Чувствителен спад в заболеваемостта от COVID-19 регистрира Националният център по

...
Чувствителен спад в заболеваемостта от COVID-19 регистрира Националният център по
Коментари Харесай

COVID заболеваемост: Спад в цялата страна

Чувствителен спад в заболеваемостта от COVID-19 записва Националният център по заразни и паразитни заболявания. Към днешна дата по данни на Центъра междинната за страната 14-дневна заболеваемост е 89,8‱, което сочи спад по отношение на седмица по-рано с близо 19 на 100.

Области със заболеваемост над 240‱ няма, а тези, в които индикаторът е сред 120 и 240, са едвам пет: Габрово, Кюстендил, Перник, София-град и София-област, като нито една от тях не регистрира над 200‱. С най-голям индикатор е Габрово, която регистрира равнище на заболеваемост от 193‱.

15 са областите, в които заболеваемостта е сред 60‱ и 120‱. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Със заболеваемост под 60‱ пък към този момент са осем области: Велико Търново, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Разград, Смолян, Търговище и Шумен. С най-нисък индикатор измежду тях остава Кърджали (16‱), въпреки той да е леко нараснал по отношение на десетина дни по-рано, когато заболеваемостта там бе 10‱.

Смъртността, за разлика от заболеваемостта, нараства, въпреки и не внезапно. Към 8 октомври по данни на НЦЗПБ междинната за страната 14-дневна смъртност е 1,3‱, като по отношение на седмица по-рано растежът е с 8,3 на 100.

С най-висока смъртност към днешна дата е област Габрово – 3,9‱. Без смъртен случай за последните две седмици пък са четири области – Враца, Кърджали, Ловеч и Силистра.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР