class=MsoNormal style=margin-bottom: 0cm; text-align: justify; line-height: normal; background-image: initial; background-position:

...
class=MsoNormal style=margin-bottom: 0cm; text-align: justify; line-height: normal; background-image: initial; background-position:
Коментари Харесай

Почитаме Калужката икона на Божията майка

class= " MsoNormal " style= " margin-bottom: 0cm; text-align: justify; line-height: normal; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " > Чудотворната икона на Божията Майка „ Калужка “ се явява преди 250 години като неизменим източник на чудеса. В нашето комплицирано време, когато човек, потънал в всекидневието и в тежестта на битието напразно търси разтуха в заниманията и удоволствията и не помни, че покрай него е същинския плодороден източник на утешението - Св. Богородица.
На множеството икони Божията Майка е изобразена или с Иисус на ръце, или в обкръжението на молещи се ангели. Но Божията Майка има и съвършено уникален облик, на който Дева Мария е показана с книга.
--------------------------------
С молитва пред иконата се лекуват всевъзможни заболявания - слепота, паралич, алкохолизъм, кожни болести Иконата оказва помощ освен на обособени лица - този облик е спасявал нееднократно Калужката земя.
 
Молитва
--------------------------------
О, Пресвета Владичице Богородице, Царице на Небето и Земята! Към Теб прибягваме и за Твоята помощ призоваваме: съхрани нашата земя от настъпление на чуждоземци и от всякакви душевни и телесни заболявания, с цел да Те славим и величаем постоянно Тебе, Пресвета Богородице, като наша Блага и Дивна Застъпница во веки веков. Амин.
--------------------------------
История на иконата и чудеса
--------------------------------
Историята на Калужката икона е тясно обвързвана с Калуга. Намиращото се на 10 км от Калуга селце Тинково през 18 век принадлежало на Василий Хитров, представител на античен болярски жанр. През 1748 година две прислужнички разчиствали тавана на болярския дом. Сред прашните натурии разкрили пакет. Отворили го, и се оказало, че това е нарисувана на платно картина. На нея била изобразена облечена в тъмносиньо, съвсем монашеско облекло жена, четяща книга. Момичетата помислили, че дамата е монахиня.
Една от прислужниците, не доста умна и интелигентна, се изплюла върху картината. Тя не знаела, че това е облика на Богородица, само че наказването пристигнало бързо. Евдокия (така се наричало момичето) се парализирало.
Другата прислужница разказала всичко на господаря си, който заповядал момичето да бъде пренесено в неговия дом. През нощта на родителите на момичето се явила Божията Майка, Която споделила: „ Вашата щерка със своята дръзка постъпка върху изображението на платното не оскверни монахинята, само че Мен, тъй като това е Мой облик, посредством който по волята на Моя Син и Бог Аз ще се застъпвам за вашия град и неговите поданици.
На сутринта кажете това на свещениците и дружно с тях се помолете пред поруганата Моя икона, наръсете парализираната с водата, която извира под храма, и вашата щерка ще бъде излекувана. “
Родителите създали това, което им поръчала Богородица и Евдокия била излекувана, откакто се покаяла. Иконата била сложена в рамка, и пренесена на почетно място в болярския дом. Скоро в имението, в което служил прислужникът Прохор, от дълго време измъчен от глухота три пъти виждал на сън Божията Майка. Тя му споделила горещо да се моли пред иконата. Така и направил и след две денонощия се събудил с изцяло възобновен слух.
Единствената щерка на болярина Евдокия се разболяла тежко. Една нощ и се явила Пречистата, казвайки: „ Моли се пред тази икона - и ще получиш излекуване “. Евдокия разказала съня на родителите си и те дружно се помолили. Девойката оздравяла. Хитров схванал, че не би трябвало да държи тази реликва вкъщи си и я пренесъл в църквата на прилежащото село Калужка. Сега в селото е възобновена църквата Успение на Света Богородица, където била пренесена иконата, като в този момент тя е част от Малоярославския Свято-Николски Черноостровски женски манастир.
Описани са следните чудеса на излекуване:
Сина на човек от Калуга от няколко години бил на легло, като цялото му тяло било покрито с рани. Лекарите били безсилни. Старецът не знаел какво да направи, до момента в който сама Пресветата Богородица не му дала решението: „ Отиди в Калужка и се моли. “ Къде е Калужка, старецът не знаел, само че тръгнал на път и разкрил иконата. Дълго се молил, а когато се върнал в къщи сина му бил излекуван.
Калужкият търговец Иван Воробьов и брачната половинка му доста страдали, тъй като всичките им деца умирали като бебета. Явила му се Богородица, която му споделила да отиде в църквата на р.Калужка и да откри Нейната икона. Семейството обиколило няколко църкви край реката, само че не могли да намерят чудотворния облик. На втория път, намерили църквата с иконата на Божията Майка. Малко по-късно им се родило момиченце, което пораснало живо и крепко.
Жителка на Жиздра (град в Южна калужка област) Устиня Фьодоровна страдала от алкохолизъм. По време на литийно шествие, тя се обърнала с молитва за излекуване към Божията Майка и чудото се случило.
През 1771 година в Москва и покрайнините (Калуга се намира на 180 км от Москва) избухнала зараза от чума. Болестта поразявала хората ненадейно - хората, както стояли или ходили били поразявани ненадейно и умирали като мухи. Нито лекарите, нито държавното управление можели да овладеят епидемията - тя вземала нови и нови жертви. Донесли в града Калужката икона и с литийно шествие обходили всички улици на града и мора престанал. В чест на това събитие църквата уважава иконата на 2 септември.
По време на Отечествената война през 1812 година иконата била пренесена в гр. Ефремов. В края на октомври, войската на Наполеон била отблъсната. Много пленници след войната разказвали, по какъв начин няколко пъти имали привидение на Божията Майка. Всеки път виденията били съпровождани с победа на съветските войски. За това било доложено на император Алекасандър Първи. Той се разпоредил всяка година на 25 октомври да се уважава Калужката икона с литийно шествие.
До 1918 година иконата се намирала в Калужка. След революцията била пренесена в Московската Духовна Академия при Троицко-Сергеевата лавра. С присъединяване на Патриарх Алексий в наши дни иконата била върната в град Калуга.
--------------------------------
Небесната Царица ще махне всяка стрела, забила се в нашата душа, ще излекува всяка наша рана и ще утоли всяка тъга. Единственото, което се изисква от нас е да се помолим пред Нейния облик с религия и старание.
Когато ни следва значимо дело, Божията Майка ще благослови нашия труд и ще увенчае с триумф нашия труд и всеки бизнес. Молитвата пред Божията Майка ще помогне и на децата в тяхното обучение, тя ще просветли мозъците им и ще облекчи учението им. Ако се отправяте на отдалечен път Божията Майка ще бъде ваша Пътеводителка, ще ви избавя от врагове и ще предотвратява всевъзможни несгоди по пътя. Няма изцяло щастливи хора на Земята, всички живеем с нашите скърби, а някои и с огромна тъга. Когато тъгата мъчително е свила нашето сърце, това което можем да направим е да се помолим на Божията Майка да ни изведе от това положение с думите: „ Пресвета Владичице Богородице!
Ти виждаш моята отпадналост и беззащитност, виждаш моята горест и тъга. Моля те, бъди моя Майка и Покровителка. Защити ме, вразуми ме и ме научи да създавам. Не се отвръщай от мен, Ти си едничката вяра, която имам. “
 

Калужка икона на Божията Майка - при парализа, ушни заболявания, глухота, отърваване от чума и холера, при набези на нашественици>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР