Русия твърди, че е свалила украинска ракета над южния град с 14 ранени

...
CNN — Русия каза, че е свалила украинска ракета над
Коментари Харесай

CNN —

Русия каза, че е свалила украинска ракета над южния руски град Таганрог и че фрагменти от взрива са ранили няколко цивилни.

Смята се, че това е първият път, когато Таганрог - на около 40 километра (25 мили) от границата с Украйна - е бил ударен след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

„Режимът в Киев извърши терористична атака със зенитна ракета от системата за противовъздушна отбрана С-200, превърната в ударна версия срещу жилищната инфраструктура на град Таганрог, Ростовска област“, ​​съобщиха от руското министерство на отбраната.

Регионалният управител Василий Голубев също каза в петък в публикация в Telegram, че е имало ракетна експлозия в центъра на града.

„Има няколко пострадали, линейки обслужват пострадалите. Четирима са леко ранени от счупено стъкло. Информацията за щетите се уточнява”, каза той. Няма смъртни случаи, каза той.

По-късно руското министерство на здравеопазването съобщи, че 14 души са били ранени.

Руските системи за противовъздушна отбрана прихванаха ракетата, чиито фрагменти паднаха върху града и нанесоха щети на сгради, съобщиха от министерството на отбраната.

Друга ракета също беше свалена в петък на друго място в Ростов, добави министерството.

Персоналът на службата за спешна помощ работи на мястото на разрушена сграда след руска атака в Одеса, Украйна, четвъртък, 20 юли 2023 г. Персоналът на службата за спешна помощ работи на мястото на разрушена сграда след руска атака в Одеса, Украйна, четвъртък, 20 юли 2023 г. Либкос/АП

Министерството на отбраната също така твърди, че Украйна е извършила атака с дрон срещу района на Москва през нощта в петък, но каза, че противовъздушната отбрана е осуетила атаката, която не е причинила щети или жертви.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва си запазва правото да предприеме "твърди ответни мерки" в отговор на ракетните атаки срещу Таганрог и опита за атака с дрон.

„Остро осъждаме престъпните действия на киевския режим, насочени срещу цивилното население и мирната инфраструктура. Те очевидно нямаха военно значение. Призоваваме международната общност и организациите да осъдят използването на терористични методи от украинските власти“, каза Захарова в изявление, публикувано на сайта на външното министерство.

Друга експлозия беше съобщена в петък много по-на изток в Русия, след като взривно устройство детонира в петролната рафинерия Куйбишев в Самара в петък, каза депутатът от Държавната дума Александър Хинштейн в своя канал в Telegram.

Няма данни за жертви или сериозни щети на мястото, каза Хинштейн.

„Експлозия избухна днес на територията на петролната рафинерия Куйбишев в Самара. По предварителна версия е поставено взривно устройство”, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР