© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Рекордни разходи

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Рекордни разходи
Коментари Харесай

Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: Рекордни разноски в бюджет 2019; Валери Симеонов и работодателите взаимно се поддържаха

И още: Саудитска Арабия смени отново версията за убития журналист; Правната комисия преглежда несъгласие на президента
22 окт 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Близо 700 хиляди души в Лондон желаеха нов референдум за Brexit, надзорният съвет на НЗОК ще гласоподава с 490 млн. лева по-голям бюджет, Македония потегли към смяна на името и още
21 окт 2018 И във вторник редица кавги продължиха да клокочат в България, като най-актуалният - драмите в обединението на " Обединените патриоти ", се оказаха за следващ път бутафорни, откакто водачът на " Атака " Волен Сидеров, който най-гласовито искаше оставката на вицепремиера Валери Симеонов, не отиде на съвещанието, отдадено на тематиката, а този на Вътрешна македонска революционна организация отбрани Симеонов. Така се оказа, че с изключение на афектираните от Симеонов майки на деца с увреждания оставката на вицепремиера на процедура не е в дневния ред на никой различен, а само се генерира - съзнателно или не, звук в системата.

Този звук, плюс избор на съмнение в Народното събрание и още нерешени проблеми обаче ще посрещне премиера Борисов, който ще се завърне в страната след няколко дни на интернационалната сцена.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Все повече се натяга напрежението обаче към случая с убития саудитски публицист и критик на ръководещите в Рияд Джамал Хашоги. Международният напън от последните дни накара управляващите в Саудитска Арабия да създадат редица самопризнания, в това число, че в действителност е бил погубен в консулството на страната в Истанбул. А през днешния ден турския президент Ердоган прикани за цялата истина, която по думите му е, че убийството на журналистът е било планувано и съзнателно.

НАЙ-ВАЖНОТО

Сидеров бойкотира срещата за сякаш желаната от него оставка на Валери Симеонов, Каракачанов отбрани вицепремиера

Темата с оставката на вицепремиера Валери Симеонов може да се смята за завършила - най-малко в обединението на " Обединените патриоти ". Във вторник водачът на Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов се разгласи срещу сходна мярка, а водачът на " Атака " Волен Сидеров даже не се яви на съвещанието на съдружния съвет на " Обединени патриоти ", отдадено на тематиката, макар че гласовито искаше оставката на Симеонов предходните дни. Самият Валери Симеонов неведнъж съобщи, че няма желание да се отдръпна от поста, за което упорстват майките на деца с увреждания и подкрепящите ги жители, само че ще го направи, а в случай че това изискат водачите в обединението.

В профила си във " Facebook " Сидеров даде необичайно пояснение - че партията на Симеонов е свалила политическото си доверие от него като ръководител на парламентарната група на " Обединени патриоти ", по тази причина и не вижда " логичност да бъда на тази среща ". Каракачанов пък изясни, че изявлението на Симеонов, обидило майките на деца с увреждания, не е било съзнателно, а в това време настояванията им са подплатени законово и финансово. Според него излизането на Симеонов от кабинета също по този начин би раздрусало ръководството.

Ердоган: Убийството на журналиста Хашоги е съзнателно и планувано

Убийството на журналиста Джамал Хашоги е било планувано няколко дни по-рано и Турция има съществени доказателства, че той е погубен съзнателно и по " зверски метод " в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Това съобщи във втроник турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като прикани обвинените да бъдат съдени в Истанбул. Той изиска от Саудитска Арабия да даде отговор на въпроса къде е тялото на Хашоги и кой е наредил интервенцията.

Саудитското кралство дава спорни пояснения за изчезналия помощник на " Вашингтон пост ". След седмици поддържане на версията, че той си е тръгнал жив от консулството (записи от камери, излъчени по СиЕнЕн, демонстрираха по какъв начин различен човек излиза от постройката в облеклата на журналиста), управляващите обявиха, че той е умрял при юмручен пердах, а през вчерашния ден признаха, че е бил погубен от " незаконни детайли ", работили без тяхно познание. Изказването на Ердоган съответства с началото на капиталовата конференция в Саудитска Арабия, която десетки държавни и бизнес водачи бойкотираха. Много международни водачи осъдиха убийството на известния саудитски публицист - критик на ръководещите, и желаеха цялостно следствие.

Взривно устройство бе намерено в пощенска кутия на Джордж Сорос

Експлозивно устройство беше открито в пощенска кутия в дома на милиардера Джордж Сорос в окръг Уесчестър в щата Ню Йорк. То е било намерено от чиновник на резиденцията на милиардера. След подаден сигнал до полицията на Бедфорд, екип за неутрализиране на взривни устройства го е детонирал. Сорос не е бил в дома си по време на случая. Случаят е предаден за следствие на ФБР.

Сорос е желана цел на крайнодесни групи, отбелязва " Ню Йорк таймс ". Той натрупа благосъстояние, като управлява хедж фонд и като политически деятел и човеколюбец подарява постоянно средства на претенденти демократи и за прогресивни дела. Той е дал минимум 18 милиарда $ на фондацията си " Отворено общество " за поощряване на демокрацията и човешките права по света.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китай откри най-дългия морски мост в света

Китай откри през днешния ден най-дългия морски мост в света. Съоръжението с дължина 55 км включва път, мост и подводни тунели с обща дължина 6.7 км сред изкуствени острови i свързва Хонконг, Макао и южния китайски град Чжухай. Мостът на процедура свързва азиатския финансов и стопански меторполис с развития район на южнокитайската провинция Гуандън и по този метод ще построи огромен стопански район. Инвестицията се пресмята на близо 20 милиарда Долара. Проектът обаче е противоречив поради увеличените разноски, забавянето на откриването (първоначалният проект беше за 2016 г.) и десетки случаи на нещастни произшествия със строителите.

[Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Вотът на съмнение и ветото на президента върху закона за държавната благосъстоятелност се чака да са в дневния ред на Народното събрание

В сряда се чака депутатите да гласоподават в следващия, трети избор на съмнение към държавното управление, пожелан от Българска социалистическа партия, този път поради опазването на здравето. За следващ път обаче не се чака опозицията да успее да активизира забележителна поддръжка, макар че от Движение за права и свободи споделят част от рецензиите. Но даже дружно двете партии имат 117 депутати при нужни 121-ма за сполучлив избор. От " Воля " обявиха, че няма да вземат участие в гласуването, тъй че държавното управление на Борисов не наподобява застрашено от рухване в резултат на вота.

Редом с това се чака в дневния ред на Народното събрание да влезе и ветото на президента, наложено предходната седмица върху част от Закона за държавната благосъстоятелност. Според Радев с признатите промени се основава опция за " скрита приватизация на сдружения от забранителния лист по Закона за приватизация и следприватизационен надзор ". Във вторник ветото бе в правната комисия на Народното събрание, където без изненанда бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и така наречен патриоти. Очаква се на следващия ден в залата резулататът да се повтори.

Какво чака премиера назад в България

След няколко дни на интернационалната сцена - публични визити в Обединените арабски емирства и Египет, в сряда министър председателят Бойко Борисов ще се завърне в страната. Заради едноличния му жанр на ръководство останалите представители на изпълнителната власт, както и администрацията заобикалят да взимат каквито й да е решения в негово неявяване. Така Борисов на следващия ден ще се изправи пред продължаващи митинги за настояването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов, мощно изострено напрежение сред сътрудниците в " Обединени патриоти ", гласоподаване по следващ избор на съмнение, недоволни представители на бизнеса и работодателите и вторични земетресения към не напълно заглъхналите кавги с некачественото строителство в София и страната.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Глоба до 10 хиляди лева за кметове, които не са понижили замърсяването на въздуха през миналата година, плануват промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, импортирани в Народното събрание. Чрез измененията за първи път чистотата на въздуха се вменява като директна отговорност на кметовете.

Референдум дали Столичната община да вземе заем от 67 млн. евро за апаратура за изгаряне на модифициран боклук в " Топлоелектрическа централа София " няма по какъв начин да се организира, тъй като общинските съветници към този момент са го одобрили преди 6 месеца, стана ясно от днешното съвещание на комисия по екология, която отхвърли настояването а 15 съветници за провеждането на допитване по въпроса.

Лицензът на сдружения за строителен контрол ще се лишава при две, а не както е в този момент при три нарушавания - такава смяна в нормативната уредба обмисля районното министерство съгласно министър Петя Аврамова. Идеята е предшествана от абсурда с ремонтите в центъра на София и от цялостното очевидно утежняване на качеството на ремонтите в града.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Най-старият и непокътнат потопен транспортен съд е в Черно море

Останките от 23-метров гръцки търговски транспортен съд на повече от 2400 години, потопен недалече от българското крайбрежие е публично разгласен за най-старото известно изцяло непокътнато корабокрушение в света. То е намерено и проучено от открита в англо-български екип. " Изследователите бяха зашеметени да намерят комерсиалния транспортен съд, който по дизайн наподобява доста на корабите, които украсяват древногръцките вази за вино. Рулят, гребните пейки и даже наличието му остават непокътнати. Това е като различен свят ", споделя Хелън Фар от експедицията пред BBC. Причината, заради която комерсиалният транспортен съд, датиращ от към 400 година пр.н.е., е останал в такова положително положение, е че водата в Черно море е доста бедна на О2. Корабът също по този начин се намира на повече от 2000 м под повърхността и е отвън обсега на модерните водолази.

[Black Sea MAP/EEF Expeditions]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР