© Fitch Ratings Майк Дънинг е управляващ директор и ръководител

...
© Fitch Ratings Майк Дънинг е управляващ директор и ръководител
Коментари Харесай

Майк Дънинг, Fitch Ratings: За пръв път от години повишените рейтинги са повече от понижените

© Fitch Ratings Майк Дънинг е ръководещ шеф и началник на отдела " Корпоративни рейтинги " за Европа, Близкия изток и Африка на Fitch Ratings. Регионът се покрива от 90 анализатори в 10 местоположения, които правят непрекъснато наблюдаване на индикаторите на нефинансовите предприятия. Дънинг ще бъде измежду гостите на районната капиталова конференция, проведена от Българската CFA асоциация на 10 ноември в София. Участие в нея са декларирали повече от 250 специалисти от 30 страни. Още по тематиката
Калин Методиев: Работим за привличането на вложения в района

Председателят на Българската CFA асоциация пред " Капитал "
1 ное 2017
Световни специалисти ще обсъдят икономическите вероятности в Централна и Източна Европа по покана на Българска CFA Асоциация

Годишната районна капиталова конференция за района ще се организира на 10 ноември в София
30 окт 2017
Отбор от Американския университет е на финалите на CFA Research Challenge

Ива Габракова, Станчо Станчев и Елена Георгиева са спечелилите в първото българско издание на интернационалното университетско съревнование за финансови разбори
25 фев 2016
Растежът не е плевел и към момента има опасности, като тези, идващи от Испания и Англия.

За поредна година в района се регистрира усъвършенстване на икономическите индикатори. Как това се отразява върху корпоративните рейтинги в Европа? В кои страни подобрението е по-бързо? Кои браншове се развиват най-добре?

- Вие сте права, че имаме подобряващи се въпреки и постепенно процеси на дълбочинно възобновяване в Европа, само че растежът не е плевел и към момента има опасности, като тези, идващи от Испания и Англия, които не престават да носят неустановеност. В същото време през последните 5 години фирмите в Европа поддържаха финансова дисциплинираност, направляваха растежа си и не се впускаха в несъразмерни финансови разноски, отчитайки към момента бавното възобновяване. Ние чакаме, че тези трендове ще се запазят и през 2018 година с леко усъвършенстване върху рейтинговите знаци, което ще се отразява и върху кредитните профили.

Активността по сливания и придобивания евентуално ще се ускори още повече в браншове, където консолидацията е от стратегическо значение, като да вземем за пример в химическата промишленост, тежката промишленост или индустриалното доставяне. По отношение на секторите, свързани със първични материали и изключително нефт, подобрението е по-видимо поради сривовете от 2015 година и последвалото възобновяване. Ютилити секторът също регистрира прилив на запаси около превключването на възобновими източници.

Строителството демонстрира мощно усъвършенстване в цяла Европа и най-забележимо в Германия и скандинавските страни. Обратно на тези положителни трендове, браншове като обичайна хранително-вкусова индустрия и търговията на дребно с нехранителни артикули страдат от структурни промени в напредващата цифрова стопанска система, което води до корпоративни банкрути.

Как фирмите биха могли да се възползват от тези подобряващи се кредитни знаци?

- Това зависи от бранша и от страната, в която се намират, защото подобряващите се вероятности и напредък не са униформени, идентични за всички. Нещо повече, екипът ни, наблюдаващ държавните рейтинги, чака стопански провокации с отдръпването на ликвидната поддръжка на централната банка (ЕЦБ), тъй че ние считаме, че фирмите ще останат релативно внимателни и ще продължат да съблюдават финансова дисциплинираност.

В регионите с висок напредък на Брутният вътрешен продукт чакаме напредък в индустриалния и потребителския бранш, както и в търсенето на недвижими парцели, само че в това време и значимо обстановката да бъде следена, с цел да не премине в балон, имайки поради рисковете от стягането на паричната политика на ЕЦБ, несигурната политика на Съединени американски щати и значимостта на продължаващия стопански напредък на Китай.

Какви са вероятностите пред кредитния рейтинг в корпоративния бранш на Европа през 2018 година?

- Перспективите пред кредитния рейтинг за 2018 година остават постоянни. Това отразява продължаващото усъвършенстване от миналата година. През август тази година броят на нарасналите рейтинги надскочи броя на намалените рейтинги, което се случва за пръв път от две години насам. Според нас това е значима повратна точка.

Кои са рисковете, които остават пред корпоративните рейтинги в разрастващите се страни на Европа?

- Компаниите в разрастващите се страни на Европа са изложени на по-голям риск от волатилност по отношение на фирмите в развитите страни. Например може да се прояви по-голям валутен риск за кредитополучателите, чиито заеми са в долари и евро. В дребните стопански системи някои компании може да са по-уязвими на суровинни рецесии или спад в китайската стопанска система. Това са относителни проблеми, които от време на време биват обезщетени от по-слабата конкуренция в по-слабо развитите страни, което би могло да докара до по-силен напредък. И последно, средата, в която оперират фирмите (върховенство на закона, достъпът до банкова ликвидност), както и корпоративното ръководство са основни индикатори, които ние проучваме спрямо развитите корпорации, защото те постоянно може да са по-слаби и с това да водят до задържане на рейтинговите равнища.

Кога има смисъл за фирмите да потърсят кредитен рейтинг и каква е процедурата, през която се минава?

- Обикновено се пристъпва към установяване на рейтинг, когато компанията има нужда да диверсифицира финансовата си база, като се откъсне от чисто банковото финансиране и се насочи към външни вложители и издаване на облигации. Рейтингът е оценка, от която имат изгода всички страни в този развой, изключително когато и прозрачността е на равнище. Това би могло да наподобява притеснително за нов емитент, който към момента не е пристигнал на финансовия пазар и има мощни взаимоотношения с банката си от дълги години. Затова и концепцията с отварянето към рейтингова организация и нуждата от обществени оповестявания наподобява предизвикателно. Ние се опитваме да вършим това транспарантно и дейно, тъй че да минимизираме чувството за някаква тежест.

На рейтинга би могло да се гледа като на вход към финансовите пазари, което оказва помощ на фирмите да са по-отворени към трета страна, а също и да свикнат с публичността и прозрачността. Колкото по-рано се ориентира тя към кредитния развой, толкоз по-лесен е процесът и по-задълбочено е оценката за компанията, което значи, че рейтингът носи оптималната информация. Каквато е в действителност и задачата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР