© Биволъ Още по темата Уроците от КТБ Кухината зад

...
© Биволъ Още по темата Уроците от КТБ Кухината зад
Коментари Харесай

Прокуратурата отвори чадър над Момчил Мондешки

© Биволъ Още по тематиката
Уроците от КТБ

Кухината зад бутафорната държавност, в която се вихрят Пеевски, Цацаров, Борисов, Доган, Нинова и прочие, е обезпечена от нашата бездейност
28 юли 2017
Тихите борби на огромния човек

В памет на Кристиан Таков
14 юли 2017
Какво научихме от опита " Владимира Янева "?

Инсталирането й за ръководител на градския съд постави началото на грубото завладяване на правосъдната власт
10 май 2017
Тихомълком прокуратурата постави точка на следствието " Яневагейт "

Държавното обвиняване очевидно е възприело тезата на Момчил Мондешки, че диалозите са правени " по сюжети "
24 мар 2017 Специализираното звено " Антикорупция " е прекратило тихомълком следствие обвързвано със скандалния юрист Момчил Мондешки. Това научи " Капитал " от източници в държавното обвиняване. Опитите на " Капитал " да разбере какви са претекстовете на наблюдаващия прокурор Ивайло Занев да приключи формираната през 2014 година кореспонденция удариха на камък. Нито представителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова, нито представителят на основния прокурор и началник на антикорупционното звено Румяна Арнаудова дадоха отговор на отправените преди няколко седмици въпроси.

Отварянето на прокурорския чадър над вписания в старозагорската гилдия юрист Момчил Мондешки, който е осъждан за документни закононарушения, е предстоящо събитие. Името на Мондешки се завъртя в юридическите среди в София в края на 2013 година, когато основният Софийски градски съд (СГС) стана сцена на конфликта сред банкера Цветан Василев и депутата и издател Делян Пеевски. Тогава Мондешки, евентуално възползвайки се от близостта си до председателката на съда Владимира Янева, се постанова като " входна " врата към комерсиалното поделение, в което се гледат едни от най-големите фирмени разногласия.

Роденият в Троян юрист закупи обаче социална известност като третия участник в диалозите сред съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, оповестени от уеб страницата " Биволъ " и водени в подтекста на корупционните кавги в градския съд към опита за завладяване на френската компания " Белведере " и нередностите към издаваните от Янева позволения за подслушване и следене (т.нар " Яневагейт " ). Във въпросните диалози е забъркано името на основния прокурор Сотир Цацаров. След като Мондешки съобщи пред " Труд ", че записите са били правени по сюжет за шантаж от страна на Янева и Ченалова, прокуратурата приключи следствието по " Яневагейт ", още веднъж с неразбираеми претекстове.

След оповестяването на КТБ в неплатежоспособност Момчил Мондешки явно получава основна роля, защото за синдици са назначени двама близки до него хора, единият от които е персоналната му счетоводителка. В банката са назначени едни от най-близките до Владимира Янева чиновници на градския съд, които са освободени откакто тя напуща поста през 2015 година Сред тях е даже и екстрасенска, употребена от Янева.

Нещо като налози, нещо като пране на пари или ракетата, която не кацна
За какво тъкмо закононарушение е било водено досъдебното произвеждане №18826 от 2014 година няма изясненост. Не е ясно и за какво следствието е траяло толкоз време - повече даже и от следствието за източването на КТБ, чиято трудност наблюдаващият прокурор Иван Гешев онагледи със сравнението " да приземиш дизелова ракета на луната ". Очевидно в тази ситуация с Мондешки дизеловата ракета не е могла да кацне.

Със сигурност по него прокуратурата е събирала информация за непрекъснатото наличие на Мондешки в кабинета на някогашния ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева, в съдийския кулоар и в деловодството на съда. През 2016 година проверяващите са претендирали банкова информация за сметките на Мондешки. Същата година влиза в действие данъчно-ревизионен акт, с който Национална агенция за приходите установи разминаване сред заявените от него доходи и направените разноски. Установени са нарушавания в счетоводството на компаниите му, водено от Кристи Маринова, която в този момент е синдик на КТБ.

Обект на инспекция е било и делото в Софийския градски съд, формирано по негова молба против сейшелска офшорка. В молбата до съда, разпределена до непосредствен до Владимира Янева магистрат, се твърди, че преди години дядо му получил заем в брой от няколко милиона от офшорното сдружение, само че защото минало време, задължението било погасено по отминалост. Сейшелското сдружение, представлявано от Матей Матев (ловешки юрист, който е измежду любимците на синдиците на КТБ), не възразява. Впоследствие дядото " предал " парите на внука си. С тази явна симулация Мондешки евентуално се пробва да потвърди генезис на средства, за които няма доказателства. Ход, който адвокати, с които " Капитал " беседва, дефинираха като пране на пари.
След като получават гласност Мондешки и брат му, които демонстрират висок жанр на живот, не престават да получават парцели и други активи за милиони. Сред тях има и такива, които е трябвало да бъдат част от масата на несъстоятелността на КТБ.

Освен в прокуратурата троянският юрист се употребява с подкрепи и в адвокатурата. Срещу него беше подаден сигнал в Старозагорската адвокатска гилдия освен поради присъединяване му в диалозите с Янева и Ченалова и изказването в " Труд ", само че поради другите обществено известни данни, сочещи за нарушавания, само че през май колегията не откри нередности и отхвърли да го накаже.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР