© БТА [БТА] Още по темата Тежка катастрофа с автобус

...
© БТА [БТА] Още по темата Тежка катастрофа с автобус
Коментари Харесай

Затегнете коланите, корупция на пътя

© Българска телеграфна агенция [БТА] Още по тематиката
Тежка злополука с рейс лиши живота на 6 души

Обърналият се на автомогастрала " Тракия " рейс още веднъж е на " Юнион Ивкони "
13 апр 2018
Съсобственикът на " Юнион Ивкони " и народен представител от ГЕРБ напусна Народното събрание

Името на Ивайло Константинов нашумя след неотдавнашен случай с рейс на компанията
20 дек 2017
Този път ги стопираме злополуките, почтено

Властта за следващ път отхвърля да признае, че главната причина за произшествията на пътя е корупцията
20 ное 2017 В края на предходната година, когато още веднъж рейс на компанията " Юнион Ивкони " (към оня миг със съсобственик народен представител от ГЕРБ, който напусна Народното събрание след това) се обърна още веднъж на " Тракия ", зам.-министърът на превоза Ангел Попов съобщи: " Трябва да преминем към нетрадиционни ограничения. " После стана ясна една от ограниченията - " да се задължат всички, които реализират публичен превоз, да сложат колани по седалките си и пасажерите ще би трябвало да ги употребяват ".

Още тогава беше ясно, че предлагането на транспортното министерство е прахуляк в очите.

Подобна наредба съществува от 10 години в българското законодателство. От 10 години за превозвачите има обвързване да уведомяват пасажерите за задължението им да слагат колан, което би трябвало да става или устно от лидера (който е изцяло в правото си да смъкна пасажера, в случай че той откаже да си постави колана), или посредством табели, " сложени на видно място над всяко място за сядане ".

Днес рейс на същата компания се обърна на същата автомагистрала. Този път има починали. И до момента в който аргументите за случая и отговорния за нея занапред ще се обясняват, по първична информация всеобщо хората не са носили колани. Ивайло Константинов, един от притежателите на компанията " Юнион Ивкони ", съобщи пред " Дарик ", че " рейсовете са оборудвани с колани, различен е въпросът какъв брой от пасажерите са изпълнили инструкциите при започване на пътуването ".

Разбира се, постоянно можем да обвиним потърпевшите. Проучване, направено във Франция през 2015 и 2016 година, сподели, че 50% от жертвите, пътували в рейс и починали при злополука, не са носели защитни колани.

При информация в няколко правно-информационни системи не успяхме да открием правосъдна процедура по текста от Закона за придвижване по пътищата, задължаващ пасажерите да слагат колани, а превозвачът да осведоми пасажерите за задължението да ги носят. От персонален опит - през февруари пътувах с рейс на същата компания по дестинацията София - Бургас. Не единствено водачът не уведоми пасажерите за задължението им, само че и седалката нямаше колан.

Това може да значи две неща - или никой в никакъв случай не е обжалвал пред съда сходен акт, или просто тези разпореждания не се ползват, защото контролните органи на страната не наблюдават за тяхното съблюдаване. Справка на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи сподели, че подобен надзор се прави епизодично.

Когато в транспортния бизнес са забъркани стопански ползи, непосредствено свързани с " работодателя " на отрасловите министри (какъвто беше случая с " Юнион Ивкони ", само че и не само), заниженият надзор към този момент не наподобява на небрежност, а на корупция. Корупция, която убива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР