„Comrade Nation Builder“: Как Китай гледа на обвиненията срещу Доналд Тръмп в САЩ

...
В мъглявия лабиринт на китайската политика най-бързо изгряващите звезди могат
Коментари Харесай

В мъглявия лабиринт на китайската политика най-бързо изгряващите звезди могат бързо и необяснимо да паднат на земята.

Това се случи с външния министър на Китай Цин Ган, който беше внезапно отстранен след по-малко от шест месеца на работа и след седмици на видимо отсъствие от публичното пространство.

Какво точно доведе до отстраняването на министъра миналия месец все още е загадка, каза Саманта Сие, която следи отблизо китайската политика.

Но още по-объркваща за Сие от тайното отстраняване на китайски министър беше неспособността на политическата система да се отърве от политик, който очевидно е замесен в неправомерни действия, а именно бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Как е възможно човек като Доналд Тръмп да остане като кандидат за президент на САЩ след всичко, което знаем, че е направил?“ Попита Сие, говорейки от град Уси близо до Шанхай.

42-годишният мениджър по продажбите каза пред Al Jazeera, че намира за необяснимо, че след четири криминални обвинения популярността на Тръмп в САЩ не изглежда да е пострадала.

Си не е единственият, който е изненадан от обвиненията на Тръмп и продължаващата му популярност като фаворит в предстоящите президентски избори в САЩ.

Китайските държавни медии също забелязаха аномалията, която беше представена като симптоматична за по-широка дисфункция в политическата и правна система на САЩ.


„Системна дисфункция“

След първите обвинения срещу Тръмп, китайският държавен Global Times написа през март, че „политическите и правни инструменти“ на САЩ са били „въоръжени за атакуване на политически опоненти“, ситуация, която според новинарската организация ще посее още повече хаос във вече поляризирана общество.

Под заглавието „системна дисфункция“ вестникът добави, че политиката и законът в САЩ са „станали повече като детска игра с нарастващи каскади и по-драматични обрати“, които може да се очакват.

Трайната подкрепа за Тръмп също разкри, каза Global Times, че американското общество не си е взело поука от щурма на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.


Политическият хаос и социалната дезинтеграция в САЩ бяха теми, засегнати от китайската държавна новинарска агенция Синхуа в нейното отразяване на правните неволи на Тръмп през април.

Все по-горчивото партизанство разкри, че преследването и защитата на Тръмп е отражение на дълбоките разделения в американското общество, съобщи Синхуа, където „хората са все по-разделени в идеи, интереси, раси и култури“.

Републиканците и демократите – и техните поддръжници – „станаха все по-непримирими по много въпроси, като по този начин пораждаха всякакъв вид невероятен хаос“, добави Синхуа.

Очевидната дисфункция, наблюдавана в самата тъкан на американското общество и илюстрирана в правните неволи на Тръмп, подтикна Global Times в редакционна статия да обвини САЩ в опетняване на „думата „демокрация““.

Партийната политика в САЩ е отговорна за всичко - от политическо насилие до политическа поляризация, каза Global Times, и от "необуздана парична политика" до свободата на словото, "само на име". Всичко това беше политическата почва, от която израсна фигура като Тръмп, каза Global Times.

Обвиненията на Тръмп бяха причината, симптомите и катализаторът за политическото разпадане на САЩ, според скорошни новинарски репортажи, всички от които играят роля в отдавна установения китайски държавен разказ, че САЩ са в краен упадък.

„Другарю строител на нация“

В китайските социални медийни платформи обаче правните проблеми на Тръмп вдъхновиха шеги, мемове и забавен кратък видеоклип, който привлече 1,4 милиона гледания само за няколко месеца.

След обвиненията срещу него през март и април започнаха да се появяват коментари в платформата Weibo, в които Тръмп се наричаше „Jiangou“, китайско име, което се превежда директно като „изградете страната/нацията“.

Докато името се тълкува като препратка към лозунга на Тръмп „Направете Америка отново велика“, в Китай заглавието Jiangou се използва като шега, за да се изобразят лудориите на Тръмп като нараняващи САЩ и международния им имидж и в резултат , укрепване на позицията на Китай на световната сцена.

Тръмп, гласи шегата, е „строител на нация“, но за Китай, а не за САЩ.

„Другарю строител на нация [Тръмп], независимо дали сте в полицейския участък или в съда, трябва да издържите“, възкликна една публикация в Weibo.

„Чакаме ви да се пенсионирате и да се върнете, за да гледате залеза заедно с нас“ в Китай, се добавя в публикацията.

Публикацията в китайската платформа Weibo беше придружена от видео, включващо умело манипулирани изображения на Тръмп, живеещ в пенсия в Китай, където той е представен да прави традиционни упражнения за тай чи, да пазарува от пазарите за своите хранителни стоки, да се храни в местен ресторант и бъде приветстван във влака на метрото от млади китайци, които се радват да видят бившия американски президент.

Видеото е настроено на мелодията на известна китайска песен „Red Sunset“ от Tong Tie Xin, в която певецът възхвалява красотата на залеза – текст, който предполага, че Тръмп може да погледне назад към добре свършената работа – за Китай – докато достига годините на залеза на живота си.

„Той може да е американец, но сърцето му е китаец“, пошегува се един потребител на Weibo в коментарите под видеото.

„Вашата последна мисия, върнете се безопасно [в Китай]“, написа друг потребител.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР