CNN Колко бързо се разпространява новото белодробно заболяване? Изненадващо бързо: от

...
CNN
Колко бързо се разпространява новото белодробно заболяване? Изненадващо бързо: от
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за новия коронавирус от Китай?

 CNN Колко бързо се популяризира новото белодробно заболяване? Изненадващо бързо: от Китай бе доказано, че към този момент са умряли 9 души, а броят на засегнатите от мистериозната белодробна болест надмина 400. Основно става дума за по-възрастни хора. Потвърдени бяха също случаи на болестта в Тайланд, Япония и Южна Корея и Съединени американски щати. Проверяват се болни в Австралия и Филипините. Става въпрос за хора, които са посещавали град Ухан в Китай.

Нарастват терзанията, че болестта може да се популяризира още повече по време на празненствата за китайската нова година, която ще стартира на 25 януари. Стотици милиони китайци пътуват за празника. Съседните азиатски страни са въвели инспекции за висока температура и други признаци на болестта по летищата. Притесненията към заболяването се отрази отрицателно и на китайската борса.

Как се предава вирусът?

Китайските здравни управляващи оповестиха, че болестта се предава и от човек на човек. Засега обаче не е дефинитивно доказано дали това става по въздушно-капков път. Предстои да стане ясно какъв брой елементарно вирусът се предава от човек на човек и дали мутира.

Предполага се, че първоизточникът на болестта е един към този момент закрит пазар за риба и морски деликатеси в Ухан, на който са се продавали и диви животни. Вирусът евентуално е бил публикуван първо при директен контакт сред животно и човек (зооноза) или по въздуха.

Зоонозата е заболяване, което може да се популяризира и посредством храни - да вземем за пример при консумация на месо или други скотски артикули, които са станали преносител на вируса, тъй като не са били термично обработени или не са били съхранявани при нужните условия.

Какво се знае за вируса?

Коронавирусите са познати от 60-те години на предишния век. Името им произлиза от сходната на корона протеинова конструкция на вирусната обвивка. Коронавирусите в множеството случаи провокират единствено безобидни  инфекции - с сходни на грип недоволства като температура, кашлица и зной. Понякога те са съпроводени и от стомашно-чревни проблеми.

Но този вид вируси могат да се окажат и много по-опасни, заради това, че са извънредно адаптивни – те елементарно се приспособяват към всевъзможни преносители. Вирусите могат да провокират тежко боледуване, да доведат до зной и белодробни възпаления, които в обособени случаи могат да доведат до гибел.

През 2002 и 2003 година да вземем за пример вариация на ковид провокира зараза от ТОРС (Тежък изострен респираторен синдром. Повече от 8 хиляди души се разболяха, а към 1000 починаха. Засегнати бяха 30 страни. През 2012 година пък беше открит Близкоизточният респираторен синдром (MERS), който се популяризира на Арабския полуостров.

Какви ограничения са нужни?

Световната здравна организация свика незабавна среща по тематиката. Комисия за изключителни обстановки ще би трябвало да реши какви спешни ограничения да бъдат взети – да вземем за пример слагане под карантина на наранени региони, затегнат надзор по границите, основаването на специфични центрове за лекуване и даже ограничение на интернационалното придвижване.

На някои летища ревизират пасажерите за нараснала температура

В Китай, в други азиатски страни, в Съединените щати и Италия към този момент са въведени ограничения за инспекция на температурата на пасажерите по летища. Остават в действие и нормалните правила за поддържане на хигиена - да вземем за пример да се заобикаля директният контакт с хора, страдащи от остри респираторни болести, да се мият постоянно ръцете, изключително след директен контакт с заболели хора, написа " Дойче Веле ".

За момента специалистите не виждат опасност от международна зараза. Вирусологът Йонас Шмит-Ханазит от института " Бернхард Нохт " счита, че към този момент опасността е доста лимитирана и прибавя: " Важно е обаче обстановката да бъде непрекъснато следена от експертите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР