Continental е първият производител на гуми, който пуска серийно производство

...
Continental е първият производител на гуми, който пуска серийно производство
Коментари Харесай

Continental пуска гуми от рециклирани пластмасови бутилки

Continental е първият производител на гуми, който пуска серийно произвеждане на рециклирани полиестерни нишки, получени от пластмасови бутилки, като прави това посредством нов развой.

Новият материал ще бъде употребен първо в определени размери за летните гуми PremiumContact 6 и EcoContact 6 на Continental, както и за гумата AllSeasonContact. Така общоприетият полиестер бива изцяло заместен. За един комплект общоприети гуми за пътнически автомобил се употребява материалът от към 40 рециклирани бутилки от PET.

През септември 2021 година Continental показа вътрешнофирмената технология ContiRe.Tex за пръв път. При нея се употребяват полиестерни нишки, получени от употребявани бутилки от PET, без междинни стъпки на химическа обработка и без преработване по какъвто и да било различен метод.
`Continental

Така технологията е доста по-ефективна от други общоприети способи за преправка на бутилки във високоефективни полиестерни нишки. Бутилките, употребявани за технологията, идват само от места без затворен цикъл на преработване. Като част от специфичен развой на преработване бутилките се сортират и почистват механично, откакто бъдат отстранени капачките. След механично накъсване PET се преработва в гранули и най-после в полиестерни нишки.

Първите гуми с рециклирани бутилки от PET към този момент са налични. Всички гуми с технологията ContiRe.Tex, които в този момент се създават в идната фаза на стартиране на пазара, идват от завода за гуми на Continental в Лусадо, Португалия. Гумите с технологията ContiRe.Tex имат особено лого върху страничния ръб („ Съдържа рециклиран материал “).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР