Cogito, ergo sum – мисля, следователно съществувам. Векове наред тази

...
Cogito, ergo sum – мисля, следователно съществувам. Векове наред тази
Коментари Харесай

Според нова теория нашето съзнание се намира в енергийното поле на мозъка

Cogito, ergo sum – мисля, затова живея. Векове наред тази прословута философска мисъл на Рене Декарт ни напомня, че ние сме съзнателни същества. Но къде тъкмо в тялото ни се намира това наше схващане?

Отговорът на този въпрос е извънредно сложен както от историческа, по този начин и от философска и научна позиция. Някои хора имат вяра, че притежаваме безсмъртна душа и че точно там се намира нашето схващане – това е идея, известна като дуализма на тялото и духа. Що се отнася до науката, като цяло откривателите са съгласни, че съзнанието се намира в мозъка и че съставлява мрежа от милиарди връзки. Мозъците обаче са в действителност комплицирани, а ние продължаваме да научаваме нови неща за тях всеки ден. Ето за какво е меко казано невероятно просто да кажем къде тъкмо поражда съзнанието в този сюжет.

Нова догадка за нашето схващане се пробва да сплоти тези две концепции. В прочут смисъл това е дуализъм, само че друг, който е прочут на всички ни. Забравете за душата и насочете взора си към електромагнетизма. Не, това не е реклама на Църквата на Никола Тесла, а идея, известна като съзнателна електромагнетична информация (СЕМИ).

Автор на новата доктрина е проф. Джонджо Макфадън от университета на Съри. Според него съзнанието не се намира в самия мозък, а в електромагнитната сила, генерирана от електрическите импулси сред невроните (мозъчните клетки).

„ Как мозъчната материя добива осъзнатост и съумява да мисли – това е мистерия, върху която философи, теолози, мистици и най-обикновени хора са размишлявали в продължение на хилядолетия – споделя Макфадън. – Вярвам, че тази тайнственост към този момент е позволена и че съзнанието е опитът на нервите, включени в самогенерираното от мозъка електромагнитно поле, да ръководят това, което назоваваме „ свободна воля “ и наши доброволни дейности “.

Доколкото ни е известно, електромагнетизмът, който измерваме в мозъците ни, е резултат от невралните функционалности, той не ги основава. Ако комбинираното електромагнитно поле, генерирано от мозъка, оказва резултат върху самия мозък, то техники, като електроенцефалографията и магнитоенцефалографията би трябвало да се употребяват, с цел да ревизират дали изказванията на проф. Макфадън са верни. В края на краищата, невероятните изказвания изискват и невероятни доказателства.

Изследването е оповестено в Neuroscience of Consciousness.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР