© Gleb Garanich Още по темата Седмични новини за енергетика

...
© Gleb Garanich Още по темата Седмични новини за енергетика
Коментари Харесай

"Булгаргаз" прогнозира скок на цената на гада с над 14%

© Gleb Garanich Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
20 юли 2018
България ще търси съглашение по газовото дело на Европейска комисия против БЕХ

Заради нарушение на антимонополното законодателство оптималната санкция може да бъде 330 млн. евро
19 юли 2018
" Булгаргаз " ще прибира непосредствено част от приходите на " Топлофикация София "
19 юли 2018
Натрупаната загуба на " Топлофикация София " е 320 млн. лева, задълженията - още 760 млн.

Дружество има да си събира и вземания за 406 млн. лева
18 юли 2018
Строежът на газовата връзка с Гърция стартира на хартия, на процедура - не

Проектната компания ще бъде включена като бенефициент по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
29 юни 2018 Държавната компания " Булгаргаз " разгласи на уеб страницата си, че предвижда цена на природния газ за четвъртото тримесечие на годината от 458.44 лева за 1000 куб. м без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. В съпоставяне с настоящата в този момент цена това съставлява нарастване от 14.34%. " Прогнозната цена на природния газ регистрира въздействието на ценообразуващите фактори към 9 август 2018 година и е неокончателна ", прецизират от сдружението, чието дефинитивно предложение ще бъде импортирано в Комисията за енергийно и водно контролиране на 10 септември. Регулаторът ще вземе окончателното решение за новата цена на газа на 30 септември.

Според условията на Закона за енергетиката месец преди да подаде заявление за смяна в цените " Булгаргаз " ЕАД би трябвало да разгласи обществено желанията си. " Увеличението се дължи на предстоящите по-високи доставни цени на природния газ от импорт, по-високия курс на щатския $ по отношение на лв., както и вследствие на акумулирания резултат от одобрената продажна цена за 3-то тримесечие на 2018 година, която е по-ниска от разноските за доставка ", изясняват от газовия снабдител.

Поредно повишаване

Ако настояването за нарастване на цената бъде задоволено от КЕВР, то ще бъде четвъртото следващо. След поевтиняването на природния газ в края на 2017 година от началото на тази годин цената му непрестанно пораства. Повишението от 1 януари беше 2.75% ( " Булгаргаз " изиска 2.83%), от 1 април тя се повиши с още 2.6%, до момента в който настояването на държавната компания тогава беше за 4.82%, а на 1 юли повишаването беше 10.81% при поискани над 15%.

Ако в този момент КЕВР реши, че цената ще се увеличи с повече от 5%, по закон ще се наложи и нова актуализация на цените за парно и високоефективната електрическа сила, създавана по смесен прийом от топлофикационните сдружения, употребяващи природен газ. Такова да вземем за пример е " Топлофикация София ". През юли поради повишаването на природния газ цената на парното в страната беше нараснала приблизително със 7.33%.

От какво зависи цената

При установяване на цената на природния газ КЕВР ползва напълно съществуващата методика, разказана в настоящия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ". Формулата регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " дава отговор на условията на Наредба №2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете дружествa.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР