© Асен Тонев Заемите за бизнеса плавно се увеличават Още

...
© Асен Тонев Заемите за бизнеса плавно се увеличават Още
Коментари Харесай

Годишният темп на растеж на жилищните кредити се ускорява

© Асен Тонев Заемите за бизнеса гладко се усилват
Още по тематиката
Българска народна банка предизвести банките да не се увличат в жилищно кредитиране
от Дневник,19 яну 2018
Заемите за корпоративния бранш ще стават още по-евтини

Конкуренцията на банковия пазар и слабото търсене смъкнаха лихвите за огромните компании под 2%
16 яну 2018
Райфайзенбанк ще отпуска заеми за още 250 млн. евро по стратегия COSME

Средствата по гаранционната скица дават опция за по-ниски обезпечения по заемите
15 яну 2018
Печалбата на банките е 1.1 милиарда лева към края на ноември

Кредитите за семейства пордължават с годишен напредък над 6%
3 яну 2018
Парите на банките по сметки в Българска народна банка са намалели с 10%

След като централната банка реши да таксува свръхрезервите им с 0.6% от октомври, регистрираното намаляване за месеца е с 4.5 милиарда лева
3 дек 2017
Кредитите за семействата с годишен растеж от над 6%

Заемите за бизнеса през октомври се свиват
29 ное 2017
Лихвите по заемите не престават да падат постепенно

Доходността по депозитите остава четвърти месец без смяна - съвсем нула
28 ное 2017
От лихвите на следващия ден до стогодишния проблем

На годишната конференция на " Капитал " висши мениджъри от бранша обрисуваха главните трендове, провокациите и работата, която има да се прави
24 ное 2017 Годишният ритъм на напредък на отпуснатите жилищни заеми се форсира. През декември 2017 година растежът към този момент е над 7%. Заемите за бизнеса също се усилват, само че по-плавно, до момента в който при потребителските заеми има леко закъснение по отношение на ноември. Това демонстрират данните на Българска народна банка за кредитирането към края на предходната година.

Ускоряване на растежа

През декември жилищните заеми се усилват със 7.37% на годишна база, достигайки 9.4 милиарда лева При тях растежът е най-видим спрямо другите сегменти – заемите за ползване и за бизнеса. От една страна, въздействие върху това оказва в действителност ускореното нарастване на отпусканите заеми вследствие на търсенето и активизиралия се пазар на жилища (движен от ниските лихви по кредити). От друга страна, резултат има и от чистенето на портфейлите на банките. На процедура досега растежът не беше по този начин изразителен поради натрупването на необслужвани заеми в балансите. В последните месеци банките започнаха по-активно отписване на неприятни активи, което демонстрира и действителния растеж в кредитирането. Само за последните три-четири месеца се случиха две огромни продажби на портфейли необслужвани заеми – Уникредит Булбанк (смесен пакет) за 86 млн. евро и ОББ за 460 млн. лева единствено заеми на семействата. Същевременно и други банки продават по малко и постоянно.

В корпоративния сегмент процесът на пречистване на портфейлите върви по-бавно, само че по думите на банкери и там се случва. Към края на септември 2017 година делът на необслужваните заеми в бранша е намалял до 11.4% (9.3 милиарда лева обем) от 12.1% три месеца по-рано.
Резонно в последното си издание " Банките в България " Българска народна банка насочва предизвестие към банките да внимават при отпущането на жилищни заеми, като обръщат внимание да се следи съотношението сред размера на новоотпуснатите заеми и цената на ипотекираните парцели.

При потребителските заеми годишният растеж за декември е 5.77% до 7.7 милиарда лева
Общо благоприятстващите фактори за отчетливия кредитен растеж, който се оформи, са продължаващо възстановяване на икономическата интензивност и ниските лихвени проценти по заемите. Положително въздействие върху този развой може да се чака и от страна на търсенето, и по линия на предлагането. Прогнозите за идната година са за нарастване от към 5%.

При фирменото кредитиране годишният напредък е по-скромен – 1.7% до съвсем 31.1 милиарда лева, като гладко се усилва. През октомври имаше регистриран спад, който беше обезщетен още на идващия месец. Тези месечни придвижвания в размерите не са изненадващи. И предходните месеци демонстрират повишавания от 200 - 300 млн. лева, или стесняване в порядъка на 60 - 100 млн. лева Корекциите може да се дължат на еднократни по-големи покупко-продажби – финансиране или погасяване на по-големи заеми. Вероятно е резултат да има и от продажба, отписване на портфейли необслужвани заеми, защото по думите на банкери кредитните институции непрекъснато чистят заеми, освен това интензивно.

Лоши и преструктурирани заеми

Данните за неприятните и преструктурирани заеми в сегмента демонстрират непрекъснато понижение – общият им размер към края на годината е 6.6 милиарда лева, като на годишна база се свиват с 15%, като темпът им на стесняване е двуцифрен към този момент осем следващи месеца. Делът им в целия кредитен портфейл е 13.7%.

В случая не става въпрос за необслужваните заеми, които се регистрират в тримесечната надзорна статистика на Българска народна банка. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е друга. Техният дял е малко над 11%. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово регистрираните заеми, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се регистрират като загуба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР