Чувството на доверие е заложено в устройството на човешкия мозък,

...
Чувството на доверие е заложено в устройството на човешкия мозък,
Коментари Харесай

Какво кара мозъка да чувства доверие?

Чувството на доверие е заложено в устройството на човешкия мозък, само че може би то не е нещо толкоз благородно, колкото са ви учили. Невронауката през днешния ден има пояснение, което разчита на редица удивителни биохимични процеси. 

В едно проучване учените помолили 49 участници да играят по двойки игра на доверието – работейки дружно като брокер и вложител, те събират огромна сума пари, инвестирайки един в различен. Но с цел да бъде повишен рискът, а затова и доверието, има едно значимо изискване – един от участниците може да открадне всички пари във всеки един миг.

Преди да стартират играта, някои от участниците е трябвало да вдишат спрей, съдържащ окситоцин. Окситоцинът е прочут като „ хормонът на любовта ”, само че учените са разкрили, че той има роля в това да подготвя към доверие. И проучването го потвърждава, Участниците, които са вдишали окситоцин в последна сметка влагат повече пари, в сравнение с тези, които са вдишали плацебо.  Изглежда спомагателната доза окситоцин е нараснала доверието им.

Но изводът не е толкоз топъл и прелестен. Колкото повече си вярвали участниците, толкоз повече се задействала една зона в мозъка, известна като „ опашато ядро ” (nucleus caudatus),  един от центровете на удоволствието. И колкото повече укрепвало доверието им, това опашато ядро започвало да се засилва все по-рано. Така участниците почнали да одобряват облагите от всяка инвестиция за даденост. Което довело откривателите до заключението, че ние не имаме вяра на хората заради някаква универсална морална мощ. Вярваме им, тъй като това възнаграждава един от устремените към удоволствието центровете в мозъка ни. Мозъкът ни просто обича приятния прилив на окситоцин.

Източник:  mentalfloss.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР