© Chris Wattie Още по темата Китайците - новите владетели

...
© Chris Wattie Още по темата Китайците - новите владетели
Коментари Харесай

Канадските банки се сблъскват със спад на имотния пазар

© Chris Wattie Още по тематиката
Китайците - новите владетели на европейските хранилища

Китайският държавен фонд CIC купува най-големия притежател на логистични парцели и дистрибуционни центрове в Европа – Logicor
9 юни 2017
Новият заможен връх на София

Порасналите приходи и падналите лихви доведоха до нов взрив в търсенето на жилища
12 май 2017
Още южноафрикански шопинг

Трети фонд от ЮАР купува молове в България, този път в Бургас и Стара Загора, откакто към този момент са контрактувани покупко-продажби за три от комерсиалните центрове в столицата
28 апр 2017

" Всички са съгласни, че имотният пазар е балон – въпросът е по какъв начин ще свърши всичко. "
Дейвид Мадани, Capital EconomicsНай-големите банки в Канада са под стрес поради въпросителни към устойчивостта на ипотечните им портфейли, написа Financial Times. Представители на банковите колоси в страната разясняват, че могат да се оправят с отпадащите регулации, които идват в миг на спад в цените на парцелите в десетата най-голяма стопанска система в света. Цените на парцелите в Канада се подвигат съвсем без спиране през последните 17 години. Причините за това са вълните от имигранти, ниските лихви и слабият надзор над непознатите вложения. Сега обаче повдигането на цените се забавя поради законови промени, импортирани в гражданските, провинциалните и националните държавни управления. Друг основен фактор е решението на централната банка да вдигне лихвите си за пръв път от 2010 година

Средната цена на парцелите в района на Торонто спада за трети следващ месец през юли, този път с 4.6%. Продажбите на парцели са намалели с 40% по отношение на същия интервал на предходната година.

Предпазливо поведение

Заради ограниченията от страна на законодателите вложителите стават все по-предпазливи. Това разясняват някои от специалистите по имотния пазар в страната. " Това, което би трябвало да създадем, е да се предпазим от най-лошото ", счита Антъни Сцилипоти, изпълнителен шеф на Veritas, най-голямата компания за проучване на активи в страната. " Колкото по-уязвим става пазарът, толкоз по-уязвими стават и банките. "

Миналата седмица изпълнителните шефове на две от шестте най-големи банки в страната - Royal bank of Canada и Canadian Imperial Bank of Commerce, разясниха, че секторът няма потребност от терзание заради внезапните корекции на цените на пазара. Според тях банките имат задоволително добра организация, с цел да устоят на сходен спад. CIBC към този момент е взела ограничения и прави новите си ипотеки при по-ниски цени на жилищата, очаквайки те да продължат да падат през идните месеци, разгласи шефът по ръководството на опасности в банката Лаура Дотори-Атанасио.

Анализаторите чакат още шефове на банки да създадат сходни изказвания през идните седмици. Скоро те би трябвало да показват финансовите си резултати за третото фискално тримесечие, приключващо през юли. В същото време обаче някои играчи на пазара считат, че имотният бранш е пред голям срив и намаляването на банковите регулации в същия може да докара до рецесия, съпоставима със случилото се преди 10 години.

Всички знаят

Дейвид Мадани, някогашен чиновник в Bank of Canada и настоящ в Capital Economics в Торонто, чака цените да паднат с сред 20 до 40% през идващите пет години. " Всички са съгласни, че имотният пазар е балон – въпросът е по какъв начин ще свърши всичко ", разяснява той. Според него всички приказват за това дали ще има дребен или огромен спад. " Хората приказват за леки спадове, само че те са малко като чудовището от Лох Нес. Всеки приказва за него, само че никой не е виждал такова. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР