class=first-letter-big>И зваждайки месото от менюто в ученическите столове, кметът еколог

...
class=first-letter-big>И зваждайки месото от менюто в ученическите столове, кметът еколог
Коментари Харесай

Скандал във Франция: Да има ли месо в училищните столове

class= " first-letter-big " > И зваждайки месото от менюто в ученическите столове, кметът еколог на един от най-известните френски гастрономически градове отприщи стихия от митинги и диспути, в миг, когато страната от ден на ден слага под въпрос какви са вредите за околната среда от нейните включващи месо традиции за хранене, написа Джон Лестър от Асошиейтед прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Децата в Лион, на които постоянно се оферираше избор като говеждо и пилешко с богати сосове, тази седмица откриха, когато се върнаха от учебна почивка, че опцията за вид с месо липсва. Вместо месото имаше меню от четири ястия без месо, за което градският съвет в Лион споделя, че ще бъде по-бързо и елементарно за сервиране на деца, които поради пандемията от ковид, би трябвало да стоят на разстояние до момента в който обядват, с цел да се избегнат болести.

Градският съвет упорства, че безмесните ястия са краткотрайно решение и че учебните столове още веднъж ще оферират разновидности с месо, когато разпоредбите за обществено разграничаване бъдат облекчени и децата още веднъж ще имат повече време да избират какво да ядат и да се хранят.

Иначе, безмесните менюта към момента съдържат скотски протеини. Планираните за тази седмица съществени ястия включват риба в понеделник и петък и яйца - под формата на омлет или твърдо сварени с кремообразен сос през останалите дни. Децата получават като предястие салата, млечен артикул - постоянно сирене или йогурт и десерт.

При все това фермерите побесняха .

В понеделник някои докараха селскостопански коли, крави и кози на митинг в Лион, който ревниво се гордее с богатата си ресторантска просвета и знакови ястия, доста от които са с месо. Транспаранти и плакати на протестиращите величаеха потреблението на месо, известявайки, че "Месо от нашите полета=здраво дете " и "Спирането на месото е гаранция за уязвимост против настъпващия ковид ".

Министърът на селското стопанство и храните Жюлиен Дьонорманди също взе отношение, обвинявайки градския съвет в Лион, че "сипва идеология в чиниите на децата ни ". Той и други критици акцентираха, че мярката ще накаже децата от по-бедни фамилии, които може да не са в положение да се хранят отвън учебно заведение.

"От хранителна позиция, е неуместно да спрем да предлагаме месо ", сподели през вчерашния ден министърът за радио Ер Те Ел (RTL). "От обществена позиция, това е възмутително ".

Макар и подхранван от типичната френска фикс идея към храната и мощното фермерско лоби в страната, гневът получи подтик и закупи политически нюанс поради изборния календар във Франция .

Вълна от победи на зелени претенденти, в това число кмета на Лион, на общински избори предходната година, нанесе удар на центристката партия на френския президент Еманюел Макрон. Техният триумф беше отражение на растящата угриженост във Франция за вредите върху околната среда, нанасяни от интензивното земеделие и други зелени проблеми. С още локални избори, които се чакат по-късно тази година, разногласията за столовата храна в Лион са индикация за идни по-широки политически борби.

Лионският градски съвет сподели, че предлагането на една и съща храна на всички деца, вместо нормалните месни и безмесни ястия, ще редуцира времето, което те отделят за обяд. Градският съвет сподели, че има единствено два часа за храненето на 29 000 деца, което е по-трудно изпълнимо, когато паралелките би трябвало да се държат надалеч едни и други в столовата, с цел да се лимитират коронавирусните болести. Градският съвет сподели, че е избрал безмесни ястия и тъй като те са подобаващи за всички деца, в това число за тези, които нормално не ядат месо по религиозни, диетични или други аргументи.

Кметът Грегори Дусе сподели, че е вегетарианец, само че от време на време яде риба и месо в рационални количества и не се пробва да натрапи вегетарианство на децата.
"Важно е да можем да предложим на децата сервирано на маса топло ядене ", сподели той за телевизия Бе Еф Ем (BFM-TV). "Това е Лион, столицата на гастрономията. За нас приятният усет и мирис също са от значително значение ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР