class=first-letter-big>И сторията с иранския лекар д-р Абдулах Заргар - директор

...
class=first-letter-big>И сторията с иранския лекар д-р Абдулах Заргар - директор
Коментари Харесай

Защо родена у нас сирийска лекарка няма българско гражданство

class= " first-letter-big " > И сторията с иранския доктор доктор Абдулах Заргар - шеф на болничното заведение в Исперих, който след сериозен публичен отзив получи българско поданство, се оказа лъч вяра за още едни лекари, само че със сирийски генезис. Историята на доктор Дарин Осман, трогна бургаската болница и локалната власт. Мечтата на 27-годишната лекарка и фамилията ѝ е да получи българско поданство, описват в предаването "

Д-р Дарин Осман е приключила медицина преди две години и незабавно почнала да практикува специалността. Родена е в София, само че е със сирийско-кюрдски генезис. Семейството ѝ е от състоятелен кюрдски жанр, а пътя до България, с цел да учи, пръв намира татко ѝ. След него идва и майка ѝ, които и до през днешния ден живеят у нас със статут на бежанци.

"Решиха да си останат тук, по-късно се родиха другите ми двете ми сестри. Започнахме учебно заведение, завършихме, взехме решение да си останем в България, макар че живота в Сирия беше по това време много прекрасен. Няма нищо общо с това, което се случва сега. Развита страна, красива, екзотична. Но ние бяхме привикнали в България и искахме да си останем тук ", споделя Дарин.

Тя дефинира медицината като свое предопределение. Идва в Бургас откакто научава за дефицита на медици. Назначена е незабавно като общопрактикуващ доктор в отделението по хемодиализа, а от четири месеца дава тежки наряди в Коронавирус отделението. Живее обаче с голямо задължение.

"Имам статут на емигрант. Имам персонална карта, която даже не се води българска. Тя е със статут на емигрант. Паспорт действителен нямам, тъй като сирийският ми паспорт е с изминал период на валидност, в Сирия няма по какъв начин да бъде удължени тези документи, нямам и български паспорт. Имам един документ за пътешестване, който съм пробвала няколко пъти да изляза отвън България, само че на границата ни основават големи проблеми, няколко пъти са ни прибирали ", показва медикът.

За компликациите на 27-годишната лекарка с документ на емигрант бързо се разчува в бургаската болница.

"Имаше проблем с квартирата - сменя една, сменя друга, самичка е, надали ѝ е елементарно. Мести се от Сарафово, отново в Бургас пристигна, след това се разболя, въобще от самото начало е сама и съумява. И все пак - ето виждате я с какъв заряд е, просто е прелестна ", съобщи Антоанета Крумова – здравна сестра в отделението по хемодиализа в УМБАЛ Бургас.

Д-р Осман приказва пет езика и обича специалността си. Само преди месец по-малката ѝ сестра също приключва медицина. 25-годишната Мариам също избира да живее при сестра си в морския град.

"Тя също сега работи в бургаската болница в Коронавирус поделение, отсега нататък мислим тук да се развиваме ", показва Дарин. Това е желанието и на най-малката сестра Джоана Осман, която е второкурсничка в столичния медицински университет. Заради бежанския статут обаче девойките нямат право да учат на държавна прехрана. Таксувани са като чужденци, макар че са родени в България. "Това са едни големи суми, няма какво да се разяснява там, доста е тежко, мъчно е. В момента ние работим двете със сестра ми и оказваме помощ на по-малката. Такава е обстановката ", споделя Дарин.

Тя споделя, че не е посещавала Сирия от дълго време, а поради военните дейности, множеството ѝ родственици също са напуснали родината си: "Аз съм от Афри. Това е кюрдски град с кюрдско население, аз съм кюрдка по националност ".

В родината си тя не може да получи и сирийски паспорт.

"Никога не съм мислила да се върна в Сирия. За мен тук просто това си е нашият живот. Всичките ми другари са българи, сътрудниците ми, израснахме сред българския народ, просто към този момент малко или доста няма по какъв начин да се приспособявам на техния метод на живот, макар че съм от Сирия ", показва лекарката.

През 2018-та година доктор Дарин Осман е кандидатствала за българско поданство: "И до ден сегашен сме в развой на очакване, няма никакво развиване, само ревизираме посредством този входящ номер какво се случва ".

За компликациите на сестрите Осман схваща и началникът на болничното заведение, който търси способи посредством общинската администрация младите лекари да получат общинско жилище поради работата си в Коронавирус отделенията.

"Всички непознати жители, които са приключили своето обучение в България, които употребяват българския език като майчин, и които имат предпочитание да работят в България и да си вадят хляба по най-честния метод, съгласно мен - всички заслужават да получат българско поданство. Тези девойки работят при нас и то работят доста съзнателно и се включват в битката с COVID-19 на първа линия. Така че, те са доста съзнателни чиновници ", похвали сестрите доктор Бойко Миразчийски, шеф на УМБАЛ Бургас.

След като вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указа, с който жителят на Исперих доктор Заргар става български жител, Дарин Осман се надява някой ден и тя да получи същински български документи.

"Винаги съм имала такава вяра. Вярвам, че ще получа и аз българско поданство. Заслужаваме го. Все отново ние сме хора, които изпълняваме отговорностите на един българин и съгласно мен имаме правото да се назоваваме българи ", твърди тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР