© Eric Vidal Още по темата Постмигрантският шок на Европа

...
© Eric Vidal Още по темата Постмигрантският шок на Европа
Коментари Харесай

Гърция е готова да помогне на Меркел с бежанците

© Eric Vidal Още по тематиката
Постмигрантският потрес на Европа

Въпреки че вълна няма, Европейски Съюз е пред цялостен блокаж в търсене на решение на въпроса с мигрантите
28 юни 2018
Вратата за договаряния с Европейски Съюз остава затворена за Македония и Албания до лятото на 2019 година

Нужни са промени по повод върховенството на закона, битката с проведената престъпност и корупцията
27 юни 2018
Евролидерите няма да реализират договорка за мигрантите тази седмица

Германският канцлер Ангела Меркел поправя упованията си за срещата на върха на Европейски Съюз
26 юни 2018
Борисов е против новото предложение на Берлин за миграцията

Германия се пробва да убеди останалите страни членки да одобряват назад част от мигрантите, които са пристигнали на нейна територия
24 юни 2018 Гръцкият министър председател Алексис Ципрас е подготвен да подписа договорка с Ангела Меркел, която да улесни Германия в опитите й да реализира договореност в Европейски Съюз за " вторичното придвижване " на бежанците, които влизат през южната граница на съюза, само че по-късно се стремят да стигнат до други страни. Това може да поддържа немския канцлер на започващата през днешния ден среща на водачите на блока, на която главната тематика ще бъде разрешаване на проблемите с миграцията.

Напрежение от обединението

В изявление за Financail Times Ципрас споделя, че Гърция не се тормози, че е допустимо бежанци от Германия да бъдат върнати в страната, тъй като това би дало знак на контрабандистите, че Европа се оправя с противозаконната миграция. Според него съществуващото предписание за разпределение на отговорността за търсещите леговище, още познато като Дъблинското съглашение, към този момент не работи.

Ангела Меркел е под голямо напрежение от страна на нейните баварски сътрудници в държавното управление за това да форсира процедурите за бежанците, които към този момент са регистрирани в други страни от Европейски Съюз.

Нужда от резултати

В четвъртък европейски водачи ще се съберат в Брюксел, където в дневния ред ще доминира миграционната политика. Канцлерът Ангела Меркел съобщи през днешния ден пред немския парламент, че ориста на Европа е заложена на карта поради миграционния въпрос, заяви Reuters.
" Европа е изправена пред доста провокации, само че предизвикването, обвързвано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз ", сподели тя, преди да замине за срещата на върха.

В речта си пред Народното събрание тя прикани за мултилатерализъм, вместо за едностранни дейности от страна на обособените страни членки на Европейски Съюз, тъй като в противоположен случай " никой повече няма да има вяра в системата от полезности, която ни направи мощни ". Меркел прикани за подписване на съглашения за банкет на мигранти с африкански страни по модела на договорката с Турция и добави, че с намаляването на броя на мигрантите би трябвало да бъде върнат по-стриктният имиграционен надзор отпреди 2015 година

Въпреки че най-належащият приоритет на Берлин е да реализира съглашение с Италия за бежанците, възможната договорка с Гърция би подействало като подтик за Меркел, която обезверено има потребност да покаже, че договарянията с други страни могат да дадат резултати.

Вътрешните компликации, комбинирани със заканите от страна на популисткото държавно управление на Италия да подценява дъблинските правила, стартират да съставляват заплаха за бъдещето на Шенгенското пространство в Европа.

Според дипломатите

Високопоставен държавен чиновник в немското държавно управление заяви, че се плануват двустранни покупко-продажби по силата на европейското право сред страните, които да ускорят завръщането на бежанци в страните, където са влезнали в Европейски Съюз. Според него те биха могли да реализират доста, ускорявайки процесите на връщане на бежанци. И прибавя, че доста страни имат интерес да реализират сходни двустранни съглашения.

Европейски дипломати настояват, че Берлин е почнал договаряния с Италия, Гърция и всичките им съседи с задачата да подпишат двустранни съглашения, евентуално включващи оферта за финансови тласъци за тези страни от първата линия на приемане на мигранти.

Споразумението не би било проблем за Гърция

Ципрас показа, че каквото и да е съглашение с Германия, не би имало необикновен отрицателен резултат върху Гърция, имайки поради обстоятелството, че сред 50 и 100 бежанци на месец сега пресичат северната граница на страната. Гръцкият министър председател уточни, че възможната договорка би била обвързвана с желанието на Атина да бъдат събрани разграничени мигрантски фамилии, като показва, че сега в Гърция има 2500 индивида от такива фамилии.

Нужда от повсеместен метод

" Мисля, че алтернативата, която имаме пред себе си, е по-сериозна от споразуменията за вторичното придвижване. Дилемата пред нас е по отношение на каква Европа желаеме ", сподели Ципрас
" Трябва да намерим метод, в границите на интернационалното право да споделим тежестта и да отстраним от тази несправедлива позиция освен фронтовите страни, само че и Германия ", споделя той. " Защото не е почтено всички тези хора да отиват в Германия, в случай че имаме вяра, че това е европейски проблем. "

Той сподели, че дълготрайно решение би могло да се появи единствено посредством " повсеместен метод ", обхващайки промяна на граничния надзор, вътрешни съглашения за работа с хора, които доближават до Европейски Съюз, съглашения за съдействие с страни отвън Европейски Съюз и благоприятни условия за законна миграция.
Представата на Гърция, както и на Меркел, включва цялостен обзор на сегашните правила за решение на това кой обработва молбите за леговище, както и основаването на Европейски орган в региона на убежищата и пълновръстен орган на Европейски Съюз за гранична защита.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР