class=first-letter-big>З еметресението с магнитуд 6.2 по Рихтер, което разтърси Гърция

...
class=first-letter-big>З еметресението с магнитуд 6.2 по Рихтер, което разтърси Гърция
Коментари Харесай

Земетресение в Гърция, усетено и у нас

class= " first-letter-big " > З еметресението с магнитуд 6.2 по Рихтер, което раздруса Гърция в 12.16 ч. през днешния ден, е изплашило и доста хора в България. Това оповестиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) на Българска академия на науките.

Силното земетресение в Гърция е

усетено по високите етажи на областите Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, даже и в София ,

която се намира на 387 километра от епицентъра на труса.

Епицентърът на земетресението е бил на 22 км северозападно от град Лариса.

Спасителни екипи в Гърция извадиха от отчасти разрушена къща възрастен мъж от градчето Еласона, в региона Тесалия, в ударената от мощно земетресение през днешния ден Централна Гърция, заяви гръцката телевизия ЕРТ, представена от Българска телеграфна агенция.

Съпругата на индивида съумяла да излезе от къщата и да повика помощ.

Сеизмологът Василис Караатанасис заяви, че трусът е усетен в цялата страна, от Кефалоня до Атина, а също и на териториите на Република Северна Македония, Косово и Черна гора.

Земетресението с магнитуд 6.3, което раздруса Гърция в 12.16 ч. през днешния ден е изплашило и доста хора в България. Усетено е по...
Публикувахте от в
Населението на Лариса е призовано да не се връща в домовете си заради мощните вторични земетресения, с магнитуд сред 5,6 и 4,9 по Рихтер. Трусът е усетен също в столиците на Република Северна Македония, Косово и Черна гора.

Съобщава се за последвали вторични земетресения. Очаква се сеизмичната интензивност в Гърция да продължи, предвиждат сеизмолозите от НИГГГ на Българска академия на науките.

Телевизионни фрагменти от Лариса демонстрират по какъв начин хората се събират на основния площад като се опасяват от продължаващата сеизмична интензивност в региона, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, предава "Фокус ".

An earthquake of magnitude 5.9 struck 118 km southwestern of Thessaloníki in Greece on Wednesday, the European Mediterranean Seismological Centre (EMSC) said via
— Liveuamap (@Liveuamap)
: A 6.0 of a magnitude of a earthquake shakes the region of near in.
— Sotiri Dimpinoudis (@Sotiridi1)
Гражданите са призовани да бъдат деликатни. Училищата няма да работят на следващия ден.

Местните управляващи оповестяват за няколко остарели поруразрушени къщи, показва Българска телеграфна агенция.

Кметът на градчето Еласона, което се намира северно от епицентъра на труса, съобщи за ЕРТ, че стени на остарели къщи в близкото село са рухнали и едно селско учебно заведение също е претърпяло вреди. Учениците са евакуирани от постройката и няма потърпевши.

Силното земетресение в Гърция е било с магнитуд 6.3 по Рихтер. Това осведомиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ на Българска академия на науките, уточнявайки в началото известия магнитуд на земния трус от 6.2 по Рихтер.

Земетресението изплаши и доста хора в България. То беше усетено по високите етажи на областите Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, даже и в София, която се намира на 387 километра от епицентъра на труса, оповестиха сеизмолозите от НИГГГ на Българска академия на науките.

Няма данни за потърпевши български жители при земетресението в Гърция с магнитуд 6 по Рихтер, оповестиха от Министерство на външните работи.

По информация на генералното ни консулство в Солун земетресението е записано през днешния ден в 12:16 часа на 24 км северозападно от град Лариса и 21 км от град Еласона (област Тесалия) като е било с дълбочина 10 км. Последвали са и три вторични труса.

Земетресението е усетено в Атина и Солун, както и в други региони в западната част на страната. Кметът на Еласона е завил, че са почнали обследвания за вреди на държавни и публични здания.

Областният шеф на Тесалия е уведомил, че са дадени инструкции за затваряне на учебните заведения, като са в контакт с гражданска отбрана за съгласуване на съответните дейности. Извършва се проучване на държавни институции за нанесени материални вреди.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected];[email protected],[email protected];[email protected]
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР