class=first-letter-big>С еверна Корея може би опитва да извлича плутоний, за

...
class=first-letter-big>С еверна Корея може би опитва да извлича плутоний, за
Коментари Харесай

Обезпокоителни снимки: извлича ли КНДР плутоний

class= " first-letter-big " > С еверна Корея може би пробва да извлича плутоний, с цел да създава повече нуклеарни оръжия в главния си атомен комплекс, демонстрират сателитни фотоси, седмици, откакто Ким Чен-ун даде обещание да разшири нуклеарния боеприпас на страната, съобщи Асошиейтед прес ().

Южнокорейският уебсайт 38 North, който се е специализирал в изследвания на Северна Корея, цитира изображения, които демонстрират, че

централата, работеща с въглища в нуклеарния комплекс Йонбьон още веднъж работи, след към 2-годишно спиране .

Наблюдавано е да излиза пушек от централата по друго време в края на февруари и началото на март.

Това допуска, че „ може да водят подготовка за преправка на отработено гориво за добиване на плутоний,необходим за нуклеарните оръжия на Северна Корея”, написа в уеб страницата. Добавя се обаче и, че „ това може да значи и просто, че оборудването се приготвя да работи с радиоактивни отпадъци”.

По-рано тази седмица генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси съобщи, че някои нуклеарни уреди в Северна Корея не престават да работят, базирайки се на работата на парната централа, която обслужва радиохимичната лаборатория в Йонгбьон. Лабораторията е оборудване, където плутоният се извлича посредством преправка на отработени горивни пръти, извадени от реакторите.

„ Ядрените действия на КНДР остават причина за съществено безпокойствие .

Продължаването на нуклеарната стратегия на КНДР е очевидно нарушаване на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН”, сподели Гроси пред борда на шефовете на МААЕ, съгласно уеб страницата на организацията.

Плутоният е една от двете основни съставки за създаване на нуклеарни оръжия дружно с високо обогатен уран. В комплексът Йонбьон, северно от столицата Пхенян, има уреди за произвеждане на двете съставки. Не е ясно какъв брой тъкмо плутоний или мощно обогатен уран, който може да се употребява за произвеждане на нуклеарни оръжия, е извлечен и къде Северна Корея го съхранява.

Външните оценки за нуклеарния боеприпас на Северна Корея варират .

През 2018 година южнокорейски чиновник съобщи пред Народното събрание, че Северът може да има от 20 до 60 нуклеарни бомби.

Водената от Съединени американски щати дипломация, целяща да убеди Северна Корея да се откаже от нуклеарната си стратегия в подмяна на стопански и политически изгоди, е в задънена улица, защото срещата на върха сред президента Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се провали при започване на 2019 година Тръмп отхвърли апелите на Ким за облекчение на глобите в подмяна на демонтирането на комплекс Йонгбьон, защото Северна Корея към този момент е произвела нуклеарно оръжие и се счита, че ръководи други секрети уреди за произвеждане на бомби.

През януари Ким даде обещание да усили нуклеарния боеприпас

и разкри редица високотехнологични оръжейни системи, ориентирани към Съединени американски щати, като съобщи, че ориста на двустранните връзки зависи от това дали Вашингтон ще отдръпна враждебната си политика по отношение на Северна Корея.

Някои специалисти споделят, че Ким се пробва да окаже напън върху държавното управление на президента Джо Байдън да се върне към дипломацията и да облекчи глобите против Севера.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР