© Анелия Николова Още по темата Цел 2025: Събиране на

...
© Анелия Николова Още по темата Цел 2025: Събиране на
Коментари Харесай

"Кока-Кола ХБК" ще продава в България сръбската изворна вода "Роса"

© Анелия Николова Още по тематиката
Цел 2025: Събиране на 90% от РЕТ бутилките

Европейската бутилираща асоциация, в която членува и българска, счита да обезпечи повторна приложимост на 25% от рециклираните опаковки
24 юни 2018
" Девин " ще изнася вода за Южна Корея

Партньорското съглашение е за три години с опция този период да бъде продължен
18 яну 2018
Полската Maspex купува и минералната вода " Велинград "

Компанията е притежател на соковете Queen`s в България
11 дек 2017 " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани " към този момент продава изворна вода " Роса " и на българския пазар. Тя се бутилира в сръбския цех " Власинка ", който стана благосъстоятелност на компанията напролет на 2005 година

Във всички канали за търговия

Водата е с ниско наличие на натрий и е подобаваща и за бебета и деца, както и за подготвяне на храната им. " Роса " ще се предлага в пластмасови бутилки от 0.5, 0.750 и 1.5 литра във всички канали за търговия, а също и в детски клубове и увеселителни паркове, прецизираха за " Капитал " от " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани ". Тя ще се продава на цените, на които се продава и минералната вода " Банкя ", която също е част от портфолиото на компанията. " Роса " обаче няма да участва в ХоРеКа канала, тъй като там предлагането на " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани " е за " Банкя " в стъклени бутилки.

Продажбите на новия за българския пазар артикул ще бъдат подкрепени с телевизионна, външна и цифрова реклама, както и с информационни материали в комерсиалните обекти.

Срещу 21.5 милиона евро

През пролетта на 2005 година гръцката Coca-Cola Hellenic Bottling Company и американската Coca-Cola закупиха против 21.5 милиона евро втория по величина производител на бутилирана вода в Сърбия - компанията " Власинка ", учредена през 1998 година и благосъстоятелност до тогава на компанията " Симпо ". Покупката включваше индустриалните уреди в Сурдулица (Югоизточна Сърбия), както и марката вода " Роса ". Интерес към сръбската фабрика по това време демонстрираха и " Нестле " и " Данон ".

Сделката бе част от експанзията на Coca-Cola Hellenic Bottling Company на пазара на негазирани безалкохолни питиета. Сега изворната вода " Роса " напуща рамките на Сърбия, като България е първият чуждестранен пазар за продажбите й.

Пазар за 750 млн. лв. годишно

През 2017 потреблението на бутилирана вода в страната доближава 750 млн. литра, като нараства годишно с 6-7% в размер през последните няколко години. Годишната консумация на глава от популацията е 106 литра, с което България се приближава до Германия, Италия и Франция, уточни Жана Величкова, ръководител на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.

" Минералната бутилирана вода е с към 50% дял, изворната е една трета, а трапезната – една шеста от пазара в размер. В Топ 3 на фирмите при минералната вода са " Девин ", " БК Горна баня " ( " Горна баня " с алената точка) и " Кока Кола " ( " Банкя " ). " Девин " е водач и при изворната вода с над 50% дял в размер. Като цяло предложенията при изворната вода са по-малко: с изключение на " Девин " значими тук са " Нова Трейд " ( " Бачково " ), " Балдаран " и " ТПК Михалково ", посочи за " Капитал " Александър Екимов от Агенцията за маркетингови проучвания Global Data. Сделки в бранша

В края на предходната година полският притежател на соковете Queens – Grupa Maspex, разшири бизнеса си в България, като закупи локалната компания " Акварекс-В ", която бутилира минералната вода " Велинград ". Сделката бе през дъщерното сдружение " Тимбарк България ", което купи 99.84% от " Акварекс-В " против неоповестена сума. Продавач бе компанията " Столарски и синове ", която е еднолична благосъстоятелност на ръководителя на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз (БАСАТ) Миролюб Столарски, чието семейство има и автобусната компания " Карат-С ".
Продажбата на " Акварекс-В " бе следващата договорка в бранша на безалкохолните питиета. В началото на 2017 година белгийската група Spadel заплати 120 млн. евро на американския капиталов фонд Advent за бутилиращата компания " Девин " в една от знаковите за годината покупки. През юли м.г. пък чешката Karlovarské minerální vody (KMV) завърши придобиването на бутилиращата компания на Pepsi в България – " Куадрант бевъриджис ", като цената на договорката също не беше оповестена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР