© Асен Тонев България произвежда стоки с ниска добавена стойност.

...
© Асен Тонев България произвежда стоки с ниска добавена стойност.
Коментари Харесай

Уникредит: Растежът в България ще бъде устойчив и балансиран

© Асен Тонев България създава артикули с ниска добавена стойност. Още по тематиката
Докога ще порастват заплатите

Ако приходите ви не се усилват през последните години или не си вършите добре работата, или сте на неверното място и в неверния бранш
15 сеп 2017
Как Румъния се изтегля за косата

Заплатите в Румъния порастват вследствие на голям брой административни покачвания в обществения бранш, като по този начин подтиква стопанската система, само че следствията в дълготраен проект са притеснителни
15 сеп 2017
България и рецесията: краят на светлото бъдеще

Съвпадането на световната криза с влизането в Европейски Съюз оказа помощ на стопанската система, само че попари очакванията за бързо настигане на развития свят
8 сеп 2017
Работодателите отхвърлят да трансформират позицията си за осигурителните прагове

Бизнесът смята административното установяване на най-малък приход по длъжности и сектори за остаряла процедура
27 авг 2017
Износ и фискални тласъци движат стопанските системи в Централна Европа

Ниските лихви по заемите и намаляващата безработица дърпат нагоре Брутният вътрешен продукт на страните в района с сред 3 и 5.9%
20 авг 2017
Потреблението форсира стопанската система

Брутният вътрешен продукт пораства с 3.6% през второто тримесечие на годината
16 авг 2017
Все повече хора се включват на пазара на труда

Заетите към края на второто тримесечие порастват със 138.3 хиляди, а броят на безработните и стопански неактивните понижава
14 авг 2017
Инфлацията пада до 1.3% през юли

Забавянето е поради цените на горивата, до момента в който храните не престават да нарастват
14 авг 2017 Устойчив и уравновесен стопански растеж за тази и идната година за България предвижда основният икономист на " Уникредит " за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Любомир Митов пред публицисти. Очакванията за тази година са за действителен растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.7%, а за 2018 година - 3.9%. По думите на Митов този напредък не е сред най-бързите в района, само че е измежду най-устойчивите.

Той е поддържан от вътрешното ползване и подема на строителството с помощта на еврофондовете. Според Митов все още България изостава в усвояването на средствата от Европейски Съюз, като за страната ни тази година към този момент е изгубена в това отношение. По отношение на бранша на строителството упованията са да събира от ден на ден работна мощ и да основава от ден на ден напредък.

Именно увеличение на размерите в строителството на здания и на инфраструктура, съпроводено с наемането на нужната работна ръка, ще бъдат измежду моторите на растежа, уточни още Любомир Митов. Според него и икономическия екип на Уникредит Булбанк 2018 година има капацитета да се окаже годината, в която действителният растеж на Брутният вътрешен продукт ще доближи своя пик, като самостоятелното ползване ще даде по-голямата част от горивото, нужно за ускоряването на растежа.

Напрежение на пазара на труда

На този стадий няма макроикономически несъответствия, инфлацията е към момента под надзор с равнища сред 1-1.5%, следвайки този индикатор в Еврозоната, само че напрежението на пазара на труда пораства. В България капацитетът да се търси нова работна ръка е на привършване, като казусът в това отношение – и количествен, и първокласен, става осезателен, уточни Митов. Той посъветва растежа на заплатите да не изпреварва растежа на продуктивността на труда. " Образование и повишение на квалификацията на хората е отговорът за България ", счита икономистът.

Именно практическата липса на работна мощ води до понижаване на продуктивността, а единственият прийом за повишение на приходите в страната е повишение на продуктивността. Така се получава параграф 22, уточни Митов.

Като фактор за ускорение на стопанската система Митов уточни развиването на износа с висока добавена стойност. Според него и сега с помощта на световната конюнктура износът е движеща мощ, само че България към момента има капацитет за напредък спрямо други страни от района. Причината е, че страната създава артикули с ниска добавена стойност. По думите му България има потребност от осъществяване на структурни политики, които до момента не са направени от нито едно държавно управление.

Едновременно с това световната среда остава извънредно удобна с рекордни стойности на показателите на финансовите пазари, ненадминато ниски равнища на съмнение на пазарите все още, рекордно висок приток на вложения на нововъзникващите пазари и все по-малко затруднени вложители в техния блян към облага. Растежът надвиши всички упования, изключително в еврозоната, като световната търговия и стопанските системи на нововъзникващите пазари се възвърнаха.

" В тази среда ЦИЕ доближава цялостен подем. Растежът получи спомагателен тласък с помощта на високия експорт, възобновяване на банковото кредитиране и мощното вътрешно търсене ", уточни Митов. На база на мощното показване досега от " Уникредит " покачват прогнозите за напредък още веднъж за множеството страни. Тази година наподобява към този момент като най-хубавата досега следкризисна за района, като се чака да доближи своя връх през третото тримесечие на годината, което ще приготви сцената за умерено закъснение през 2018 година, уточни още Любомир Митов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР