Чувството на доверие е заложено в устройството на човешкия мозък,

...
Чувството на доверие е заложено в устройството на човешкия мозък,
Коментари Харесай

Какво кара мозъка да чувства доверие?

Чувството на доверие е заложено в устройството на човешкия мозък, само че може би то не е нещо толкоз благородно, колкото са ни учили. Невронауката през днешния ден има пояснение, което разчита на редица удивителни биохимични процеси. 

В едно проучване учените помолили 49 участници да играят по двойки игра на доверието – работейки дружно като брокер и вложител, те събират огромна сума пари, инвестирайки един в различен. Но с цел да бъде повишен рискът, а затова и доверието, има едно значимо изискване – един от участниците може да открадне всички пари във всеки един миг.

Преди да стартират играта, някои от участниците е трябвало да вдишат спрей, съдържащ окситоцин. Окситоцинът е прочут като „ хормонът на любовта ”, само че учените са разкрили, че той има роля в това да подготвя към доверие. И проучването го потвърждава, Участниците, които са вдишали окситоцин в последна сметка влагат повече пари, в сравнение с тези, които са вдишали плацебо.  Изглежда спомагателната доза окситоцин е нараснала доверието им.

Прочетете цялостния текст на страницата на Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР