© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов посочи тримата нови министри, възход на антиимигрантската партия в Швеция

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Управляващите вземат решение кои министри да сменят, Българска социалистическа партия разисква връзките си с президента, Миню Стайков остава в ареста
9 сеп 2018
Вечерни вести: Прокурорска акция и против притежателя на " Винпром - Карнобат ", руснаци ще бъдат упрекнати за отравянията с " Новичок "

И още: Манфред Вебер разгласи кандидатурата си за ръководител на ЕК; Mercedes показа първия си напълно електрически модел; България ще открие генерално консулство в Ерусалим
5 сеп 2018 След спорните послания на ръководещите ще има ли рокада в държавното управление или трите оставки, подадени поради нещастието край Своге, ще останат в графата " оповестени, само че неприети ", в понеделник на тези съмнения бе комплициран край. Премиерът Бойко Борисов разгласи трите нови кандидатури, за които в четвъртък ще изиска утвърждението на Народното събрание.
Политическият сезон стартира и с поредна " бомба " на водача на " Атака " Волен Сидеров, че има " скрит план против премиера " от хора, които са му " близки ", и незабавно по-късно - с настояването му водачът на НФСБ да напусне държавното управление, тъй като обвинил Борисов в еднолично ръководство.
Тлеещ спор виждат наблюдаващите в Швеция, където след изборите крайнодясната антиимигрантска партия се оказа фактор при образуването на държавно управление.

НАЙ-ВАЖНОТО

Борисов разгласи тримата нови министри - от втория ешелон на ГЕРБ

След съвещание на съдружния съвет в понеделник сутринта министър председателят Бойко Борисов разгласи имената на тримата, които ще станат министри на вътрешните работи, на районното развиване и на превоза и ще заменят надлежно Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. За вътрешен министър се предлага шефът на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи - основният секретар Младен Маринов, чието кариерно издигане се свързва с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. За министър на превоза - Александър Манолев, който сега е зам.-министър на стопанската система, а преди този момент е бил зам.-министър на туризма в кабинета на Николина Ангелкова. За районен министър се предлага някогашният зам.-кмет на Враца и ръководител на общинския съвет в града, а в този момент народен представител от ГЕРБ Петя Аврамова.

Кандидатурите на тримата ще бъдат импортирани в Народното събрание в четвъртък, а индикациите са, че рокадата в кабинета ще бъде подкрепена макар споровете в дребната подкрепяща коалиция на " Обединени патриоти ". Тримата досегашни министри ще се върнат като депутати в Народното събрание.

И трите кандидатури са значително разочароващи, тъй като по никакъв метод не могат да обосноват нова политика и експертиза, а и няма нищо в претекстовете на премиера, което да даде индикация, че такава се търси. Така министър председателят регистрира решителност след злополуката в Своге, само че и демонстрира, че почтени за министри са послушни и познати лица от редиците на ГЕРБ.

Тримата претенденти за нови министри отляво надясно - Петя Аврамова, Александър Манолев и Марин Маринов

Швеция е изправена пред политически блокаж поради мощното показване на антиимигрантската партия на изборите

Двата съществени политически блока в Швеция са с съвсем изравнени резултати след изборите в неделя, а антиимигрантската партия " Шведски демократи " отбелязва прогрес. Това може да докара до продължителна борба за съставяне на държавно управление в страната, написа Военновъздушни сили. При преброени съвсем всички бюлетини ръководещата лявоцентристка коалиция е с минимална преднина пред дясноцентристкия " Съюз ", като и двата блока взимат по към 40% от вота. " Шведски демократи " печелят към 18% (при 12.9% на предходните избори).

И двата съществени блока отхвърлят да водят договаряния с " Шведски демократи ". Лидерът на антиимигрантската партия Джими Окесон обаче заявява, че е подготвен на диалози с всички обединения. Някои социологически изследвания даже предвидиха и по-добри резултати за партията му, само че в последна сметка тя получи поддръжката на един от всеки шестима шведи. Представянето й на изборите е следено с безпокойствие в Европейски Съюз на фона на идния избор за Европейски парламент през май, който се обрисува като борба сред обичайните демократични партии, от една страна, и нелибералните политики на фигури като унгарския министър председател Виктор Орбан и италианския вицепремиер Матео Салвини, от друга.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Правната комисия се кани да отхвърли следващо президентско несъгласие без претекстове


Вeтото на президента Румен Радев върху измененията в Административнопроцесуалния кодекс, наложено в края на предходния парламентарен сезон, е първа точка от дневния ред на парламентарната правна комисия във вторник, а разпоредбите за избор на нов член на Конституционния съд от парламентарната квота - на пето място.
Във вторник е първото съвещание на парламентарната правна комисия след ваканцията, а в дневния му ред има и други задания, като да вземем за пример промени в Търговския закон, с които се вкарват правила от европейска инструкция против изпирането на пари и промени в Закона за публичните поръчки, които би трябвало да обезпечат поетапно прекосяване към напълно електронно възлагане на търговете.
Ветото върху измененията в Административнопроцесуален кодекс е най-ключово, защото те дpacтичнo пoвишaвaт тaĸcитe зa oбжaлвaнe, въвeждaт зaĸpити cъдeбни зaceдaния бeз yчacтиe нa cтpaнитe, пpeмaxвaт втopaтa cъдeбнa инcтaнция пo мнoгo дeлa и дp. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов към този момент разгласи в изявление, че болшинството има настройка да отхвърли ветото, тъй като причините на президента не били нови.

Русия стартира най-голямото военно обучение в историята си

Русия стартира във вторник най-големите военни маневри в историята си, избрани от НАТО като подготовка за " огромен спор ". В тях ще вземат участие близо 300 хиляди души от всички типове въоръжени сили плюс китайски бойци. Огромно обучение и присъединяване на китайската и на монголската войска в маневрите " Восток-2018 ", които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в съветския Далечен изток, става в изискванията на нестихващо напрежение със Запада по отношение на украинската рецесия, спора в Сирия и безбройните обвинявания в интервенция в политиката на Запада, написа AFP.
Руската войска съпостави идните маневри със " Запад-81 " - най-големите военни маневри, проведени в миналото през руската ера, в границите на които преди близо 40 години бяха мобилизирани сред 100 хиляди и 150 хиляди бойци от Варшавския контракт в Източна Европа.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Серена Уилямс е санкционирана със 17 000 $ поради държанието си на финала на US Open, тя упрекна съдията в сексизъм и бе подкрепена

Серена Улиямс бе санкционирана със 17 хиляди $ поради държанието си на финалния мач при дамите на US Open, където тя игра против японката Наоми Осака. Уилямс видя в глобите на съдията против нея сексизъм, защото държание като нейното на корта се разминавало на мъжете без наказания. Любопитното е, че в понеделник тя бе подкрепена от Женската тенис асоциация (WTA), чийто началник също съобщи, че Уилямс е жертва на друго отношение. На мача в неделя Уилямс първо получи предизвестие от съдията за интервенция и директиви от треньора си Патрик Муратоглу, което тя оспори остро. После счупи ракетата си на корта, а най-после се обърна с гневна словесна офанзива към арбитъра Карлос Рамос: " Дължиш ми опрощение. Ти си измамник. Никога повече няма да ръководиш мои мачове. Извини ми се. Ти си апаш, тъй като открадна точка от мен. " В резултат на това тя бе осъдена с цялостен гейм в интерес на японката, което на процедура реши изхода от финала. Наоми Осака (20 г.) завоюва първата си купа от Големия шлем

Фотограф: Usa Today Sports

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Доведеният наследник на Христо Бисеров - Ивайло Главинков, осъди на първа инстанция прокуратурата на 8000 лева обезщетение за нелегално повдигнатото му обвиняване за пране на пари и укриване на налози. Делото против Главинков бе формирано през ноември 2013 година, той бе упрекнат дружно с Христо Бисеров и майка си Мария Бисерова. През 2016 година обаче прокуратурата приключи наказателното произвеждане против Христо Бисеров, който бе оневинен на три инстанции.

Общото заседание на Българска академия на науките гласоподава за " отчасти изваждане " на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в обособена конструкция отвън академията, което значи разлъка с цялата оперативна активност на института, както и със чиновниците, които не желаят да са част от академията. До това се стигна след няколкомесечни митинги на синоптици и хидролози, които желаят Национален институт по метеорология и хидрология да стане част от Министерството на образованието, тъй като Българска академия на науките не може да им подсигурява положително възнаграждение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР