© Анелия Николова Още по темата Кметът на Септември е

...
© Анелия Николова Още по темата Кметът на Септември е
Коментари Харесай

Кметът на Септември остава на поста, неизгодните договори били подписвани от заместника му

© Анелия Николова Още по тематиката
Кметът на Септември е отхвърлен от служба
6 фев 2018
Парламентът откри предизвестената процедура за началник на антикорупционния орган

Фаворитът на ръководещите Пламен Георгиев евентуално ще остане единствен претендент
4 фев 2018
Борбата с корупцията стартира с PR акция в Септември

От прокуратурата обявиха, че ще работят " по лист "
1 фев 2018 Кметът на Септември Марин Рачев, упрекнат в занемареност и неизгодни покупко-продажби, няма да бъде отхвърлен от служба и остава на поста. Това реши дефинитивно Апелативният профилиран углавен съд през днешния ден, като анулира определението на Специализирания углавен съд от 6 февруари, който постанови тъкмо противоположното. Със същото определение е анулирано и отстраняването от служба на другия обвинен, Станой Милов, експерт в общината.

Точно преди седмица спецсъдът одобри, че има задоволително данни, с цел да се направи обосновано съмнение за двамата като създатели на закононарушенията, с които по изказвания на прокуратурата общината е била ощетена с 230 хиляди лв.. Същевременно очевидците на обвиняването от общината са в директна професионална взаимозависимост от кмета и това постанова той да бъде отхвърлен, с цел да не може да им повлияе и да попречи на следствието. Затова спецсъдът постанови отстраняването на Рачев, както и на другия обвинен, който също можел да попречи на следствието.

Във вторник Апелативният профилиран углавен съд обаче одобри, че в действителност няма данни кметът Рачев да е правил закононарушението, за което го упрекват, а точно подписване на неизгодни за общината контракти, в това число и с компании, които са благосъстоятелност на негови близки родственици, някогашни съдружници и другари. Всички контракти с втората братовчедка на брачната половинка на кмета в действителност са били подписани от зам.-кмета на общината, стимулира се съдът. От прессъобщението не излиза наяве обаче на какво се дължи това умозаключение, откакто явно зам.-кметът не работи в персонално качество, а като представител на общината, т.е. той е подписал договорите, само че страна по тях е общината.

По обвиняването за неизгодна договорка при пазаруването на неподвижен парцел за създаване на цех за компостиране, подписана с компания, в която кметът преди този момент е бил съучастник, теренът е бил оценен от самостоятелен оценител на продажна цена, а решението за пазаруването му е взето единомислещо от всички участвали 16 общински съветници, сочи съдът. Има експертиза, която твърди, че цената на земята е три и половина пъти повишена, само че съдът " няма специфични познания в региона на геодезията ", с цел да реши дали този терен е единственият в общината, подобаващ за цех за компостиране.

Не са показани доказателства, които да обосноват обвиняването, нито пък доказателства, че кметът е пречил на прокуратурата при събирането на доказателства и може да въздейства на следствието посредством служебното си състояние, да работи за укриването на документи и така нататък Освен това кметът си е взел отпуск, с което " е показал очевидно желание да не пречи на органите по следствието, а в случай че същият прекъсне отпуска си или прояви дейности, ориентирани към заличаване на доказателства, скриване на такива или влияние върху очевидци, няма спънка прокуратурата да сезира още веднъж съда с искане за отстраняването му, заради което и наказателната принуда не следва да се разгръща отвън потребностите на производството ", се споделя в известието на съда.

Кметът бе арестуван на 1 февруари при зрелищна взаимна акция на профилираната прокуратура и чиновници на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Определена му бе парична гаранция от 250 000 лева, само че той апелира и в понеделник спецсъдът я понижи на 130 хиляди лв..

Любопитното е, че макар данните за огромни злоупотреби в общината нейни поданици организираха всеобщи митинги в отбрана на кмета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР