© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Домашната политическа мисъл отказва да приеме връзката

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Домашната политическа мисъл отказва да приеме връзката
Коментари Харесай

Мнения Daily - Шенген е първа крачка и без нея е безсмислено да мечтаем

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Домашната политическа мисъл отхвърля да одобри връзката сред Шенген и правосъдната промяна. Още по тематиката
Мнения Daily - ГЕРБ се трансформира в инфраструктура на общата политическа безнаказаност

И още: Рано е да отписваме Меркел; Лекцията на Борисов е пукотевица в крайници
21 ное 2017
Мнения Daily - Нито стопанската система ни е пазарна, нито страната е правова

И още: Германия - по-добре никаква, в сравнение с неприятна коалиция; Властта дължи възпитание на жителите
20 ное 2017 Върховенство на правото

Шенген е първа крачка и без нея е безсмислено да мечтаем

От коментар на Евгений Кънев за " Дневник "

Разстоянието сред Шенген и Ватерло е по-малко от 300 км, само че за България може да станат начало и завършек на очакванията ни да влезем в европейската първа класа. Дотук се стигна, тъй като политиците ни комфортно не помниха, че влязохме в Европейски Съюз, без да изпълняваме най-важния копенхагенски аршин за участие – върховенството на правото. Няколко режисирани акции против проведената престъпност извършиха задачата си да убедят скептиците в Европа, че България ще направи правосъдна промяна. И ни одобриха дружно с Румъния, само че с механизъм за наблюдаване. Тогава надали някой в Европейски Съюз е мислил, че този тригодишен механизъм ще продължи над десетилетие, без да се появят учредения за неговото анулиране. И към днешна дата - макар десетките отчети, нови органи за битка с корупцията, заклинания за преборването й - няма наказан нито един политик, а хората по високите етажи на властта се усещат недосегаеми.

Сега по конгреси, конференции и медии отново се сипят заклинания за двойните стандарти в Европейски Съюз, които ни държат отвън Шенген макар изпълнените механически критерии. Домашната политическа мисъл отхвърля да разбере смисъла на доверието за общата европейска сигурност и да признае връзката сред Шенген и правосъдната промяна.

Затова пък вместо промяна стартира реституция на властническите практики на комунистическия режим. Усилията за по-нататъшна интеграция в Европейския съюз бяха сменени с приказки за непоклатимост и фокус върху еврофондовете като консумация на участието. Така България изгуби посока, а политиката стана просто бизнес. Но пагубният удар от това политическо живуркане се стоварва върху държавните институции, към този момент напълно подчинени не на правила, а на сделки.

И по този начин без господство на правото към този момент нямаме демократична народна власт. Лека-полека изчезват и свободата на словото, и правата на индивида. Вместо разделяне на управляващите разделянето е на " ползи " сред управляващите.

В цялата история на Третата българска страна няма по-успешен от интервала сред 1997 и 2007 година - близо пет пъти растеж на Брутният вътрешен продукт в щатски долари. А той беше сполучлив, тъй като българските политици бяха впрегнати с огромен напън извън да приведат страната в валидност за Европейския съюз. Няма по какъв начин да се повтори този интервал без същите систематични старания за постигането на идната огромна цел - България да стане част от ядрото на Европа – еврозоната. Смисълът е не просто задачата, а придвижването към задачата.

Шенген е първата крачка и без нея е безсмислено да мечтаем. Това е непосредствената задача на българската страна сега. Само по този начин може да се върне изгубеното чувство за цел и посока, чувство за държавност. За тази крачка България очевидно има потребност от водачи, за които правилата са над персоналните ползи. Готови за борби вместо за безпринципни покупко-продажби за оставане във властта.

Без такива водачи вместо към Шенген България ще продължи към Ватерло.

----------
Да не си намерения шефът на европарламента, че сме диви балкански субекти.
Камуфлаж

Шшшт, да не се изложим пред чужденците

От коментар на Веселина Седларска за " Редута.бг "

Фотограф: НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Шшшт, Антонио Таяни е тук! Не ругайте, не говорете с език на омразата, не обсъждайте нито Петър Волгин, нито " Мис България ", да не си намерения ръководителят на Европейския парламент, че сме някакви диви балкански субекти. По същия метод, в случай че обичате, се дръжте и през шестте месеца на председателството, тъй като тук ще идват всевъзможни чужденци, да не вземем да се изложим. Шест месеца изтрайте! После отново ще си се караме и ще си я караме както си знаем.

Това е публична позиция. Кой знае за какво в някаква всеобща илюзия всички сме решили, че нещото, през което чужденците ще ни следят, е европредседателството. Точно в тези дни е изключително смешно. Защото нещото, през което ни следят чужденците, се назовава мониторинг. А мястото, където разказват какво са видели – мониторингов отчет. Тези дни получихме следващия отчет и му обърнахме внимание дотолкоз, доколкото едни споделиха, че е доста неприятен, а други, че е най-хубавият от всички досегашни.

Всички излагации пред чужденците са разказани тъкмо в този отчет. Но са разказани по този начин, че в случай че стартира да го чете бай Иван от Кюстендил, най-вече да си каже " тия хора що не са учили още някоя и друга година, че да им разбираме какво споделят ". Затова партиите превеждат на бай Иван отчета, както им отърва. Партиите на власт споделят, че отчетът отбелязва напредъка на България и че, както е тръгнало с похвалите, следващата година към този момент ще спрат да ни следят. Партиите в съпротива изясняват на бай Иван, че към този момент сме им станали досадни на пишещите отчети, сложили са ни едни 17 задания, от които не сме изпълнили нито една, само че ни търпят, тъй като не сме им ние в този момент най-големия дерт и, както е тръгнало, от ден на ден ще ни търпят, защото откъм другия завършек на континента хората си потеглят, а откъм нашия желаят да нахлуват. Така стоят нещата на мястото, където в действителност сме следени.

Шест месеца тук в действителност ще идват и ще си отпътуват доста и доста значими чужденци. Някои може и да извърнат внимание на българския парламентарен живот, само че множеството ще си спомнят летището, хотела, улиците, кафето. А другояче в действителност щеше да е скандално европейският парламентарен началник да влезе в българския парламент и опозицията да не е в залата.

По тази причина скоропостижно бе заменен ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев. Как беше заменен на всички ни е ясно, въпреки да се сподели, че е подал оставка по свое предпочитание и по морално разбиране. Подобен метод на промяна на парламентарния началник в парламентарна република не е по-малко скандално от това опозицията да отсъства от Народното събрание. Само че първото може да се скрие-покрие, до момента в който второто е неловко очевидно. За да не се види единият скандал, покри се другият. Така и българският парламент цялостен, и Антонио Таяни утолен. Не и демокрацията обаче, не и демокрацията.

---------------
Страната ни има ноу-хау за приемането на страните от някогашна Югославия.

Евроинтеграция

За България е добре Западните Балкани да са в Европейски Съюз

От коментар на Александър Андреев за " Дойче веле "

Фотограф: HANDOUT
В Берлин се организира огромна политическа конференция под надпис " България 10 години след приемането в Европейски Съюз и в навечерието на европредседателството през 2018 година ". Конференцията беше открита от двама политици, които имат сериозна тежест в Германия социладемократа Гернот Ерлер, някогашен заместник-министър на външните работи, а в този момент ръководител на Германо-българския конгрес, и християндемократа Ханс-Герт Пьотеринг, някогашен ръководител на европарламента и президент на фондация " Конрад Аденауер ". Говорейки за политическата обстановка в България, Гернот Ерлер изобретателно трансферира паралел към сегашната политическа рецесия в Берлин. В България се смениха три държавни управления, имаше и парламентарна рецесия през последните години, сподели той, само че сега ние като германци сякаш нямаме право да го вършим на въпрос.

Участниците в полемиката бяха единомислещи по два въпроса. Първо - за България е добре страните от Западните Балкани да влязат релативно бързо в Европейски Съюз, въпреки че други страни членки са надалеч по-скептични. И второ - България има ноу-хау за тези страни, познава ги географски, исторически, културно и манталитетно и може да бъде добър медиатор (макар и не решителен фактор) за тяхното присъединение. Точно това акцентира и първият оратор на конференцията, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той напомни също така, че българите са измежду европейците, даващи най-голяма поддръжка на Европейски Съюз, както и че страната им се намира на кръстопът на разнообразни европейски планове - енергийни, инфраструктурни и политически.

По мотив европейската вероятност на Западните Балкани политологът Даниел Смилов напомни, че Европейски Съюз като " мека мощ " може да упражнява доста мощно въздействие върху кандидатките за участие, и даде образец с България, която е постигнала най-големите си триумфи точно преди присъединението си към Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР