Coфия рeшaвa как да подпомогне на Перник във водната криза.

...
Coфия рeшaвa как да подпомогне на Перник във водната криза.
Коментари Харесай

Без помоща на столицата Перник ще си остане на сухо

Coфия рeшaвa по какъв начин да подкрепи на Перник във водната рецесия. Столичните общинари разискват предлагането на страната миньорския град да получава вода от язовир "Белмекен " през водопреносната мрежа на столицата.

На днешното съвещание на Комисията по инженерна инфраструктра участваха министрите Емил Караниколов и Емил Димитров, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и пернишкият кмет Станислав Владимиров.

За решаването на казуса с водата ще бъде издигнат нов тръбопровод, който ще свърже Перник с язовир „ Белмекен”. До този проект се е стигнало след незабавна среща при премиера в Министерския съвет. Пътят на водата от язовир "Белмекен " ще минава през язовир "Бели Искър ". Така нямало да бъде застрашена и природата.

Едно от настояванията на Столичната община е слагането на спирателен механизъм при резервоара на Мало Бучино, което ще разреши прекъсването на водоподаването при появяването на дисбаланс. Другото искане е да се обезпечат средствата за ремонт на стената на язовир "Бели Искър ".

"В околните дни крайният притежател на язовир "Бели Искър ", който дълги години не може да си откри собственик, ще стане Министерството на стопанската система ", заяви икономическият министър Емил Караниколов. Според него всичко, обвързвано с ремонтите на язовирите в страната, стартира точно от "Бели Искър ", защото неговата инфраструктура изисква сериозна работа.

Караниколов увери също по този начин, че ремонтът на водоема ще се извърши в екип със "Софийска вода " и Столичната община.

По време на съвещанието на инженерната комисия екоминистърът Емил Димитров пък акцентира, че към сегашния миг водата, която вероятно ще се подаде към Перник, няма да е софийска. "Моята цел беше да кажа има ли вода и може ли да бъде пренасочена. Всичко, което сега вършим, е един язовир, който е издигнат доста от дълго време и зарежда София и една каскада, която е направена преди 50 години. Какво съставлява Националната енергийна система? Представете си един басейн, който непрекъснато се цялостни от доста места с разнообразни тръби и непрекъснато се празни от разнообразни тръби в най-различен миг. Целта на салдото е басейнът постоянно да е цялостен, да не прелива и никога да не слиза надолу. Как се овладява това нещо? Във върхови моменти се задействат мощности, в други - се стопират ", изясни Димитров.

По думите му ВЕЦ-овете могат да работят в такива обстановки, само че информационно във времето е било мъчно да се задействат и по тази причина е основана помпената акумулираща система "Белмекен ". Когато се наложи незабавно да се създаде ток, за 3 минути тя може да се задейства и стартира да се създава електричество. Когато това не е нужно, системата се изключва. Емил Димитров обясни, че язовир "Белмекен " е задоволително цялостен и няма никакъв проблем водата да се движи, с цел да създава ток и да се съхранява.

От изявлението на Йорданка Фандъкова пред публицисти стана ясно, че първата стъпка в този момент е държавното управление да вземе своето решение за рецесията в Перник задоволително ясно и аргументирано, с цел да може да се приготви отчет и да се внесе в общинския съвет. Тогава той и отрасловите комисии ще вземат своето решение, само че по кое време това ще се случи, Фандъкова не можа да каже.

Тя изясни, че незабавно след представянето в събота на концепцията за пренасочването на вода от язовир "Белмекен " към Перник, посредством построяването на спомагателна връзка, е поискала персонално отрасловите министри да се срещнат с общинските съветници, с цел да се зададат всички въпроси, интересуващи жителите на София, "така че да се подсигурява, че няма да има никакъв риск за софиянци при взимането на това решение ".

Мнението на столичния градоначалник е, че е належащо непрекъснато да се знае какви количества вода влизат и излизат от язовир "Бели Искър ", както и какви количества се дават на Перник, с цел да може при дисбаланс незабавно да се спре водоподаването.

"Хората в София би трябвало да са спокойни и сигурни, че Столичната община няма да допусне да има риск за града ", увери Фандъкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР