CNPC (Китайската национална нефтогазова корпорация) е заинтересована от сътрудничество с

...
CNPC (Китайската национална нефтогазова корпорация) е заинтересована от сътрудничество с
Коментари Харесай

Китай инвестира в голям руски проект за втечнен газ в Арктика

CNPC (Китайската национална нефтогазова корпорация) е заинтригувана от съдействие с Русия по въпроса за втечнения газ.

Пекин и Москва преглеждат опцията за покупка от страна на CNPC на дял от плана на строителството на завода за полутечен газ „ Арктик СПГ-2 “, разгласи министърът на енергетиката на РФ Александър Новак, представен от информационните организации.

Това е новата концепция на компанията „ Новатек “ на Гиданския полуостров, където и ще се добива синьото гориво. Също по този начин в областта на въздействие на завода ще влиза и сектора на Обския залив. Стартирането на първата линия би трябвало да се състои почти през 2023 година.

Представителят на „ Новатек “ Леонид Михелсон по-рано също направи заявление, в което акцентира, че компанията е подготвена да прегледа оферти от китайски сътрудници, които вземат участие в плана „ Ямал СПГ “. Общият дял на акциите, които може да получи Пекин като резултат от договорката е 10%.

Трябва да отбележим, че с изключение на китайците, в плана взе участие четвъртата в света по размер на добива на газ френска компания Total, която има 20% от акциите. Контролният пакет акции принадлежи на отечествения оператор.

Участието на китайската компания в плана ще разреши той да бъде изведен на ново равнище и да получи цялостна сигурност от стопански разтърсвания, такива като западните наказания. За страдание, макар желанието на европейския бизнес да работи компактно в Русия, ограничаващата политика на управляващите постоянно визира сътрудниците, доставчиците и трети лица, които оказват помощ на Русия да развива своите планове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР