© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Още по темата Три рецепти за суперучители

...
© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Още по темата Три рецепти за суперучители
Коментари Харесай

PISA: Половината български ученици не се справят с работа в екип

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Още по тематиката
Три предписания за суперучители

Какви са проблемите в преподаването в Германия, Финландия и Латвия и по какъв начин това може да помогне на България
15 ное 2017
Как ме оценяваш?

Четири разнообразни системи за оценяване в учебно заведение
26 сеп 2017
Най-умните страни в света

Кои са страните, които могат да родят идващия Гугъл
14 юли 2017 Българските възпитаници на 15 и 16 години имат положителни настройки, само че едвам умерени умения за работа в екип. Така са систематизирани данните от дилемите за решение на проблеми в съдействие от последното интернационално проучване PISA. То бе извършено през 2015 година и в него участваха над 6 хиляди български възпитаници от девети клас. Миналата година организацията разгласява резултатите в главните области - четене, математика и естествени науки, които за следващ път разкриха притеснителни резултати на българските деветокласници, а в този момент обобщава и изводите за така наречен меки умения (soft skills) като работа в екип, решение на спорове, систематизиране на функции и други В проучването вземат участие към половин милион възпитаници от 51 страни и райони. То се организира на всеки три години, а идващите проби ще са през 2018 година.
Тестът
Уменията за работа в екип са оценени с решение на една или две задания, при които учениците дружно с двама виртуални сътрудници би трябвало да търсят информация по даден проблем, да разпределят функциите в екипа и да стигнат до разрешаване. Задачата се взема решение в чат, в който единият от виртуалните сътрудници играе ролята на по-скоро поддържащ работата в екип, а другият - по-скоро създаващ спорове. При всяка обстановка или имитация на сътрудниците изпитваният възпитаник би трябвало да избира от четири реакции и по този начин обстановката се развива в разнообразни направления. А от избора на ученика се преценя дали той може да комбинира разнообразни функции, да съблюдава ангажименти за работата сред сътрудници, да позволява спорове измежду хората в екипа и да стигне до решение на даден проблем.
Средният резултат на българските възпитаници при решение на проблеми в съдействие е 444 точки и е по-нисък от междинния за всички участници - 500 точки. Общо 49% от българските възпитаници съумяват да решат най-лесните задания, в които се изискват умения за набиране на информация и сформиране на проект за деяние, само че не и умения за разпределение на функциите и работа в екип. Други 49% съумяват да се оправят със приблизително сложните задания, при които се изисква и схващане какво е работа в екип и умеене за разпределение на функции. Само 2% от българските възпитаници демонстрират високо равнище на съдействие, сполучливо преодоляват различията в екипа и подхващат ефикасни дейности за разрешаване на казуса.
Най-добри при работата в екип и разрешаването на спорове са учениците от Сингапур (561 точки междинен резултат) и Япония (552). Среден резултат над 530 точки имат и юношите от Хонконг-Китай, Канада, Естония, Финландия, Макао-Китай, Нова Зеландия и Австралия.
Кой по какъв начин се оправя
Като цяло резултатите на девойките са по-добри от тези на момчетата. " Момичетата имат по-добри умения за справяне с проблем в екип и по-голяма подготвеност за съдействие по отношение на момчетата. Момичетата ценят по-високо връзките си с родственици, връстници и другари, в сравнение с момчетата. Момчетата обаче ценят по-високо екипната работа спрямо девойките ", изясни Светла Петрова от Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение към просветното министерство. Интересен факт е, че учениците, които споделят, че са били подложени на тормоз, имат приблизително с 18% по-ниски резултати от другите.

" Резултатите от проучването не демонстрират какво е равнището на образование по един предмет, защото работата в екип е част от цялото образование, само че зависи и от обществения опит на учениците ", сподели Светла Петрова. Според нея една от ограниченията, които може да бъдат подхванати след проучването, е в стратегиите по всички предмети да бъде разпределено образование в умения за работа в екип и за разрешаване на спорове и то да се прави от всички учители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР