулационно запитване, изпратено от българското държавно управление до НАТО и страни съдружници. Преговори са водени с Полша и Англия, като полски военни водачи даже участваха в взаимни учения у нас с техни МиГ-29.

Правителството би трябвало да вземе решение за доста чисто процедурни неясноти – да вземем за пример кой ще взима решения и ще носи отговорност за вероятно събаряне на аероплан извършител на въздушната ни граница. Освен позволение за пукотевица от министъра на защитата и шефа на Генералния щаб е належащо и предписание персонално от премиера.

Служебният министър на защитата Стефан Янев твърдеше че страната е трябвало да заплаща сред 2 и 4 млн. лева за защитата на небето, което бе отречено от някогашния министър Николай Ненчев. Бившият началник на българските Военновъздушни сили и сегашен президент Румен Радев твърдеше, че само България е съгласна да приема взаимна защита на въздушното пространство против солидно възнаграждение, в това число за хотелско настаняване, кетъринг, гориво и други Малко преди публично да се кандидатира за президент Радев сподели, че в авиацията ни нямало нито един изправен аероплан, само че закупуването на нов изтребител се бавело.

Според няколко следващи военни министри, в това число Ангел Найденов, и президента Росен Плевнелиев военни самолети на Русия от години прелитат покрай въздушните граници на България в Черно море с цел да изтискат летателния потенциал на МиГ-29 на българските Военновъздушни сили.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР