© Анелия Николова Още по темата Защо убийството в Русе

...
© Анелия Николова Още по темата Защо убийството в Русе
Коментари Харесай

Странната среща на Борисов със западните посланици

© Анелия Николова Още по тематиката
Защо убийството в Русе хвана всички за гърлото

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
12 окт 2018
Убийството е разкрито, неуспехите остават

Професионалните дейности на полицията по случая с Виктория мъчно ще решат казуса с недоверието в българските управляващи
12 окт 2018
Защо полицията разгласи убийството на Виктория Маринова за разкрито

Кои са доказателствата, които вършат Северин Красимиров главен обвинен за убийството
11 окт 2018
Убийството на Виктория Маринова насочи вниманието на Европейска комисия към измамите с еврофондове

Прокуратурата се засилва по следствието за " Джи Пи гейт " и блокира 14 млн. евро
8 окт 2018 " Нещо, което очакваш да се случи в страна от Третия свят ". Това е оценката за срещата с премиера Бойко Борисов с европейските посланици на множеството дипломати, с които " Капитал " беседва.

В сряда той извика в Министерски съвет посланиците на 36 страни, с цел да получат от него, основния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и вицепремиера Красимир Каракачнов информация за развиването по случая с убийството на Виктория Маринова. По-рано денем министър председателят към този момент беше посочил какъв брой ядосан е от обстоятелството, че доста задгранични медии и политици вършат връзка сред убийството на Маринова и нейната работа като публицист. Което остави чувството, че задачата на срещата с посланиците е да им бъде показано какъв брой неудовлетворен е Борисов, че му се е наложило да прочете " чудовищни неща за България и нито едно правилно " и да бъде " разсипан от туитъри ".

Съвсем предстоящо, дипломатите не разясниха публично след срещата. Но на дипломатически банкет идната вечер тя е била съществена тематика. " С всички сътрудници говорихме за това. И всеобщото мнение е, че никой не е очаквал в страна от Европейски Съюз министър председателят да търси сметка на посланици за това какво пишат медиите и какво приказват политиците в техните страни, " сподели пред " Капитал " посланик от европейска страна. Именно това е оставило учудването, че по този начин се държи водач на страна от Европейски Съюз. В свободните и демократични страни ръководещите ги (и още по-малко посланиците) не могат да управляват кой и какво приказва нито пък да носят отговорност за това.

Източник на " Капитал " описа, че Борисов е дал да се разбере какъв брой е афектиран за това че нито един министър председател не му се е обадил по случая с убийството на Маринова. Не е станало ясно за какво Борисов е очаквал сходни позвънявания. Освен това е подлагал на критика посланиците, че не са търсили информация по формалните канали.

За това какъв брой е обиден Борисов от европейската реакция се разбра и по-рано същия ден, когато с изключение на недоволството си той сподели, че ГЕРБ ще премисли поддръжката си за един от претендентите на ЕНП за ръководител на Европейската комисия след изборите следващата година - Манфред Вебер. В момента тече акция кой да получи формалната номинация на най-голямата европейска партия и германецът има съществени шансове. Преди да получи поддръжката на Борисов той беше в България, похвали неговата политика за запазване на границата от бежанци и намерено съобщи, че страната ни би трябвало да бъде призната в Шенген. Пред посланиците министър председателят, съгласно източници, участвали на срещата е декларирал, че в този момент към този момент няма да приема позвънявания по тематиката. Самия Вебер се е опитал да се свърже с Борисов, само че водачът на ГЕРБ, очевидно афектиран, не е поискал да приказва с него, нито с който и да е другите водачи, които са пробвали да го чуят.

След като е завършил по тази тематика, министър председателят е изнесъл пред дипломатите съвсем половинчасова лекция за многочислените триумфи на неговото държавно управление. " Мина през какво ли не - председателството, пътищата, обществената политика, ниската безработица, дребния дълг, финансовата непоклатимост, откриването на фабрики, вложенията, " споделя дипломатът.

Борисов е отделил особено внимание на показаното два дни преди този момент проучване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) по поръчка на Американската комерсиална камара в България (AmCham), което демонстрира, че за интервала от 1990 година до 2016 година размерът на американските вложения в българската стопанска система се прави оценка на съвсем 4.5 милиарда лева, или 5.8% от всички привлечени непознати капитали, което е двойно повече от регистрираното от формалната статистика на Българска народна банка, съгласно която техният дял за интервала е 2.5%. Докато е приказвал, Борисов е гледал упорито към американският дипломат Ерик Рубин, който се почувствал длъжен да кима утвърдително.

След Борисов думата са взели Цацаров и присъстващите министри. И най-после, когато задграничните дипломати към този момент са почнали да се изправят, с цел да потеглят, Борисов изненадващо сграбчил микрофона, с цел да заяви, че през май следващата година папа Франциск ще пристигна в България и който желае, може да се срещне с него, да се снима и да му целуне ръка. С което към този момент завесата е паднала и извънредно странната, за европейските дипломати среща е завършила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР