#content-sidebar {display: none;} #content-main {width: 100%!important} .img-or-video {display: none} .social-links {display: none !important;} .megaboard-inner-wrapper

...
#content-sidebar {display: none;}
#content-main {width: 100%!important}
.img-or-video {display: none}
.social-links {display: none !important;}
.megaboard-inner-wrapper
Коментари Харесай

Професията на бъдещето или как една програмистка намира технологични решения за ежедневните ни проблеми

#content-sidebar {display: none;} #content-main {width: 100%!important}.img-or-video {display: none}.social-links {display: none!important;}.megaboard-inner-wrapper {display: none!important;}.banners {display: none!important;}.gpt-banner-11 {display: none!important;}  Снимка 589149
Източник:

" Професионалисти в деяние " е взаимна поредност на Money.bg и, в която демонстрираме какво се случва, когато геният срещне верния шеф. В текстовете описваме историите на 6-ма експерти, които могат да вдъхновят триумфа на всеки четец.

През 1822 година едно от най-ценните умения, което може да придобие човек, е да се научи да чете и написа, а оттова и да получи цялостна базова просветеност - да умее да схваща и пресъздава писмена информация. По данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване едвам към 10% от международното население по това време е придобило сходни компетентности. Неслучайно в българската литература от непосредствен интервал срещаме израза " да се научат на четмо и писмо ", което демонстрира сериозната нужда от тези умения по това време.

Симона Ценова е част от екипа на Application services в TBS към този момент 5 години. Тя следва в Софийския университет и дружно с това сполучливо приключва Академията на " Телерик ", където съумява да откри връзката сред теорията и практиката. Симона мечтае посредством технологиите да улеснява живота на хората и работата ѝ да носи смисъл за някого някъде.

300 години по-късно " четмото и писмото " са овладени от съвсем цялото човечество с помощта на развиването на образованието в международен мащаб. Но едно друго умеене се трансформира в сериозно значимо за човешкото (икономическо) развиване, което е толкоз едва застъпено измежду професионалните компетентности, че ни слага в изходната позиция на четеното от 18 век. И това умеене се назовава програмиране. По неофициални данни се счита, че сред 1-2% от международното население има такива качества.

Въпреки че е единствено на 26 години, Симона Ценова е един от тези експерти, които към този момент владеят програмни езици като.NET и JavaScript. Ако вземем поради и възрастта й, и насъбрания за това време по никакъв начин не дребен опит, можем умерено да заявим, че тя съставлява още по-дефицитен сегмент от международната IT общественост - на програмистите, които са почнали своята кариера още в учебна възраст.

Два курса, които дават ранен старт на кариерата

" По математиката се възпламених инцидентно, а по програмирането - сякаш то откри мен, а не аз него ", споделя Симона и това доста елементарно се подразбира - сякаш по табиет по време на диалога с нея по-често се дефинира в него като математик, в сравнение с като програмист. Още в 12 клас записва " на смешка " курс по програмиране в родния си град Враца, който й отваря очите по тази причина какъв брой забавен и друг е IT светът. " Там се научих по какъв начин да вземам решение проблеми - като имаш един огромен проблем, го разбиваш на все по-малки елементи, до момента в който те станат решими, а оттова и самия проблем ". Този метод тя употребява и до ден сегашен в ежедневната си работа. Благодарение на " Софтуерно общество Враца " Симона схваща, че благодарение на програмирането може да съчетае пристрастеността си към точните науки, каквото е математиката, с креативната си натура: и до ден сегашен в свободното си време обича да декорира торти и всевъзможни други сладкиши.
 Снимка 589149
Източник:

Макар и единствено след няколкомесечен базов курс, кариерният й път е ясно начертан, а точно да твори освен със сметана и шоколад, само че и с нули и единици. Записва най-логичната компетентност за нея - " Софтуерно инженерство " във Факултета по математика и информатика към СУ " Св. Климент Охридски ".

" Това го взех решение много късно, когато множеството хора към мен към този момент бяха насочени къде и какво ще учат ". И макар че специалността й планува десетки предмети в региона на програмирането, през втората година на образованието тя взема решение още да запише спомагателен курс в Академия " Телерик " и да стартира преодоляването на програмни езици като C# и Java Script. " Във ФМИ на мен ми липсваше практиката, а академията я усетих по-близо до действителния свят ", споделя тя и прибавя, че " си пада повече по практиката, в сравнение с по теорията ".

Telelink Business Services е една от дребното напълно български IT компании. Отличава се с новаторският си метод към интегрирана цифрова промяна и предлагането на самостоятелни високотехнологични решения. Фирмата е сложен снабдител на многообразни и рационални услуги в региона на мрежи и центрове за данни, офис продуктивност и осведомителна сигурност с потребителска база от над 200 клиента и офиси в България, Европа и Съединени американски щати. Партнира си с над 50 интернационалните снабдители като Cisco, VMware, Microsoft и други

" Спестих си много часове сън и се натоварих безпределно доста душевен, че и физически. Лягах и ставах, мислейки кой план имам да върша в този момент и кое домашно съм пропуснала да направя. Въпреки това считам, че да запиша академията на " Телерик " беше едно от най-хубавите ми решения, взети в професионалния ми живот ", безапелационна е тя.

Да работиш с мисъл за другите

Именно академията й оказва помощ да стартира работа като junior програмист в компанията " Телелинк Бизнес Сървисис " още преди довеждане докрай на бакалавърската си степен стартира работа. Тук е мястото да кажем, че при нея срещаме и една настройка, която (поне съгласно екипа на Money.bg) доста малко хора имат - желанието да оказва помощ на света, в който живее, посредством своите професионални компетентности.

" Една от аргументите да ми харесва да се занимавам с програмиране е това, че по този начин мога да оказвам помощ на някого. Това, което върша има смисъл за някого някъде ", споделя тя.

Именно поради това се стопира и на ТБС като шеф, който й обезпечава работа по редица планове, в която вижда и обществена устременост. Подобен план е да вземем за пример понижаване на загубите на вода в град Троян посредством модерните софтуерни решения от сферата на " Интернет на нещата ". Или пък план за възстановяване на качеството на въздуха в София посредством слагането на по-прецизни измервателни уреди. " В момента се усещам същинска късметлийка, че попаднах в екипа, в който съм ", споделя тя.
 Снимка 589149
Източник:

Тя работи директно с създателя на Develiot и един от най-хубавите експерти по систематични решения в региона на " Интернет на нещата " освен в България, само че и в района на Централна и Източна Европа - Мирослав Гечев. За него към този момент, а от диалозите и усещанията на екипа на Money.bg от двамата експерти, можем умерено да предположим, че в близко бъдеще ще забележим огромен триумф от взаимната работа на двата екипа.

" Да опростим комплицираното " е водещата полезност за TBS и се показва в желанието за улеснение на комплицираните софтуерни процеси и тяхното внедряване. Жаждата за смяна на средата, в която живеем както и старанието за новаторско и изцяло развиване са основоположните фактори, които движат TBS напред.

Една от огромните фантазии на Симона остава да взе участие в софтуерен план с здравна устременост, а Мирослав към този момент има задоволително богат опит в IoT решенията. " Искам да знам, че в края на деня работата ми е добре свършена и е свършена по този начин, че да носи смисъл на някого. Искам да знам, че работата ми и всичко, което върша, има смисъл за някого. А в случай че може това да е с здравна устременост, бих била доста горда от себе си ", самоуверено декларира тя.

Симона не е имала различен шеф до момента и по всичко проличава, че няма и да търси. " Първото нещо, което доста ми хареса тук, е екипът. Хората, с които се срещнах още на първото изявление, просто ме завоюваха с тяхното отношение. Аз си потеглих усмихната от изявлението ".

Пет години по-късно тя продължава да върви с усмивка на работа, тъй като споделя, че има шанса да бъде част от страховит екип от 15 експерти. " Освен това тук работим с най-новите технологии, което ми оказва помощ да ставам още по-добра - опция, която не се предлага от всеки шеф в IT сферата ", прибавя тя.

От Враца до края на Европа - на мотор

Едно от значимите условия, които си слага Симона при избора на шеф, е опцията да пътува - тъй като доста обича. Последното й пътешестване я води в Албания, Македония и Гърция - и то с мотор, само че фантазията й е да пътува до скандинавските страни и най-много до Норвегия с него. " Много са ми забавни тези страни, желая да ги опозная, изключително тяхната просвета ", споделя Симона. От Враца и най-северната европейска точка Нордкап ги разделят 4 418 километра, което не е по никакъв начин непостижимо за нея.

Безплатната TBS Academy е един от най-новите и сполучливи планове на компанията. Главната цел на академията е сложна подготовка на експерти в областта на IT инфраструктурата, които в следствие имат опцията да станат част от екипа на TBS.

На въпрос какви препоръки би дала на в този момент започващите своята IT кариера младежи, Симона е безапелационна: " супер значимо е да учат, но не както се допуска, четейки единствено лекцията си от университета, а посещавайки класове, лекции и всичко това, което им попадне в областта на техния интерес ". И прибавя: " да търсят информация от разнообразни източници, да четат книги, да гледат видеа, да се записват в разнообразни академии и по този метод да построява и мрежа от контакти ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР