© Анелия Николова Още по темата Супер печалба. За последно

...
© Анелия Николова Още по темата Супер печалба. За последно
Коментари Харесай

По-малко обезценки увеличават печалбата на банките

© Анелия Николова Още по тематиката
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Необслужваните заеми са намалели до 10% в края на предходната година

Секторът завърши 2017 година с облага от 1.2 милиарда лева
1 фев 2018
Изплатените от банките дивиденти тази година минаха 1 милиарда лева

Това е съвсем 80% от цялата облага в бранша за 2016 година
13 дек 2017
Парите на банките по сметки в Българска народна банка са намалели с 10%

След като централната банка реши да таксува свръхрезервите им с 0.6% от октомври, регистрираното намаляване за месеца е с 4.5 милиарда лева
3 дек 2017
Банките завоюваха 872 млн. лева за деветте месеца

Кредитирането се засилва, като регистрира по-високи годишни растежи
1 ное 2017
Печалбата на банките е 913 млн. лева към края на август

Разходите им за обезценки по заеми понижават с 24%
2 окт 2017 Банките стартират годината с 24% по-висока облага спрямо януари 2017 година В същото време разноските за обезценки са по-ниски с близо 33%. Това демонстрират данните на Българска народна банка за положението на банковата система за януари 2018 година

По-малкото обезценки, които банките са създали през първия месец на годината способстват за мощното начало в облагата. Към края на януари финансовият резултат на системата е 117 млн. лева, което е с 24% по-висок в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В същото време разноските за обезценки са по-малко с 32.9% на годишна база или 31.8 млн. лева И през 2017 година тези разноски се свиваха спрямо миналата година, когато банките се готвеха за стрес тестванията и инспекцията на активите, само че спадът беше едноцифрен.

Очакванията за тази година са за засилен напън върху обезценките, които непосредствено въздействат на финансовия резултат на банките поради скупчването на няколкото нови регулации, които непосредствено ще ангажират средства - новият интернационален счетоводен стандарт за отчетност 9 (правила за провизиране), новите стандарти за необслужваните заеми, както и правила за пазарите на финансови принадлежности.

Повече заеми – повече доходи

Другия значителен фактор за облагата на банките – приходите от лихви, продължава да се свива. През януари обаче годишното понижение е очевидно по-малко спрямо това, което показваше през предходната година. Нетният лихвен приход се свива с 2.32% по отношение на януари предходната година до 220.5 млн. лева, при намаляване с към 4-5% през втората половина на предходната година. Принос в по-малкото стесняване може да има активизиралото се кредитиране, изключително в жилищния сегмент, където повишаването през януари беше с 8.2%.

В същото време пораства другият източник на доходи на банките, макар, че той е с по-малък принос – таксите. През януари те стартират с двуцифрен растеж – 12.7% до 81.2 млн. лева чист доход от такси и комисионни.

Продължава и растежът от края на предходната година при административните разноски – с 5.25% на годишна база през януари до 131.3 млн. лева по този начин на процедура опитите на банките да подобрят рентабилността си не са доста сполучливи. До третото тримесечие на предходната година се наблюдаваше намаляване, което приключи в края на годината със забележителен растеж от близо 10%.

Кредити и депозити

През януари депозитите на компании и семейства означават спад. Понижението е с малко – с 2.14% при фирмените сметки до 23.7 милиарда лева и с 0.23% при семействата до 49.3 милиарда лева На годишна база растежът продължава. Депозитите на компании се усилват с следения до в този момент двуцифрен ритъм – 13.65%. Спестяванията на семействата нарастват годишно с 4.53%.

Расте и кредитния портфейл на банките. При фирмените заеми растежа на годишна база е съвсем неосезаем – с 0.03% до 33.2 милиарда лева, а при семействата е 7.1% до общо 19.9 милиарда лева (жилищни и потребителски заеми).

Активите на банковата система в края на януари са 96.9 милиарда лева На годишна база се усилват с 5.9%. Спрямо декември предходната година обаче понижават с 878 млн. лева (0.9%). Понижението идва от спада в позицията парични салда при централни банки до 11.9 милиарда лева (парите на банките в БНБ) и при дълговите скъпи бумаги (до 415.2 млн. лева от 1.1 милиарда лева през декември).

При първата позиция в края на предходната година имаше покачване, обусловено от обичайния приток на пари от държавната администрация към банковата система поради огромни заплащания като 13-ата заплата, заплащания по приключващи контракти за поръчки на страната, падежи на ДЦК и прочие Друга основна причина в това отношение е, че в края на годината банките покриват избрани регулаторни съотношения, които извършват с тези пари по сметките си в Българска народна банка. В началото на годината и двата фактора отпадат, което може да е евентуалната причина за спада.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР