Чуйте ги само как говорят! Вижте ги как първото нещо,

...
Чуйте ги само как говорят! Вижте ги как първото нещо,
Коментари Харесай

Вот на недоверие №5 или как се говори на инфантилната тълпа

Чуйте ги единствено по какъв начин приказват! Вижте ги по какъв начин първото нещо, което ги интересува, е дали ще ги дават по тв приемника! Преди малко гласуването на следващия избор на съмнение към кабинета стартира с процедурно предложение за директно лъчение по Българска национална телевизия, макар че излъчването към този момент течеше. Всички бяха надянали празничните маски и залата жужеше, уютно изпълнена. После някак от единствено себе си пристигна бързото гласоподаване, кабинетът още веднъж оцеля, а оживената зала опустя откъм Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които напуснаха, без да изчакат обясненията на избор. Останаха да стоят прави единствено Жаблянски и още двама-трима маскирани социалисти.

Въпреки всичко ораторите от ръководещите се обърнаха към опозицията. И различен път от парламентарната естрада са се правили обръщения към отсъстващи слушатели. Това е по този начин, тъй като същинските слушатели са пред тв приемниците и в интернет уеб страниците, по ниви и фабрики, по тинк танкове и прът центрове.

Чуйте ги единствено! По време на дебатите през вчерашния ден Нинова сподели: " Нашата цел е държавното управление на Бойко Борисов да падне, само че не с цел да седнем във вашите кресла, а да разградим модела на ръководство и да си върнем държавността ". Банални клишета. Коя е тази отсъстваща държавност, която би трябвало " да си върнем "? На кого плащаме налози, в случай че няма страна? Радев на какво е глава? И кой модел ще разграждаме? Доколкото си припомням, политическият модел в България е демократична народна власт с многопартийна парламентарна система и разделяне на управляващите. Този модел ли ще разграждаме? И като го разградим, след това какво? Мнозина не харесват жилищата си, само че никой не си е разрушил къщата, пък чак по-късно да стартира да търси къде да живее.

Александър Ненков отговори: " Те и вас не ви харесват. Не си мислете, че извън хората ви харесват ". Демек, не се правете на каквито не сте! " Противопоставяме се - сподели още Ненков - цялата власт да отиде към един комплексиран човек - президента Румен Радев ". Според депутата от ГЕРБ президентът е " изпълнен с ненавист ", а " в очите му е изписано само реваншизъм ". Думи ли са, знамение ли е...

Днес след вота Спас Гърневски също разви сходна мисъл: " Гласувах срещу, тъй като България е под невиждан опит за бунт против законното държавно управление... Българска социалистическа партия се пробва да избави от отмъщение основаната от нея в престъпния преход мафиотска олигархия. За лице на уличния пуч бе изведен най-големият неуспех на Българска социалистическа партия в политиката - фелдфебел Румен Радев. Няма друго определение на общественик, застанал на страната на бегълци от правораздаването против българската прокуратура, която търси отмъщение. До дясното му рамо инсталираха лидерката на безродната алена глутница Нинова, която от изтъкнат приватизатор през днешния ден към този момент се е превъплътила в ролята на Мизийската Света Богородица... Уволнената от личния си министър председател за корупция по през целия ден крещи под път и над път " Долу корумпираните! " ". Бива си го този Гърневски! През първата половина от 50-те години на предишния век с този език несъмнено щеше да бъде звезда и първо перо на в. " Работническо дело ". Затова Жаблянски, не без съображение, пожела Гърневски да бъде осъден за обидите си.

Защо? Защо интелигентни и божем културни и начетени хора приказват по този начин и то пред всички? Именно поради това - в случай че не беше пред всички, нямаше и да приказват по този метод. През 1895 (а в България през 1905), когато огромните европейски революции и Наполеон са към този момент история, а Маркс таман е прогласил учението си, което ще обезобрази света, излиза забележителната брошура на Густав Льобон " Психология на тълпите ". Забележете: двете международни войни са към момента в неразбираемото бъдеще. Казвам го като опрощение за създателя, тъй като в случай че беше взел поради и войните (втората той по този начин и не доживява), щеше да има доста по-зряло мнение за пропагандата и за тълпите. Но и по този начин Льобон прави проникновеното наблюдаване, че тълпата е тип създание със своя душа, друга от душите на индивидите, които я съставляват. И тази нова душа е доста по-примитивна от предходните, които в нейно наличие отстъпват, като че ли някой им е дръпнал шалтера. " Наблюдавани в множеството от техните дейности - написа Льобон, - тълпите дават доказателства на изумително невисок мисловен потенциал ". На тях би трябвало да се оферират не повече от една-две ярки хрумвания и то под формата на завладяващи прочувствени облици. И тези хрумвания би трябвало да се въртят към помитане на остарялото, наказване на отговорните и изграждане на парадайса на земята. Льобон с мъка отбелязва: "...манията за огромни промени е най-пагубното нещо за един народ ". Пагубно, тъй като масите търсят обещания за бързо благополучие със същата устремност, с която наркоманът търси дозата си. Политиците знаят това и постоянно имат спринцовка подръка. Не откриваме топлата вода, тези неща са видяни и разказани преди 125 години. Само тълпите към момента не са ги проумели.

Тълпата е огромно и грубо дете и би трябвало да ѝ се приказва като на такова - простичко, само че вдъхновяващо. Чуйте отново Нинова: " Оставка, съд и правдивост, строеж на чиста и свята република! ". Тя не приказва на депутатите. Не приказва и на протестиращите, които като цяло са изискано малцинство. Нинова се пробва да приказва на " тълпата " (в нелошия смисъл на думата), на народа, пробва се да напипа неговата " периодичност ". За жал, доста е лицемерно професионални водачи да поддържат даден митинг и да размахват пестник не от барикадата, а от парламентарната естрада на " статуквото " и на " модела ", от които освен са част, само че са и техни основатели.

Вчера и през днешния ден никой не се обърна към вас, спорадични мои читатели, като към обособени персони, а ви третираха като навалица с обща детска душа. Затова всеки, който не е размил характерността си в груповата локва, остана с озадачено повдигнати вежди.

Какво в действителност си заслужаваше да се забележи при този следващ и незанимателен избор на съмнение?

В събота написах: " Ако Движение за права и свободи, което е " част от #хунтата, тъй като ръководи дружно с ГЕРБ ", гласоподава в поддръжка на вота, какви ще се окажат протестиращите пред президентството - " герберасти " или " комундета "? И не щеш ли се оказа тъкмо по този начин: Движение за права и свободи (както прочее постоянно досега) в края на мандата го играе " съпротива ". Движение за права и свободи се оказа, че желае същото като Христо Иванов с гумената лодка на Росенец и като Президента със свития в Rotfront пестник. Очевидно желае същото и като тези живописни младежи (и не чак толкоз младежи) на жълтите павета, които през 2014 пееха под прозорците на Орешарски: " Когато падне Българска социалистическа партия, не желая аз да съм изпод, с цел да не падне върху мен ".

Сега последно какво: ГЕРБ и Движение за права и свободи дружно ли ръководят, дружно ли са мафия, #хунта и така нататък? За тълпата е ясно - тя в никакъв случай няма да си зададе този въпрос. Но за личностите? За самотните и мъчително разсъждаващи човеци?

Попитана за какво министър председателят Борисов и през днешния ден отсъства от залата, в която се взема решение ориста на кабинета му, Цвета Караянчева с лукава горест и победоносна усмивка изясни на бавноразвиващата се съпротива, че Борисов го няма, тъй като не може да е на двете места по едно и също време - хем в Парламента, хем в Брюксел, където, напълно апропо, е спечелил 29 милиарда за България (бурни аплодисменти в залата и възгласи: " Да живей! " ). Наистина, за Борисов през последните дни и часове се случиха две значими неща - върна се от Брюксел с доста пари и кабинетът му оцеля при следващия избор на съмнение. Ситуацията към този момент е друга, не е като вчерашната или онзиденшната. При това състояние си мисля, че колкото и Нинова да зове за " съд и строеж на чиста и свята република ", Борисов освен че няма да подаде оставка, само че ще се опитва и за още един мандат, все едно под каква форма. Освен, несъмнено, в случай че не се случи нещо по причина на условия, които ние, простите жители, не знаем.

Накрая дано кажем нещо в отбрана на нашата навалица. Пропагандните промивки при нея, въпреки да хващат дикиш, не са изключително ефикасни, тъй като се вършат по рецепта извън, рецепта, формирана съгласно особеностите на други, небългарски тълпи. Българската навалица може да е глуповата, само че другояче е хитрец. Тя се вълнува на първо място от две неща: да не настине и да не се мине. Затова, когато някой пристигна - било на танк, било на гумена лодка - и изкрещи: " На крайник, о парии презрени! ", нашата навалица с подготвеност ще отговори: " Ура! ", само че надълбоко в себе си ще си рече: " Я па тоя! ". Защото щом тълпата има душа, то би трябвало да признаем, че душите, даже и тези на тълпите, са разнообразни. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР