© Георги Кожухаров Още по темата Енергийната борса също е

...
© Георги Кожухаров Още по темата Енергийната борса също е
Коментари Харесай

Енергийната борса спря. Заради хипер високи цени на тока

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Енергийната борса също е проверявала покупко-продажбите с ток

Данните са изпратени в КЕВР, която проверява за операции участниците в борсовата търговия с електрическа енергия
7 окт 2018
" Булгаргаз " ще може да трансформира цената по контракта с " Газпром "

Вече ще е допустимо преразглеждане на цената при разминаване със западноевропейските пазари
2 окт 2018
Върховен административен съд дефинитивно анулира решението на КЕВР за ограничение на производството на ВЕИ

Засегнатите вложители имат късмет да търсят по правосъден път възобновяване на неосъществените доходи
1 окт 2018
КЕВР утвърди повишаването на газа с 13.89%

В рамките на 2018 година природният газ е нараснал цената си с една трета
28 сеп 2018
Защо се подвига цената на парното

Регулирането на цените в енергетиката официално е на база комплицирани калкулации, само че на процедура зависи и от политическата воля
27 сеп 2018 Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) невиждано приключи работата поради великански скок в предлаганите цени. Действието идва откакто от седмици търговци на ток и огромните фирми-консуматори настояват, че пазарът се манипулира, а регулаторът стартира инспекция по тематиката. В момента количества на борсата предлага главно държавната НЕК.

Какво се случи

Търговията беше спряна на пазарния сегмент " В рамките на деня ", откакто цените на пазар " Ден напред " с дата на доставка 11 октомври стигнаха рекордни равнища. За базов товар цената е съвсем 596 лева за МВтч, до момента в който за последните шест дни цените са сред 66 и 102 лева за МВтч.

" Дейността ще бъде възобновена когато цените на пазар " Ден напред " бъдат доказани или до момента в който не бъде взето друго решение ", се споделя в известие на борсата.

Всичко това се случва седмица откакто Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира инспекция за операции на борсовите покупко-продажбите с ток. Формална повода за следствието е сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал за това, че от средата на септември се следи повишение на цена на електрическата енергия приблизително с близо 50%. Постигнатите в този момент ценови нива към този момент са 9-10 пъти над стойностите от началото на септември.

Съмненията в сектора

За нередностите на борсовия пазарен сегмент " Ден-напред " преди десетина дни сигнализираха от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Според търговците на ток обществената информация от уеб страницата на борсата недвусмислено демонстрира, че кривата на предложение става извънредно стръмна след обезпечаване на минимално количество електрическа енергия, което дава индикации за неконкурентно потребление на съсредоточената пазарната мощност на избрани търговски участници. В случая се има поради държавните производители Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и АЕЦ " Козлодуй ", както и НЕК, която сега продава на борсата всичкия ток от ВЕИ централите. " Така да вземем за пример минимално нарастване на търгуваното количество с 50 МВт (под 10% от общото количество) може да рефлектира върху борсовата цена с нарастване над 50 евро, като сходни образци за волатилността са голям брой и водят до всякаква липса на прогнозируемост на комерсиалните участници ", споделят още от асоциацията.

Друго, на което търговците на ток обръщат внимание, е, че при високата цена на сегмент " Ден напред " пазарът " в границите на деня " остава като че ли изолиран от пазарните фактори, определящи по-високи цени на електрическата енергия на едро. " При безапелационни пазарни индикации по отношение на цената, която купувачите са подготвени да заплатят, предложения за продажба фрапантно под нея, остават подозрения за предварителни двустранни договорености и пазарни операции по отношение на борсовите пазари ", написа в позицията на АСЕП.

Други зависимости

Данните на БНЕБ демонстрират, че от 15 септември в сегмента " Ден напред " има внезапна наклонност към повишение на цените. Ако за първите две седмици на предишния месец междинната цена е била 75.3 лева за мегаватчас, то през втората половина на септември междинната цена към този момент е над 109 лева./МВтч. За първите 10 дни на октомври пък междинната цена е 103 лева, като тази седмица имаше значително намаляване - приблизително до към 85 лева за МВтч.

Участници на пазара разясниха пред " Капитал ", че с изключение на лимитираното предложение съответна причина за днешното повишение на цената на електрическата енергия няма. На румънската енергийна борса да вземем за пример такива трендове не се следят, което демонстрира, че аргументите са напълно вътрешни. Три от блоковете на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " не работят, като от известия, оповестени на уеб страницата на БНЕБ, излиза наяве, че те не са в ремонт, а стоят в запас. Това се изяснява с " комерсиалния график ", само че е необичайно на фона на големите загуби, които е натрупала централата - над 116 млн. лева за полугодието. От друга страна, високата цена на квотите CO2 може да е причина за ТЕЦ-а да е по-рентабилно да не работи. Наред с това и един блок на АЕЦ " Козлодуй " е в планов ремонт, което доста лимитира свободните количество електрическа енергия на пазара.

Важно е също, че в преходния интервал от 1 юли 2018 година до 1 януари 2019 година всичката електрическа енергия от ВЕИ с мощ над 4МВт се продава на борсата от НЕК. Това дава на държавната компания голяма пазарна мощ, която би могла да въздейства непосредствено на цените в случай че ограничи предлагането. Освен това по-високите борсови цени са преференциални за НЕК, защото сдружението се разплаща с производителите по авансово закрепени цени и всичко реализирано над тях се преобразува в облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР