© Анелия Николова Лидерът на БСП Корнелия Нинова иска пленумът

...
© Анелия Николова Лидерът на БСП Корнелия Нинова иска пленумът
Коментари Харесай

БСП ще предложи смесена избирателна система: 120 мажоритарни депутати и 120 от партийни листи


© Анелия Николова

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова желае пленумът на партията да утвърди поправките в Изборния кодекс преди те да бъдат импортирани в Народното събрание.

Смесена изборна система, при която 120 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 120 - от пропорционална листа, ще предложи Българска социалистическа партия. Проектът на левицата за ремонти в Изборния кодекс към този момент е подготвен и ще бъде разискван на съвещание на Националния съвет на партията в събота. След като бъдат утвърдени от социалистите, текстовете ще бъдат импортирани за разискване и гласоподаване в Народното събрание.

Българска социалистическа партия стартира концепцията за смесена изборна система още през м.г., когато болшинството от взели участие в инициирания от " Шоуто на Слави " рефрендум желаеха мажоритарен избор на депутати в два тура с цялостно болшинство. Миналата седмица Народното събрание отхвърли препоръчаните от ГЕРБ ремонти в Изборния кодекс, които предвиждаха подобен избор на 240 народни представители.

ЦИК да взема решение по какъв начин да раздели страната на 120 региона

Страната да остане разграничена на 31 многомандатни изборни региона (МИР), както е в този момент, от които гласоподавателите да излъчат общо 120 народни представители от пропорционални листи, само че ще отпадне опцията гласоподавателят да показва преференция и по този начин да размества листата, планува планът на социалистите.

За мажоритарния избор на останалите 120 депутати многомандатните региони да бъдат разграничени на общо 120 едномандатни региона, границите на които да бъдат избрани от Централната изборна комисия (ЦИК), желаят от " Позитано " 20. Не се планува регион " Чужбина ".

ГЕРБ настояваше президентът Румен Радев да дефинира границите на едномандатните изборни региони.

Засега Българска социалистическа партия не счита да предлага мажоритарен избор в два тура с цялостно болшинство. Ако се внесе вид да има втори тур, то ще е, когато двама претенденти имат еднакъв брой гласове, счита един от създателите на текстовете.

Нинова не желае нов референдум, с цел да не използват народа

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира през днешния ден като " безсмислена " лансираната от ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) концепция за нов референдум за изборната система. По думите й хората ясно са споделили, че желаят смяна в изборната система.

" Стига сме употребявали народа си и да го излъжем след това в решението ", съобщи Нинова. Миналата седмица разнообразни социалисти показаха мнение, че в действителност и ГЕРБ не желае цялостен мажоритарен избор на народни представители в два тура, въпреки да бе внесла сходен законопроект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР