© Carlos Barria Още по темата Вечерни новини: Държавата няма

...
© Carlos Barria Още по темата Вечерни новини: Държавата няма
Коментари Харесай

Вечерни новини: Търговската война САЩ-Китай се изостри; Нелепо бягство на затворници в София

© Carlos Barria Още по тематиката
Вечерни вести: Държавата няма да купува ЧЕЗ; Турция стартира да строи първата си АЕЦ

И още: Стачката на железниците блокира Франция; Нигерия проверява Cambridge Analytica за интервенция в изборите
3 апр 2018
Вечерни вести: Топлоелектрическа централа " Варна " желае да продава безценен ток; Китай наложи контрамита на Съединени американски щати

И още: Китайската галактическа станция изгоря над Тихия океан; Стачки ще сковават жп превоза във Франция;
2 апр 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Напрежението Лондон-Москва ескалира; Организация на обединените нации стяга ограниченията против Северна Корея; предстоят избори в Унгария
1 апр 2018 Във Великата сряда - денят на измяната на Юда, България е разчувствана от колкото нелепото, толкоз и притеснително бягство от пандиза през вчерашния ден на двама неизвестно по какъв начин въоръжили се с нож и револвер рецидивисти с дълги присъди. В случая надали става дума за " изменничество ", по-скоро сюжетът е тривиална немарливост и " човешки пропуск " с комични детайли и е следващото доказателство за неприятното положение на институциите и неефективността на управляващите, които - оказа се, знаели, че се възнамерява бягство, само че...не съумели да го спрат.

Международното внимание в сряда е ориентирано към комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, която наподобява влиза в остра фаза, откакто и двете страни оповестиха, че възнамеряват нови, мъчителни за бизнеса мита.
Шпаги по тематиката " Скрипал " кръстосаха още веднъж Лондон и Москва, откакто Путин изиска достъп до следствието и то да стане общо, а от Острова отхвърлиха " извратения " съветски апел.
Ключовата среща сред водачите на Русия, Турция и Иран в Анкара, отдадена на Сирия, донесе към този момент единствено пожелателни думи за по-бърз мир, както и протоколни фотоси, само че разликите сред трите страни, както и проблемите в опустошената страна остават. Драмата със стрелбата в централата на YоuTube в Сан Бруни пък отшумява, откакто стана ясно, че става дума за самостоятелен случай - нападателката е веган - деятел, смутена от политиките на Youtube, които сваляли видеа от каналите ѝ. Тя обаче съумя да рани трима души, един от които тежко, преди да се самоубие.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Съединени американски щати възнамерява мита за 1300 китайски артикули за 50 милиарда $, Пекин отговори с реципрочна мярка

Правителството на Доналд Тръмп разгласява лист с 1300 китайски главно софтуерни артикули като индустриални роботи, телекомуникационно съоръжение, тв приемници и коли, на които има намерение да наложи 25-процентни вносни мита след 15 май. Годишният им импорт възлиза на към 50 милиарда $.
Пекин незабавно отвърна с реципрочни ограничения за 106 американски артикули на същата стойност, измежду които уиски, тютюн, соя и други земеделески артикули, коли, както и самолети. Това ще засегне изключително мъчително колоса Boeing, който е най-големият експортьор на Съединени американски щати, а главният му пазар е Китай.

Това е следващото от серия нападателни дейности, които администрацията на Съединени американски щати предприе в битката против по този начин наричаните от нея нечестни търговски практики на Китай. Тръмп желае да свие най-малко със 100 милиарда $ комерсиалния остатък от 375 милиарда $, който Китай има със Съединени американски щати. Пекин обаче дава отговор бързо със съответните ограничения от своя страна и разгарянето на комерсиалната война мощно тормози и пазарите, и американския бизнес, който се притеснява - освен това към този момент основателно, че дейностите на държавното управление във Вашингтон ще доведат до мъчителни ответни наказания.

Властите са знаели за готвеното бягство на двамата пандизчии, " за жал " не съумели да го предотвратят

MВР и Министерството на правораздаването имали данни за готвено бягство през 2016 и 2017 година на най-малко един от пандизчиите, които през вчерашния ден избягаха от софийския затвор, въоръжени с нож и револвер, се разбра от чуването на министрите на правораздаването Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев в Народното събрание.
По думите на Радев тогава били взети нужните ограничения, само че " за жал се случи по този начин, че в този момент са избягали ". Според Цачева пък двамата се сдобили с оръжията поради " човешка неточност, позволена при инспекцията на внасяне на движимости в пандиза ".

Фактологията по случая щеше да е комична, в случай че не е трагична - пандизчии се снабдяват и с нож, и с револвер, преодоляват три поста за защита, пандизът се оказва защитаван от частни охранители, само чистачка тръгнала да ги преследва... От този сюжет обаче могат да се създадат заключения за националната сигурност. Вероятно не е редно да се генерализира по един случай, само че можем да напомним, че преди 4 години други двама пандизчии избягаха от същия затвор с кола, маскирана като полицейска. Ясно е, че пандизите в България са пренаселени, а това ги прави рискови. На фона на тази действителност надзирателите желаеха и получиха по-големи заплати, а публичните поръчки за пандизите не престават да са репер за корупция.

РЕМОНТЪТ НА ФЕЙСБУК

Фейсбук изтри стотици профили и страници, свързани с " Фабриката за тролове " в Русия

Фотограф: Robert Galbraith

Фейсбук изтри стотици съветски профили и страници, свързани с така наречен " Фабрика за тролове ". Социалната мрежа посочи, че доста от изтритите сметки и страници, както и постове и публикации са били свързани с основаната в Русия Федерална новинарска организация (ФАН), която е " софтуерно и структурно обвързвана " с основаната в Санкт Петербург Агенция за интернет проучвания. Последната дружно с две други компании и 13 руснаци бяха упрекнати през февруари от специфичния прокурор Робърт Мюлър за разпространяване на подправени вести и дезинформация в предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година

В момента обществената мрежа страда от остра рецесия на доверие поради абсурда с нерегламентирано изтеклите персонални данни на над 50 млн. консуматори и натискът за повече държавни регулации върху компанията се ускорява. Въпреки това Зукърбърг споделя в изявление за Reuters, че е склонен с " духа " на новите европейски правила за персоналните данни, само че няма да ги одобри с всичките им елементи като международен стандарт за обществената мрежа.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Орбан се готви да продължи да ръководи Унгария

Унгарците ще гласоподават на 8 април на парламентарни избори, които евентуално ще оставят премиера Виктор Орбан на поста за четвърти мандат. Според скорошни социологически изследвания ръководещата партия " Фидес " ще получи поддръжката на към половината от електората, като останалата част се поделя сред няколко опозиционни партии.

Орбан е един от водещите гласове против имиграцията в Европа и организира акция, основана на обещанията да отбрани унгарските граници и просвета от прилива на хора от Близкия изток и Африка. В резултат вотът се трансформира в тест за продължаващия политически капацитет на това обръщение.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Пътната организация стопира камионите и ремонтите за празниците за улеснение на хилядите хора, които се чака да пътуват през почивните дни в страната или към прилежащи страни, похвалиха се оттова. За сметка на това тъкмо по Великден една от системите на граничните пунктове ще премине на ръчен режим " заради осъществяване на механически процедури " и е допустимо прекосяването да е затруднено.

В Сърбия към този момент работи нов по-рестриктивен закон за придвижване по пътищата . Допустимото количество алкохол се понижава от 0.3 до 0.2 промила, а глобите за превишена скорост, липса на колан, зацапани номера или говорене по телефон без хендсфри са солени - от 85 евро нагоре. В Гърция пък отпада отстъпката от 50%, в случай че санкцията се заплати в границите на месец.

Парламентът утвърди на първо четене промени в Закона за енергетиката, които разрешават на енергийния регулатор да позволява покупко-продажби в бранша, като тази за ЧЕЗ, и да управлява борсовата търговия с електричество. Измененията са противоречиви и биха трансформирали КЕВР в още по-властен орган, по тази причина и депутатите от енергийната комисия дадоха поръчка да трансформират текстовете сред първо и второ четене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР