© Георги Кожухаров Още по темата Управляващите оттеглиха спорния проект

...
© Георги Кожухаров Още по темата Управляващите оттеглиха спорния проект
Коментари Харесай

Парламентът спря нов опит за удължаване на срока за строителство върху бивши ниви

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Управляващите отдръпнаха противоречивия план за строителство по морето

Според някои представители на ГЕРБ терените отново ще могат да бъдат застроени
17 май 2017
Патриотите и ГЕРБ внесоха първи подозрителен законопроект

Социалистите подозират, че предложенията са в полза на вложители по Черноморието
12 май 2017 Внесени за повторно противоречиви ремонти, които щяха да дадат отначало зелена светлина за строителство в аграрни земи със заменено предопределение - главно по Черноморието, бяха отхвърлени от Народното събрание в четвъртък. Част от тях обаче следва да се прегласуват.
Казусът визира остаряла концепция на " Обединени патриоти ". Тя планува притежателите на аграрни земи със заменено предопределение да могат да удължат безсрочно строителните позволения за тях.

Втори опит за смяна на режима

Според в този момент настоящия закон за запазване на земеделските земи притежателите, които са трансформирали предназначението на нивите си в имоти, върху които може да се строи, имат избран период да стартират реализация на желанията си. Ако това не се случи в неговите рамки, парцелите още веднъж получават статут на земеделска земя. За всички ниви, чиято смяна на предназначението е била преди 2011 година, този краен период беше 23 май 2017 година съгласно в този момент настоящия закон.

Още при сформирането на новия парламент през май 2017 година " Обединени патриоти " и ГЕРБ внесоха законопроект, който предвиждаше удължение на този период с три години. Мотивите тогава бяха, че по този начин дребни притежатели на имоти, изпитали усложнения около рецесията през 2009-2010 година, ще могат да осъществят желанията си. Впоследствие обаче против плана се появи публично неодобрение, както й обвинявания от страна на Българска социалистическа партия, че планът обслужва крупни планове по Черноморието. Така ГЕРБ отдръпна поддръжката си и текстовете по този начин и не бяха гласувани.

През декември м.г. обаче депутатите от " Обединени патриоти " са създали нов опит тихомълком да бъде продължен периода. Тогава националният представител от обединението Йордан Апостолов е внесъл сред първо и второ четене ремонти в преходните и заключителни разпореждания на закона за посадъчния материал, с които се вършат корекции в закона за запазване на земеделските земи. С тези ремонти още веднъж се удължава срокът, в който може да стартира строителството в земи с променено предопределение, а също така се вкарват и текстове със задна дата, касаещи случаите отпреди 2011 година, чиито разрешителни са изтекли на 23 май 2017 година

Ако мине

Интересното е, че предложенията на Апостолов не са направени документално преди двете четения в комисия, каквато е общоприетата процедура, а устно по време на самите разисквания на съображение на член от правилника на Народното събрание, който позволява такива изключения. Тъй като в този миг останалите депутати не са имали подготвеност да заемат позиция по проблема, се стига до обстановка да се насрочи второ съвещание на комисията по земеделие малко преди коледните празници, на което да бъдат гласувани въпросните текстове.

На него представители на земеделското министерство са предложили два разновидността за решение на проблема, защото от 23 май 2017 година до възможното приемане на поправките на " Обединени патриоти " има случаи, в които аграрни земи със заменено предопределение към този момент са си върнали автоматизирано статута на ниви, даже и техните притежатели да са стартирали отначало процедура за смяна на предназначението и да са заплатили избрани такси.

Единият препоръчан вид планува да се вкарат спомагателни текстове, които да регламентират процедура, по която притежателите на такива парцели с втора почнала процедура за смяна на предназначението да изискат да им се възвръщат платените повторно такси.
Друг вид е лицата с изтекла на 23 май 2017 година смяна в статута на земите да могат да изискат потвърждаване на остарялото решение за смяна на предназначението, което обаче би трябвало да стане по отношение на настоящото законодателство. В този случай таксите, които заплащат тези притежатели, се пресмятат по отношение на актуалните цени като им се " приспада " сумата, платена при първата смяна на предназначението. На тогавашното съвещание депутатите одобряват втория вид като публично мнение на земеделската комисия.

Финално гласоподаване и прегласуване

В последна сметка обаче на съвещанието в пленарна зала в четвъртък Народното събрание отхвърли концепциите на " Обединени патриоти " за удължение на периода, а в петък следва прегласуване на текстове. Пред dnevnik.bg ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) е съобщил, че прегласуването е напълно по механически аргументи - с отменяне на предложенията на Апостолов би трябвало да отпаднат и други свързани текстове.

Междувременно от природозащитната коалиция " За да остане природа в България " оповестиха, че препоръчаните ремонти дават зелена светлина за " окончателното бетониране на Черноморието ", както и че в случай че бъдат признати, ще призоват президента Румен Радев да наложи несъгласие.

От природозащитната организация упорстват и да се приключи практиката посредством ремонти да се гласоподават законодателни текстове в преходни и заключителни разпореждания, които изобщо не касаят обсъждания сега закон. От там оповестяват още, че във въпросния закон за посадъчния материал, който е имал 52 страници оферти за второ четене, единствено 9 страници са отдадени на самия закон. С предложенията от останалите 43 страници се вършат ремонти в други закони като да вземем за пример закона за лова, закона за горите, закона за виното, закона за запазване на земеделските земи и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР