class=first-letter-big>И мунитетът е нашия щит срещу враждебния свят, пълен с

...
class=first-letter-big>И мунитетът е нашия щит срещу враждебния свят, пълен с
Коментари Харесай

Колко вида имунитет има всъщност?

class= " first-letter-big " > И мунитетът е нашия щит против враждебния свят, цялостен с вируси, бактерии и всевъзможни закани за здравето.

Без него ние не бихме могли да съществуваме въобще. Но познаваме ли този наш незаместим щит против нежеланата биологична инвазия?

На първо място, дано разбираем какво е имунитет: това е уравновесено положение на съответна отбрана против инфекции, болести или друга нежелана офанзива към нашия организъм, като в същото време е налице толеранс за отбягване на алергии и автоимунни болести.

Всички ние притежаваме два типа имунитет – присъщ и добит.
 class= " image-source " > Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
Вроден имунитет

Вроденият имунитет се състои от защитни бариери, като кожа и лигавици, имунни кафези и редица субстанции, които попречват, обезвреждат или унищожават болестотворните микроорганизми. Получаваме го още при раждането, като се счита, че роля за вродения имунитет има и методът на раждане – по натурален път или посредством секцио.

Особеното на вродения имунитет е, че той реагира по един и същи метод на всеки завоевател, без да може да го разпознае. Част от вродения имунитет са другите тайни, които отделяме – да вземем за пример тайни от лигавиците, солна киселина (част от стомашния сок), слюнка, сълзи, пот.

С този тип имунитет тялото дава отговор на нашественика още в първите часове от срещата с него. Вроденият имунитет няма памет, по тази причина реагира със същия имунен отговор при повторна среща със същия болестотворен микроорганизъм.

Той е нашата първа линия на отбрана, само че от време на време не е задоволително мощен, с цел да се оправи самичък с инфекцията. Тогава се включва вторият вид имунитет.

Придобит имунитет

Придобитият имунитет получаваме по време на живота си като обособени човеци. При всяка среща с нов болестотворен микроорганизъм тялото се научава да разпознава и обезврежда врага. Това става посредством антитела, които са характерни за всеки обособен тип микроорганизми, или посредством офанзива със характерни клетки-убийци, разнообразни при всеки зложелател.

Именно по тази причина добитият имунитет се назовава още „ характерен “. Той е по-силен и по-ефикасен за справяне с съответен болестотворен извършител, само че се задейства по-бавно – за към 7 дни. Той е нашата втора линия на отбрана.
 class= " image-source " > Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
Характерно за добития имунитет е съществуването на имунна памет. Спомените за заболяванията, с които към този момент сме се срещали, се пазят от специфични паметни кафези – Т- и В-лимфоцити. Благодарение на тази имунна памет, при следваща среща със същия завоевател или прекарваме болестта доста по-леко, или въобще не развиваме признаци.

За да извършва оптимално защитните си функционалности, нашият имунитет има потребност от мощна храна, възстановяващ сън, постоянна физическа интензивност навън и най-малко стрес.

Когато това не е допустимо, а с днешния метод на живот това се случва все по-често, имунитетът ни има потребност от поддръжка. В природата има доста растения, билки и микроелементи, които подкрепят функционалностите на имунната система. Девет от тях са събрани в лесни за приемане таблетки с марката
class= " image-source " > Източник: Resista Protect
В една таблетка се съдържат EpiCor® (извлечен от тип дрожди), здравната гъба Шийтаке (Lentinula edodes), коластра, андрографолид, дестилат от женшен, витамин D, цинк и два пробиотични варианта с имунни свойства.

Всяка от тези съставки поддържа работата на разнообразните кафези, които съставляват имунната отбрана на нашето тяло.

се приема за общо подкрепяне на имунната система преди и по време на зимния сезон или в случаите, когато имунната система има потребност от спомагателна поддръжка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР