Чуя ли нежното гърлено гукане на гугутките, знам, че съм

...
Чуя ли нежното гърлено гукане на гугутките, знам, че съм
Коментари Харесай

... и си живеят като влюбени гугутки

Чуя ли нежното гърлено гукане на гугутките, знам, че съм си вкъщи - в България! И по-точно - в родния ми град Пловдив. Само там това мощно, само че и радушно гу-гуууу-гу е по този начин благо и гальовно. Само там то е съпровождало ранното ми ставане, изкачването на близкото тепе Бунарджика, където като студентка във ваканциите си посрещах първите слънчеви лъчи. Там се зареждах със пресен и ветровит въздух, с сила, с която денем прочитах, напряко изяждах стотиците страници за следващия си изпит. Компания ми правеше тогава сладкото гукане на гугутките, свили рехавите си гнезда в клоните на дърветата по хълма. Слушах ги и не усещах по какъв начин "превземах " височината, по какъв начин незабелязано серпантините на пътя свършваха и се озовавах горе, на върха на тепето, откъдето се виждаше обичаният ми град в лека лятна зной.
И в София имаше доста гугутки, само че последните десетилетия не се чува гукането им. Кой прогони тези красиви птици? Казват, че мобилните телефони им вредели. Не знам - постоянно е обезпокоително, когато изчезнат нормалните за нас птици и инсекти, тъй като ние всички сме в една естествена общественост.
Това лято, на морето, в двора на къщата, в която бях отседнала, чух още веднъж сладкото гу-гуууу-гу. Сърцето ми трепна, затърсих с очите и с душата си гнездото на птиците. Видях ги! Малките сивички птички с по-тъмни гръбчета, с белите оперения на връхчетата на крилете се суетяха към гнездото си - вероятно се разменяха при мътенето на яйцата си. Знам, че тези птици са моногамни, оказват помощ си в измътването и изхранването на своите дечица.
Заследих ги и всяка заран чаках песните им, следих ги с усмивка и с интерес. Бях "в добра позиция " - балконът ми гледаше право в тяхното обиталище. Тези красиви птички, тяхното гукане разнообразиха летния ми отдих. Те още веднъж ме върнаха в Пловдив, в младите ми години, когато "концертът " на гугутките ми помагаше за изпитите. Казват, че и в София още веднъж са се появили гугутки. Дано! Дано се е оздравил въздухът към нас, с цел да заживеем отново дружно ние, хората, и гугутките.
Гугутката е птичка, която нашият народ обича доста, възпял я е в песните си като нежно, гальовно създание. Тя е пристигнала в Европа от Индия преди към 300 години. Имре Фривалдски я разказва за първи път в България - видял я в покрайнините на родния ми град Пловдив. Птичката зимува тук, при нас, не отлита на юг. Търси си храна по парковете и градините, в селските дворове.
Слушам гукането на гугутките и в душата ми звучи песента, която пееше незабравимата Гюрга Пинджурова - "Гугутка гука в усои ":

Гугутка гука в усои, леле,
булка шета по двори
и на гугутка приказва:
гукни ми гукни, гугутке.
И аз съм по този начин гукала,
дорде съм била при мама,
при мама, още при тато...

По-нататък в песента се пее за хубавия и спокоен живот на младото момиче в бащината къща, където снага, лице, коси - всичко у него е сияло в хубост от спокойствието, което му е било обезпечено в бащината къща и от родителската любов. За жал хубостта на момичето е повехнала, откакто се задомило. Либето не е осигурило същия спокоен и нехаен живот на своята булка.
Гугутките са за народа ни въплъщение на здравия брачен живот. Когато двама млади свият фамилно гнездо, когато в мир, сговор, в любов потичат техните дни, когато заедно отглеждат своите деца, нашият народ споделя: "Живеят си двамината като две влюбени гугутки! " Тогава се чува нежният шепот на влюбената жена, закриляна от сигурните и обичливи ръце на своя собственик. После идват и дечицата на младата двойка! И се чува бебешкото гукане, което е сигурният знак на фамилно благополучие!
Добре е майки, баби да учат младите си девойки, преди да се задомят, да се вглеждат в качествата на своите претенденти. Да опознаят младежите, с които поддържат връзка, да схванат дали са грижовни, дали умеят да обезпечават успокоение, комфорт на околните си. Могат ли да поемат с мъжка резистентност житейските тежести, могат ли да бранят обичаните си от удари.
Ако усещат съмнения, да не бързат със съществено обвързване. Бабата на нашата надарена и самобитна писателка Бойка Асиова по този начин предупреждавала своите дъщери и внучки:
"Лесно - гащовно, мъчно - къщовно! "
На сегашен език казано: Не единствено леглото, освен сексът вършат положителното семейство! За здравия брачен живот се желае огромна и сериозна подготовка и доста положителни човешки взаимоотношения.
Осъзнаваме ли ние, че птиците и животните ни дават образец за живот? Ние всички сме в една естествена галактика, всички сме деца на Майката Природа. Всички живи същества, всички твари на земята сме свързани, подвластни сме едни от други.
Хармонията в Природата, хармонията в нас се нарушава, в случай че не се зачитаме, в случай че взаимно не си оказваме помощ, в случай че не се грижим един за различен. Животът ни е момент, парченце от вселенския Космос и, в случай че не го живеем свястно и заедно, няма да усетим неговата същина, няма да усещаме насладата от белия хубав свят!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР