Чувствителен е делът на хората по земното кълбо, които вярват,

...
Чувствителен е делът на хората по земното кълбо, които вярват,
Коментари Харесай

Над 40% от българите смятат, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката

Чувствителен е делът на хората по земното кълбо, които имат вяра, че светът би бил по-добро място с повече дами в политиката. Българските жители са измежду поддръжниците на тази концепция.

Изводите са от годишните световни проучвания на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “ (в съдействие с УИН). Данните са систематизирани от „ Галъп интернешънъл “ особено за Българската национална телевизия, показани в предаването #Европа и именитата графа „ Къде сме ние “ на „ По света и у нас “.

На респондентите по света бе заложен въпросът „ Ако политиците бяха най-вече дами, съгласно Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?”. 34% от респондентите показват, че светът, като цяло, би бил по-добър. 17% са на противоположното мнение. 41% от запитаните считат, че не би имало разлика. Останалите 8% се двоумят.

Северна и Южна Америка означават най-голяма разлика в интерес на тези, които считат, че множеството дами в политика ще имат позитивно въздействие върху света.

Близкият Изток и Северна Африка са единственият район, в който респондентите като цяло показват, че светът не би бил толкоз положително място с повече дами в политиката, като опцията „ по-лош” бележи минимално преимущество пред опцията „ по-добър “.

Докато възрастта и приходите имат малко въздействие върху отговорите, религиозно-културната традиция има явно въздействие. Полът също. При дамите упованието, че светът ще бъде по-добър, в случай че политиците бяха най-вече дами, е закономерно доста по-силно.

Къде сме ние?

Обществото в България наподобява по-толерантно към концепцията дамите да съставляват по-голямата част от властта в света. У нас 41% дават отговор, светът би бил по-добро място, в случай че политиците бяха преди всичко дами. 35% – избират опцията „ ще бъде същият”, а 7% споделят „ по-лош”. 17% се двоумят или не дават отговор. Сериозната преднина на „ по-добър” пред „ по-лош” подрежда страната ни измежду кардиналните поддръжници на концепцията за повече дами в политиката.

Страната ни е и измежду най-толерантните в района. За съпоставяне, приблизително за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече дами в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР