class=first-letter-big>З емята губи лед с рекордно темпо, като при това

...
class=first-letter-big>З емята губи лед с рекордно темпо, като при това
Коментари Харесай

Земята губи лед с рекордно темпо, топенето се ускорява

class= " first-letter-big " > З емята губи лед с рекордно движение, като освен това топенето се форсира, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на изследване на Европейската галактическа организация (ЕКА).

Авторите оповестяват, че общо 28 трилиона тона лед са се разтопили по света в интервала сред 1994 и 2017 година - еквивалент на мразовит блок с дебелина 100 метра с размерите на Англия.

Междувременно скоростта на размразяване се усилва вследствие на стоплянето на атмосферата и океаните.



През 90-те години на предишния век светът е губел годишно към 0,8 трилиона тона лед. До 2017 година годишните загуби към този момент възлизат на 1,2 трилиона тона.

За задачите на проучването експертите от ЕКА са анализирали световни сателитни данни и са допълнили откритията си с наземни изследвания на полярните райони и някои от планинските ледници, чийто брой по света е 215 000.

"Топенето на ледените покривки в този момент следва най-лошите сюжети за световното стопляне ", акцентира ръководителя на проучването Томас Слейтър.

"В резултат на това покачването на морското ниво ще окаже доста съществено влияние върху крайбрежните общности през този век ".



А в резултат на загубата на лед понижава отразяващата повърхнина на планетата и се ускорява резултатът от световното стопляне.

"С намаляването на морския лед океаните и атмосферата гълтам повече слънчева сила. Това води до по-бързото стопляне на Арктика, от което и да е друго място на света ", показва съавторът на проучването Исобел Лорънс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР