class=first-letter-big>Х рам във Велико Търново, построен от Колю Фичето, има

...
class=first-letter-big>Х рам във Велико Търново, построен от Колю Фичето, има
Коментари Харесай

Храм във Велико Търново, построен от Колю Фичето, се нуждае спешно от ремонт

class= " first-letter-big " > Х рам във Велико Търново, издигнат от Колю Фичето, има потребност от финансиране за главен ремонт. Църквата „ Св. Николай”, която е монумент на културата, както и прилежащите към нея остаряло църковно учебно заведение и камбанария са в спешно положение. Църковното настоятелство, децата от църковното учебно заведение и енорияшите се обръщат с молба към всеки, който може да помогне, с цел да се запази българското завещание.

Черквата „ Св. Николай “ във Велико Търново е издигната от уста Колю Фичето и на 6 декември 1836 година е осветена от митрополит Иларион Критски. За малко време се трансформира в център и средище на културния и образован живот в града. За това свидетелства П. Р. Славейков, който акцентира, че в църквата "Св. Николай “ „ се заражда българщината в Търново “. През есента на 1839 година при църквата ни е намерено първото българско учебно заведение, през 1843г. е издигната нова учебна постройка, откъдето през 1852 година начева библиотечната активност, през 1869 г.- читалищната работа, а през 1870 година и театралното дело в града, описват от църковното настоятелство.

На 4 юли 1849 година в кв. "Варуша " вилнее огромен пожар, който изпепелява 600 къщи, включително и постройката на новооткритото учебно заведение при църквата, което е възобновено от хаджи Минчо Цачев, който подарява 60 000 гроша и самичък управлява строителството на новата учебна постройка. През 1858 година от църквата „ Св. Николай “ поема своя път Хуманитарна гимназия „ Св.св. Кирил и Методий “ във Велико Търново, а от 8 февруари 1870 година стартира учебно заведение за калфи и чираци. През 1877 – 1878г. учителите и учениците при учебното заведение към храма „ Св. Николай “ стават съпричастни и претърпяват военните дейности, свързани с Руско-турската освободителна война. Видни учители на църквата са: Петко Николов от гр. Елена, църковният артист Никола Златарски, Пеню Давидов, Кънчо Кесаров, Тодор Шишков, П. Р. Славейков и Давид Тулешков. От тук поемат своя път ПГСАГ „ Ангел Попов” и актуалната Старопрестолна професионална гимназия по стопанска система във В.Търново.

След освобождението на България от турско господство църквата „ Св. Николай “ и учебното заведение към нея стават съпричастни с „ изковаването на Търновската конституция”. През февруари 1879 година пратеници от всички краища на българските земи от Мизия, Тракия и Македония се събират тук, с цел да решат ориста на разпокъсаното ни родно място. Училищната постройка и църквата стават център на разисквания по така наречен обществен въпрос преди откриването на Учредителното заседание и по време на неговата активност. От март 1995 година възстановихме образователната активност при храма и през интервала 1997 - 2005 година благодарение на донори построихме нова постройка за църковно учебно заведение. Вече 25 година, имаме образователните занятия по вероучение, иконопис и пение с децата от църковното учебно заведение и можем да кажем, че църковното ни учебно заведение и през днешния ден минава сполучливо през разнообразни компликации и провокации на времето.

Освен богослужебната и просветната действия, църковното настоятелство оказва помощ при обгрижването на още 5 храма в околията и спомага при построяването на новия храм „ Св. Параскева” във Велико Търново. Много старания се се поставят и за попречване на обири на икони, свети мощи, утвар от храма и двора.

"Поради обстоятелството, че храм „ Св. Николай” в гр. В. Търново е монумент на културата, ние, съгласно условията през годините сме правили непрекъснато поправки, като препокриване, унищожаване на течове, електрификация, подсилване и други, а от 1996 година сме търсили благоприятни условия за главен ремонт на храма, само че уви. През 2002 година падна западния корниз на покрива, с което се разбра, че храмът на занаятчия Кольо Фичето е в спешно положение. От тогава сме правили опити за разработване на проекти и финансиране, само че без триумф. Благодарение на дарителската помощ на арх. проф. Н. Тулешков през 2018 - 2019 година съумяхме да изработим механически проекти за „ Консервация и реституция на храм „ Св. Николай” с църковна постройка и камбанария ", проекти, които са одобрени от НИНКН и имаме позволение за градеж No 122/12.06.2020 година от община В.Търново. През 2019 и 2020 година подадохме молби за ремонт пред комисията за бедствия и повреди в Община В.Търново, само че не бяхме включени. ", пишат още от църковното настоятелство.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с отец Славчо на телефон - 0882 630 210 или e-mail: [email protected]
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР